radekc1991 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Czekam na kotwiczki tylko w piątek już będą napewno Filmik z pracą będzie wieczorem lub jutro Edytowane 4 Czerwca 2015 przez radekc1991 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Podobają mi się uzyskane przez Ciebie pastelowe odcienie. Fajnie kontrastuja z nimi oczka. Przy okazji jakie "epoxy" używasz - bo domyślam się, że tak są "lakierowane"? Edytowane 4 Czerwca 2015 przez marcinc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Podobają mi się uzyskane przez Ciebie pastelowe odcienie. Fajnie kontrastuja z nimi oczka.Przy okazji jakie "epoxy" używasz - bo domyślam się, że tak są "lakierowane"?Zrezygnowałem z epoxy bo mi to nie wychodziło.Mam suszarke obrotową ale z niska temperatura była i mi nie wychodziło... To zwykły domalux nakładany zanurzeniowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Pierwsze fajne rybki siadają na płoteczki , widać bolenią smakuje Jest też dużo szczupaków i okoni ale na razie średnie rozmiary Na razie robota odłożona na czas wakacji ale projektów na jesień/zimę jest dużo 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Bardzo fajnie odlała sie uklejka, podoba mi sie korpus , no i najważniejsze łowią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Zrezygnowałem z epoxy bo mi to nie wychodziło.Mam suszarke obrotową ale z niska temperatura była i mi nie wychodziło... To zwykły domalux nakładany zanurzeniowo Radku a co nie szło? może pomogę PozdrM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Radku a co nie szło? może pomogę PozdrMPrzygotowałęm sobie epoxy, nakładałem cienko i równomiernie pędzlem (oglądałem jak Mikko to robił na YT) potem nie miałem opalarki i podgrzewałem suszarką troche. Suszarka krećiła się przez 20 godzin napewno drugiego dnia epoxy było twarde lecz lepkie troche...Po tygodniu dalej jest lekko lepkie ...Po miesiącu dalej dziwne w dotyku Miałem dwa Twoje jerki i w nich epoxy było jak szkło i mega twarde ! To moze podsuniesz jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Odpowiedz jest prosta złe proporcje. Za jakis czas jak przeprowadze warsztat i zrobie suszarkę z prawdziwego zdarzenia to będzie film krok po kroku co i jak. No i wszystkie moje "myki" tam będą Odmierzałeś wagowo czy objętościowo? Moja pierwsza przynęta - łamany okoń przestał się kleić po roku, ale dalej jest dziwny w dotyku. Nie możesz się szybko poddawac PozdrM 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Fajne te bezstery, dzisiaj też będę tego typu pykał. Szczupłe je żreją aż im się płetwia trzęsą Ed. Co do lakieru/epoxy, jeżeli jest dwuskładnikowy to spróbuj utwardzacz sam nałożyć pędzelkiem- tak robiłem przy żywicach odlewniczych i silikonie jeśli nie związały tak jak powinny i pomaga, może i tutaj się uda. Edytowane 17 Lipca 2015 przez Piotrek Sukingaad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Odpowiedz jest prosta złe proporcje. Za jakis czas jak przeprowadze warsztat i zrobie suszarkę z prawdziwego zdarzenia to będzie film krok po kroku co i jak. No i wszystkie moje "myki" tam będą Odmierzałeś wagowo czy objętościowo? Moja pierwsza przynęta - łamany okoń przestał się kleić po roku, ale dalej jest dziwny w dotyku. Nie możesz się szybko poddawac PozdrM To czekam z niecierpliwością na filmik Odmierzałem wagowo na wadze jubilerskiej Teraz pytanie czy jak dam więcej katalizatora tzn że będzie lepiej ?? bo możliwe że dałem go trochę z górką Fajne te bezstery, dzisiaj też będę tego typu pykał. Szczupłe je żreją aż im się płetwia trzęsą Ed. Co do lakieru/epoxy, jeżeli jest dwuskładnikowy to spróbuj utwardzacz sam nałożyć pędzelkiem- tak robiłem przy żywicach odlewniczych i silikonie jeśli nie związały tak jak powinny i pomaga, może i tutaj się uda.Piotrek ale TY jestes bardziej pro to jestem ciekaw jak to wyjdzie z pod Twojej ręki a patent wypróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Odmierzałem wagowo na wadze jubilerskiej Teraz pytanie czy jak dam więcej katalizatora tzn że będzie lepiej ?? bo możliwe że dałem go trochę z górką Katalizator?Czyżbyś stosował żywice trzy składnikowe? (Są takie również).Jeśli masz na myśli utwardzacz, to masz odpowiedź, gdzie tkwi błąd. Ilość utwardzacza należy precyzyjnie odmierzyć w proporcji do żywicy. Za dużo żywicy - będzie dłużej wiązała. Za dużo utwardzacza - nie zwiąże się z żywicą i pozostanie na powierzchni jako "lepka" warstwa. Źle wymieszania, mogą być różne efekty, łącznie z częściowym niezwiązaniem, czyli plamami na powierzchni woblera częściowo tylko związanej żywicy. Czy teraz jeszcze można uratować, takie "dziwne w dotyku" woblery? Oczywiście, że można. Trzeba pokryć je lakierem. Można poliuretanowym, ale lepiej będzie zastosować zwykły bezbarwny nitro. Rozpuszczalnik lekko "nadgryzie" nie w pełni stwardniałą powierzchnię żywicy i nie będzie trzeba nawet matowić żywicy przed lakierowaniem. Generalnie (prawie) każda żywica wymaga stosowania bardzo precyzyjnego dawkowania. A każda (SIC!) wymaga dokładnego wymieszania. Ma być jednorodną cieczą, bez żadnych wewnętrznych smug czy przebarwień. Lepiej ją podgrzać przed zmieszaniem, łatwiej się wtedy wiążą składniki i łatwiej się odgazowuje. Suszarka lub opalarka po żywicowaniu musi być stosowana ostrożnie i lepiej przeprowadzić wcześniej próby na odpadach, by wiedzieć, kiedy zaczyna się przedobrzać. Jest to proste, ale wymaga doświadczenia. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Piotrek ale TY jestes bardziej pro to jestem ciekaw jak to wyjdzie z pod Twojej ręki a patent wypróbuje Miszczuniu, tu nie ma żadnej wielkiej filozofii- byle dobrać ciężar odpowiednio, żeby trzymał poziom przy prowadzeniu i się nie kładł (to dużo bardziej istotne niż ewentualne przeciążenie)- to raz, dwa to odpowiednio ustawić oczko w zależności od tego jaką pracę (mocniejszą czy delikatniejszą) chcesz uzyskać, a trzy rozmieścić obciążenie tak, żeby wabik układał się w wodzie tak jak chciałbyś to widzieć finalnie- 90% firmowych leci na ryja, ja wolę jak pracują w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Radku, Janusz już chyba wszystko napisał. Zamocz te wobki w Hartzlacku i powinno pomóc. Jeżeli uzywasz Envirotexu to popełniłeś jeden bardzo duży błąd (też to kiedyś zrobiłem). Tą żywicę odmierza się objętościowo a nie wagowo.Najlepszym spodobem na odmierzanie są strzykawki. Kup 4 sztuki strzykawek 10ml, napisz na kawałku papieru 2x Envirotex A i 2x Envirotex B wytnij i przyklej po jednej nalepce na strzykawkę. Później przewierć zakrętki wiertłem 4mm (chyba 4,5mm ale pewny nie jestem więc spróbuj 4mm najpierw) i wciśnij tam strzykawkę. Jak potrzebujesz odmierzyć daną ilość przewracasz do góry nogami, dajesz kilka sek zeby bąbel poleciał do góry i odmierzasz. Po wyjęciu pełnej strzykawki zatykasz dziurę drugą pustą i działasz a żywica nie ma niepotrzebnego kontaktu z powietrzem. Po tym zabiegu obie strzykawki A i B nagrzewasz przed suszarką do włosów (nigdy opalarką bo roztopi wszystko) przez ok 40sek-1min i wstrzykujesz je do pojemniczka do mieszania. Teraz mieszasz powoli ale bez przesady, żeby wytworzyć jak najmniej bąbelków powietrza. Ja używam patyczków do lizaków z euroshopu i dociskam je do dna kieliszka. Takim sposobem po kilku próbach będziesz mógł wymieszać żywice dobrze bez tworzenia ani jednego bąbelka! PozdrM Edit: sposób Mikko nie jest dobry, na bank on już tak nie robi. Nie pamiętam bo dawno oglądałem ale on chyba odmierzał na oko w dwóch osobnych pojemnikach. Takim sposobem przelewając z jednego do drugiego to co zostaje na ściankach niszczy proporcje 1:1. Edytowane 17 Lipca 2015 przez Melanzyk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Panowie teraz to już naprawdę wszystko, wszytko wiem !! Dzięki bardzo za wskazówki, na pewno wszystko wdroże i powinno być dobrze, mam nadzieje że niedługo będę się mógł pochwalić niedługo super wobkami ładnie pokrytymi epoxy Ostatnie co mi wpadło do głowy czy epoxy stwardnieje w temperaturze "pokojowej" czy muszę podczas suszenie podnieść temperature żeby dobrze się utwardziło ??Ale elita Lurebuildingu w moim wątku to zaszczyt Panowie Edytowane 18 Lipca 2015 przez radekc1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Dupa sraka a nie elita Epoxy bez problemu stwardnienie Ci w temp pokojowej. Potrwa to troszkę dłużej. Ja jak nie mam jakiegoś napiętego terminu to nie podgrzewam. PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Płoteczki się spisują Miały siadać wielkie garby ale są spore bolenie Fotki od kolegów z forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Te ze zdjęcia testowane i drobna żmijkowata praca. Przy podszarpywaniu lusterkowanie bokiem i to widoczne z daleka ten model wyżej z lewej strony troszke mocniejsza praca ale też w miarę wyszło Reszty na razie nie sprawdziłęm jest to folia aluminiowa naklejona na drenwiany korpus a grzbiet malowany aero Fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Płoteczki się spisują Miały siadać wielkie garby ale są spore bolenie Fotki od kolegów z forum Bo Boleń to nie tylko ukleja.Przy żerowaniu na tej rybie akurat go widać bo głównie jest przy powierzchni ale dołem zbiera równie chętnie małe klenie,płotki,jelce itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Płoć właśnie kompie się w silikonie Trochę sobie poleżała ale nareszcie skończona ..co z tą płocią,taki fajny projekt i cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 29 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Przez tą płoć to prawie osiwiałem Ale dzisiaj nareszcie po przeróbce na swimbaita pływa ! Mam nadzieje że będzie kozak Do tego jeszcze jerka płoć 15cm i okoń pod gumiaki i wobki. Gdzieś jeszcze foto uklei 10cm zapodziałem... Do obu płoci będą własnoręcznie robione oczy https://www.youtube.com/watch?v=vHX25_1svVQ Edytowane 29 Września 2015 przez radekc1991 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Czy z tylnej części swima nie wypadła czasem kotwica ze stelażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 29 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Czy z tylnej części swima nie wypadła czasem kotwica ze stelażem?No to wersja tylko na testy :-) oczko było wciśnięte na próby. W wersji do łowienia będzie pełny stelaż :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Płoć swimbait zrobiona. Jutro maluje i żywica. Potem leci do Seby na testy :-D No i płotka mini z mega detalami Jak czas pozwoli to sie porobi wszystko Edytowane 7 Października 2015 przez radekc1991 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Chętnie zabiorę ją do krainy obfitości ,gdzie będzie gryziona mam nadzieję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumek66 Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Płytka pierwsza klasa jestem ciekawy efektu końcowego. Będzie to bezsterowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi