Skocz do zawartości

Bolenie 2015

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Siedemdziesiątak z Warty.Branie na przytrzymanego wobka u szczytu ostrogi.

Sprzętowo:Blaas Slim,TP4000.

Rybka cieszy,ponieważ to pierwszy boleń,który skusił się na mojego wobka.Może wyglądem dupska nie urywa,ale pracuje kapitalnie.

Pozdrowienia dla wszystkich raperów :)

Bo najważniejsza jest praca woblera , i aż dziw bierze , że nie zdemolował ci tych kotwiczek  , gratuluje rybki .

• Like 1

Panowie nie wiem jak u was ale u mnie OWNERY z serii ST dają dupy po całości.

Jeśli chodzi o bolenie i ownery st36 to również się na nich przejechałem. Rozginały je często ryby już powyżej 60cm. Fakt że łowię na plecionki a hamulec gra żadko nawet przy rybach 70+. Znalazłem natomiast już złoty środek jeśli chodzi o zbrojenie boleniowych przynęt. Te które zdarza mi się urywać łowiąc głębiej zbroję w tańsze Kamatsu model Grand Prix bodajże, a woblery powierzchniowe w kotwice do tub łososiowych partridge'a. Drogie jak na kotwice ale nie do rozgięcia. Są również ciężko dostępne już od dłuższego czasu w naszym kraju. Wcześniej wspomniane przezemnie Kamatsu też się nadają, są tańsze i ogólnodostępne ;)

Bo najważniejsza jest praca woblera , i aż dziw bierze , że nie zdemolował ci tych kotwiczek  , gratuluje rybki .

Powiem szczerze, że łowię też na zwykłe kotwiczki w tym sezonie i nie zdażyło mi się, aby mi rozgiął Boleń jakąś.

Był Boleń około 70 cm i szczupak 85 cm i kotwiczki wytrzymały.

Może ryby jeszcze nie mają tyle mocy po zimie i latem pewnie bedzie trzeba używać jednak mocniejszych.

Człowiek dopiero jak starci dużą rybe, to poleci szybko do sklepu po mocniejsze. :)

Ja używam Phoenix'y . 

http://www.sklep.phoenix-fishing.com/kotwiczka-phoenix-rozmiar-p-10.html?cPath=22

Wszystkie boleniowe przynęty w nie po przezbrajałem i jestem zadowolony z jakości, ostrości i wytrzymałości tych kotwic.

Przy dobrze wyregulowanym hamulcu nie ma problemów podczas holu.Też z początku używałem Owner ST36BC i 

rozginały mi je bolki biorące na krótkim dyszlu :)

Edytowane przez andego
  • Like 1

Sà to niewàtpliwie mocne kotwy ale ich szeroki łuk kolankowy niesamowicie wygasza drobno pracujàce woblery m.in. Boleniœwki zarowno ze sterem jak i bezsterowe. Najlepsze jakie dotad znalazłem to czarne VMC jak w starych modelach ShadRapòw Rapali i tylko takich używam. Niestety sà praktycznie nie dokupienia, więc ściàgam je z Rapalek ;) Te kotwice nigdy mnie nie zawiodły nawet przy sumowych przyłowach a wobler wspòłgra z nimi wręcz idealnie.

• Like 3

Odra też potrafi obdarzyć :) po 3 latach poprawiona życiówka na 81 cm cyknął w perłową gume bo boleniówki dziś dla odmiany zostały w domu. Ładnie się pokazywał między trącymi się leszczami. Branie w 2 lub 3 rzucie po namierzeniu rybki :)

post-46827-0-30126200-1432664336_thumb.jpg

i powrót do domu

post-46827-0-87361300-1432664507_thumb.jpg

• Like 49

Witam, późno bo późno, ale udało mi się zacząć sezon boleniowy, a wystarczył do tego pierwszy skok wody o 15cm i się zadziało. W ogóle pierwszy raz siedziałem za boleniami do zmierzchu, ale skoro są efekty to trzeba to powtarzać :)

trafiły się 2 sztuki.

sprzętowo

tema dragon 3m do 21g

wobler salmo thrill 7cm 

no a brania niezbyt silne, prawie przy samych nogach:)post-50803-0-53180000-1432679397_thumb.jpgpost-50803-0-11006300-1432679641_thumb.jpg

• Like 5

wczoraj sezon rozpocząłem, a tu już kolejna sztuka:)

dziś na rapale orginal- pierwszy raz próbowałem w ten sposób złowić bolka tj. na spokojne prowadzenie, przytrzymywanie w nurcie, ale na pewno nie ostatni.  Było pare brań, ale nie trafiały w woblera- chyba łatwiej trafić jak szybciej ucieka:)

post-50803-0-66335100-1432764803_thumb.jpg

• Like 6