Krzysiex Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Witam serdecznie, chciałem poprosić o porade dot. wyboru wędki na Wiślane kleniojazie. Dotychczas męczyłem się kongerem tango i nieco cięższą wklejanką- stary robinson diplomat. Odnosze wrażenie, że wędki te przy szybszym nurcie, lub przynęcie stawiającej troche większy opór na rzece sie nie nadają, ze względu na duże ugięcie szczytówki oraz w zw. z powyższczym ciężkie ściąganie przynęty. Chciałem zapytać kolegów o porade czy dobrze rozumuję, że normalna wędka będzie bardziej odpowiednia do podanych warunków? Kwotę do wydania na nową wędke mam max. 300zl, ale najlepiej gdyby to było mniej. Wedle zasięgniętych porad oraz własnych spostrzeżeń narazie rozpatruje następujące kijki: 1. Konger World ChampionTM Dancer 2,65m 3 - 14gr2. Konger World Champion IRI Lucky 275 3-10 gr3. Tica Fario spinn 2,93m 7-21g Ten ostatni budzi we mnie dużą ciekawośc, jakie są wasze opinie. Bardzo proszę o komentarz na temat tych kijków i ewentualnie polecenie czegoś alternatywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Zacznę od końca... Kija nr 3 nie znam.. Łowiłem kijem nr 2. Naprawdę fajny patyk, przyjemnie wykończony. Miękki, pozwalający niewielką przynętę miotnąć na niezłe odległości i dobrze trzymający rybę podczas holu. Radzi sobie od biedy także z bolkiem. Kij zdecydowanie godny polecenia. Mam kij nr 1(2,75m). Jak dla mnie cała seria World Championów była bardzo udana i ten model jest tego potwierdzeniem. Dobrze się nim rzuca, prowadzi przynętę i bardzo przyjemnie holuje- miękki kij pracuje głęboko i dobrze trzyma rybkę. Osobiście najwięcej ww. gatunków łowię Team Dragonem 2,6m 5-18g bo..jest troszkę mocniejszy, na klenie spokojnie daje radę, a przy okazji mogę nim rzucić za boleniem, a te gatunki często łowię na przemian, a nie lubię biegać z dwoma kijami jak nie muszę.... PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Do tych zastosowań polecam Daiwę Powermesh 3-18gr. Czy 2,7m czy 3m będą ok. Wspaniały kijek. Mam i w 100% polecam. Szczytowa akcja, pod obciążeniem pięknie pracuje. Nie jest już produkowany, ale model 3m stał jakiś czas temu w sklepie w W-wie na ul. Łukowskiej. Cena ok. 300zł.Odnośnie Tici, to posiadam kijek Tica Graphite 2,74m 3/8 - 3/4 oz, 8-15Lb i jest piekielnie mocny. Blank gruby jak przy nie masowej produkcji. Przeciążany wielokrotnie. Jest to model produkowany przed kilkoma laty. Jeżeli ten nr. 3 jest podobnie mięsisty jak mój, to masz kijek na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 mój Tata ma kij nr. 2 z tym że w odmianie 3 metry, a kolega ma Daiwę Powermesh 3-18gr 3m, ja natomiast mam Cormorana Black Bull'a Tipmaster'a 3m 2-15g i wszyscy zgodnia twierdzimy, że jest zdecydowanie najlepszy (przy czym nie wiem czy idzie go jeszcze kupić, ja kupiłem go pare lat temu za 280zł chyba, potem widziałem go na fishing marcie za 360zł a jak jest teraz to nie mam pojęcia) w każdym razie moim zdaniem kijek jest świetny i bardzo miękki Acha kolega tą Daiwe kupił w tamtym roku w Wa-wie za połowe ceny o której mowa w poście wyżej (z tym że miał jakiegoś farta i sam nie może sie nadziwić dlaczego była tak tania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Ja za swoją dałem też 2/3 ceny jaką podałem, ale później ceny rosły jak na drożdżach,w miarę, gdy na rynku kije zaczęły się kończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 3m Konger Iri to bardzo miękka kluska. Wersja 275cm jest troszeczkę sztywniejsza...Najlepiej jak te 3 kije miałbyś okazję pomacać osobiście, a już ideałem byłoby wcześniej połowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiex Opublikowano 22 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Dziękuje za odpowiedzi, proszę o odpowiedź czy moja teza z nienadawaniem sie kijków wklejankowych do rzecznwego lekkiego spiningu znajduje u was potwierdzenie? Czy te kijki które proponowaliscie jako alternatywne, to sa wklejanki czy nie? Powiem szczerze, że jeżeli mam kupować nową wklejanke to wole uzywac starego diplomata (7-15gr)wklejke, ktorym mi sie w miare dobrze lowi, poza wspomnianym ugięciem, przy prowadzeniu przynet. Dlatego tez prosze o odpowiedz, na temat zwyklego kijka/a wklejanki i zastosowania ich na rzece (maly wobler do 5cm, obrotowka do nr 2). Po prostu nie mialem okazji porzucac na rzece lekkim kijkiem niewklejnka, stad moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 To absolutnie nie są wklejanki. Kije mają jednolitą budowę blanku(mówię o tych dwóch, którymi łowiłem). Nie mówię nie wklejankom podczas łowienia okoni itp, jednak na klenio-jazie(i dla mnie też bolki przy okazji) to tylko kij o takiej budowie, a nie wklejanym elemencie z włókna szklanego, bądź węglowego. Czucie przynęty jest naprawdę dobre, klenie z reguły uderzają dość mocno, a głęboko pracujący blank pozwala na spokojny hol w nurcie i minimalizuje spięcia. Wklejką też by połowił ale...hol trochę większej ryby w nurcie trwałby chyba miesiąc PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 kij który ja proponowałem tez nie jest wklejanką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Wszystkie wymienione kije są świetne jak na produkcje seryjną tylko model trzeba wybrać pod swoją ręke.Do naprawde finezyjnego łowienia polecałbym Iri Lucky 305 cm do 10 gr a do trochw większych przynęt Daiwa Powermash do 18 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiex Opublikowano 23 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Oki, dzieki za wypowiedzi. Teraz czas na zlokalizowanie w Wawie tych kijków i pomachanie sobie nimi:) Szkoda tylko, ze nikt nic nie wie o tym kiju nr 3:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Oki, dzieki za wypowiedzi. Teraz czas na zlokalizowanie w Wawie tych kijków i pomachanie sobie nimi:) Szkoda tylko, ze nikt nic nie wie o tym kiju nr 3:( Sporadycznie pojawia się tu Paweł Nizinny, możesz go dorwać na pewno na portalu nasze łowiska - powinien Ci odpowiedzieć na nurtujące Cię pytanie odnośnie 3-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Cześć, Napewno Fario 9'6 do 21g będzie na grubsze klenie i jazie, i większe przynęty aniżeli bardzo lekkie 2cm woblery pchełeczki...Ja bym go stosował w nocy, licząc na jakąś niespodzianke w postaci większego klenio jazia, bądź innej ryby np sandacz. Do pomacania będziesz miał go np w Centrum Wędkarstwa a także w Esoxie. Jak będziesz to popatrz także na Fario 9' do 17g, moim zdaniem dużo fajniejszy kij na te rybki, o cieplejszej akcji niż ten mocniejszy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi