Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podobają mi się uzyskane przez Ciebie pastelowe odcienie. Fajnie kontrastuja z nimi oczka.

Przy okazji jakie "epoxy" używasz - bo domyślam się, że tak są "lakierowane"?

Zrezygnowałem z epoxy bo mi to nie wychodziło.Mam suszarke obrotową ale z niska temperatura była i mi nie wychodziło...

To zwykły domalux nakładany zanurzeniowo :)

• 1 miesiąc temu...

Radku a co nie szło? :) może pomogę :P

Pozdr

M

Przygotowałęm sobie epoxy, nakładałem cienko i równomiernie pędzlem (oglądałem jak Mikko to robił na YT)  potem nie miałem opalarki i podgrzewałem suszarką troche.  Suszarka krećiła się przez 20 godzin napewno :)

drugiego dnia epoxy było twarde lecz lepkie troche...

Po tygodniu dalej jest lekko lepkie ...

Po miesiącu dalej dziwne w dotyku :)

Miałem dwa Twoje jerki i w nich epoxy było jak szkło i mega twarde ! :)

To moze podsuniesz jakiś pomysł ? :)

Odpowiedz jest prosta :) złe proporcje. Za jakis czas jak przeprowadze warsztat i zrobie suszarkę z prawdziwego zdarzenia to będzie film krok po kroku co i jak. No i wszystkie moje "myki" tam będą :)

Odmierzałeś wagowo czy objętościowo?

Moja pierwsza przynęta - łamany okoń przestał się kleić po roku, ale dalej jest dziwny w dotyku. Nie możesz się szybko poddawac :ph34r:

Pozdr

M

• Like 3

Fajne te bezstery, dzisiaj też będę tego typu pykał. Szczupłe je żreją aż im się płetwia trzęsą  ;)  

Ed. Co do lakieru/epoxy, jeżeli jest dwuskładnikowy to spróbuj utwardzacz sam nałożyć pędzelkiem- tak robiłem przy żywicach odlewniczych i silikonie jeśli nie związały tak jak powinny i pomaga, może i tutaj się uda.

Edytowane przez Piotrek Sukingaad

Odpowiedz jest prosta :) złe proporcje. Za jakis czas jak przeprowadze warsztat i zrobie suszarkę z prawdziwego zdarzenia to będzie film krok po kroku co i jak. No i wszystkie moje "myki" tam będą :)

Odmierzałeś wagowo czy objętościowo?

Moja pierwsza przynęta - łamany okoń przestał się kleić po roku, ale dalej jest dziwny w dotyku. Nie możesz się szybko poddawac :ph34r:

Pozdr

M

To czekam z niecierpliwością na filmik :)

Odmierzałem wagowo na wadze jubilerskiej :) Teraz pytanie czy jak dam więcej katalizatora tzn że będzie lepiej ?? bo możliwe że dałem go trochę z górką :D

Fajne te bezstery, dzisiaj też będę tego typu pykał. Szczupłe je żreją aż im się płetwia trzęsą  ;)  

Ed. Co do lakieru/epoxy, jeżeli jest dwuskładnikowy to spróbuj utwardzacz sam nałożyć pędzelkiem- tak robiłem przy żywicach odlewniczych i silikonie jeśli nie związały tak jak powinny i pomaga, może i tutaj się uda.

Piotrek ale TY jestes bardziej pro to jestem ciekaw jak to wyjdzie z pod Twojej ręki :D a patent wypróbuje :)

Odmierzałem wagowo na wadze jubilerskiej :) Teraz pytanie czy jak dam więcej katalizatora tzn że będzie lepiej ?? bo możliwe że dałem go trochę z górką :D

Katalizator?

Czyżbyś stosował żywice trzy składnikowe? (Są takie również).

Jeśli masz na myśli utwardzacz, to masz odpowiedź, gdzie tkwi błąd. Ilość utwardzacza należy precyzyjnie odmierzyć w proporcji do żywicy. Za dużo żywicy - będzie dłużej wiązała. Za dużo utwardzacza - nie zwiąże się z żywicą i pozostanie na powierzchni jako "lepka" warstwa. Źle wymieszania, mogą być różne efekty, łącznie z częściowym niezwiązaniem, czyli plamami na powierzchni woblera częściowo tylko związanej żywicy. 

Czy teraz jeszcze można uratować, takie "dziwne w dotyku" woblery? Oczywiście, że można. Trzeba pokryć je lakierem. Można poliuretanowym, ale lepiej będzie zastosować zwykły bezbarwny nitro. Rozpuszczalnik lekko "nadgryzie" nie w pełni stwardniałą powierzchnię żywicy i nie będzie trzeba nawet matowić żywicy przed lakierowaniem. 

Generalnie (prawie) każda żywica wymaga stosowania bardzo precyzyjnego dawkowania. A każda (SIC!) wymaga dokładnego wymieszania. Ma być jednorodną cieczą, bez żadnych wewnętrznych smug czy przebarwień. Lepiej ją podgrzać przed zmieszaniem, łatwiej się wtedy wiążą składniki i łatwiej się odgazowuje. Suszarka lub opalarka po żywicowaniu musi być stosowana ostrożnie i lepiej przeprowadzić wcześniej próby na odpadach, by wiedzieć, kiedy zaczyna się przedobrzać. Jest to proste, ale wymaga doświadczenia.

Powodzenia.

• Like 1

Piotrek ale TY jestes bardziej pro to jestem ciekaw jak to wyjdzie z pod Twojej ręki :D a patent wypróbuje :)

Miszczuniu, tu nie ma żadnej wielkiej filozofii- byle dobrać ciężar odpowiednio, żeby trzymał poziom przy prowadzeniu i się nie kładł (to dużo bardziej istotne niż ewentualne przeciążenie)- to raz, dwa to odpowiednio ustawić oczko w zależności od tego jaką pracę (mocniejszą czy delikatniejszą) chcesz uzyskać, a trzy rozmieścić obciążenie tak, żeby wabik układał się w wodzie tak jak chciałbyś to widzieć finalnie- 90% firmowych leci na ryja, ja wolę jak pracują w poziomie.

Radku, Janusz już chyba wszystko napisał. Zamocz te wobki w Hartzlacku i powinno pomóc.

Jeżeli uzywasz Envirotexu to popełniłeś jeden bardzo duży błąd (też to kiedyś zrobiłem). Tą żywicę odmierza się objętościowo a nie wagowo.

Najlepszym spodobem na odmierzanie są strzykawki. Kup 4 sztuki strzykawek 10ml, napisz na kawałku papieru 2x Envirotex A i 2x Envirotex B wytnij i przyklej po jednej nalepce na strzykawkę. Później przewierć zakrętki wiertłem 4mm (chyba 4,5mm ale pewny nie jestem więc spróbuj  4mm najpierw) i wciśnij tam strzykawkę. Jak potrzebujesz odmierzyć daną ilość przewracasz do góry nogami, dajesz kilka sek zeby bąbel poleciał do góry i odmierzasz. Po wyjęciu pełnej strzykawki zatykasz dziurę drugą pustą i działasz a żywica nie ma niepotrzebnego kontaktu z powietrzem.

Po tym zabiegu obie strzykawki A i B nagrzewasz przed suszarką do włosów (nigdy opalarką bo roztopi wszystko) przez ok 40sek-1min i wstrzykujesz je do pojemniczka do mieszania. Teraz mieszasz powoli ale bez przesady, żeby wytworzyć jak najmniej bąbelków powietrza. Ja używam patyczków do lizaków z euroshopu i dociskam je do dna kieliszka. Takim sposobem po kilku próbach będziesz mógł wymieszać żywice dobrze bez tworzenia ani jednego bąbelka!

Pozdr

M

Edit: sposób Mikko nie jest dobry, na bank on już tak nie robi. Nie pamiętam bo dawno oglądałem ale on chyba odmierzał na oko w dwóch osobnych pojemnikach. Takim sposobem przelewając z jednego do drugiego to co zostaje na ściankach niszczy proporcje 1:1.

Edytowane przez Melanzyk
  • Like 2

Panowie teraz to już naprawdę wszystko, wszytko wiem !! :) Dzięki bardzo za wskazówki, na pewno wszystko wdroże i powinno być dobrze, mam nadzieje że niedługo będę się mógł pochwalić niedługo super wobkami ładnie pokrytymi epoxy :D

Ostatnie co mi wpadło do głowy czy epoxy stwardnieje w temperaturze "pokojowej" czy muszę podczas suszenie podnieść temperature żeby dobrze się utwardziło ??

Ale elita Lurebuildingu w moim wątku to zaszczyt Panowie :)

Edytowane przez radekc1991

• 1 miesiąc temu...

Te ze zdjęcia testowane i drobna żmijkowata praca. Przy podszarpywaniu lusterkowanie bokiem i to widoczne z daleka :D ten model wyżej z lewej strony troszke mocniejsza praca ale też w miarę wyszło :)

Reszty na razie nie sprawdziłęm :D

jest to folia aluminiowa naklejona na drenwiany korpus a grzbiet malowany aero :)

Fajne ;)

• 1 miesiąc temu...

Przez tą płoć to prawie osiwiałem :)  Ale dzisiaj nareszcie po przeróbce na swimbaita pływa ! :D   Mam nadzieje że będzie kozak :D

Do tego jeszcze jerka płoć 15cm i okoń pod gumiaki i wobki. Gdzieś jeszcze foto uklei 10cm zapodziałem... :)

Do obu płoci będą własnoręcznie robione oczy :)

https://www.youtube.com/watch?v=vHX25_1svVQ

post-55161-0-06546000-1443511662_thumb.jpg

post-55161-0-75999900-1443511689_thumb.jpg

post-55161-0-28235800-1443511754_thumb.jpg

Edytowane przez radekc1991
  • Like 5

• 2 tygodnie później...