patu Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Super....właśnie to jest różnica w prezentacji ryby, która w tym przypadku była zupełnie normalna....w rękach niektórych ta ryba wyglądała by na 90+..... :D :D @bobin3, ale to raczej był przyłów, prawda? ..a może odwrotnie, boleń 80plus to okazała ryba godna prezentacji swojej masy i budowy ...to nie 2 metrowy sum którego można fotografować niemal teleobiektywem...Bobin,piękna ryba - gratuluję!!! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Nie wiem @Patu. Nigdy nie widziałem, ani nie złowiłem bolenia z 8 z przodu, także ciężko powiedzieć co można z nim zrobić....dla mnie to na razie marzenie. Poza tym chodzę na ryby w 90% przypadkach sam, z brzegu i bez aparatu, więc moje możliwości fotograficzne i wiedza na ten temat jest znikoma. Między słowami wyraziłem tylko swoje zdanie na temat wpychania ryb w obiektyw. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobin3 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 No nie nastawiałem się na bolka wogóle .Uważam ,że boleń z jeziora łapie wędkarza a nie na odwrót.Polowałem na sandacza a tu taki strzał.Co nie zmienia faktu ,że jestem bardzo zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Nie dziwne - też bym był Jeszcze raz gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Między słowami wyraziłem tylko swoje zdanie na temat wpychania ryb w obiektyw.To wpychanie ryb w obiektyw, zwane też eksponowaniem głównego tematu, należy do sztuki fotografii i osobiście wolę takie niż te powyżej. Natomiast dorabianie wymiaru pod uzyskany w ten sposób efekt też należy do sztuki ale innego rodzaju. Skwitował to ładnie jeden z właścicieli smażalni ryb nad morzem na banerze, „Wędkarzy i innych kłamców serdecznie zapraszamy” 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Nie wiem @Patu. Nigdy nie widziałem, ani nie złowiłem bolenia z 8 z przodu, także ciężko powiedzieć co można z nim zrobić....dla mnie to na razie marzenie. Poza tym chodzę na ryby w 90% przypadkach sam, z brzegu i bez aparatu, więc moje możliwości fotograficzne i wiedza na ten temat jest znikoma. Między słowami wyraziłem tylko swoje zdanie na temat wpychania ryb w obiektyw....wypychanie ryb do obiektywu a kadrowanie wedle reguły trójpodziału lub złotego podziału to dwa inne tematy.W mojej opinii główny obiekt powinien być wyszczególniony na 1szym planie, tzw. mocnych punktach, , tak aby nie gubił się w tle, pejzażu itp...P.S. Robert, x lat temu widziałem to hasło w Dziwnówku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ja się tyko odniosłem do zdania ponieważ nie tak dawno napisałem o rybie kolegi, że to jedna z tych której nie trzeba podsuwać pod obiektyw (w celu powiększenia). Nie chciałbym aby było to odebrane jako pochwala niechlujstwa. Po za tym można wyeksponować rybę nie wpychając jej pod obiektyw. Ale to już jest troszeczkę trudniejsze., tak jak regularne i świadome łowienie boleni w jeziorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 "Boże ... pozwól mi złowić taką rybę abym nie musiał więcej kłamać" 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Robert jeśli chodzi o Paprocany to raczej regularne i świadome łowienie odpada. Zbiornik typu bagienna kałuża uklei chyba nie ma wcale a jak jest to wypada po kilka sztuk na twarz. Bolki pokazują się parę razy do roku od święta. Najczęściej biorą na żywca, albo na gumę lub jerka. Jest na forum osoba z Tychów, myślę o koledze Mansik, który w zeszłym roku dokonał sztuki złowienia kilku bolków na przestrzeni czasu ale sam chyba przyzna, że raj boleniowy to na Paperach nie jest. Zaraz mi ktoś pewnie napisze, że się nie znam bo jak się wie coś tam to biorą. Tylko, że na innych łowiskach świadomie i regularnie łowię bolki ze stojącej i wiem co do tego trzeba. Paprocany wymogów nie spełniają. Żeby tam wykręcić jakiś konkretny wynik trzeba by wachtować cały sezon i czekać na świńską godzinę. Koledze ryby gratuluję bo piękna mimo, że przyłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 E tam Krisy, da się regularnie a to, że regularnie na jednym zbiorniku jest to 1 ryba na 10 wypadów a na innym 3 na wypad, to inna sprawa. Nie zmienia to faktu, że o wyniku decyduje elementarna wiedza, gdzie, kiedy, na co i jak. Jak się nie wie to nawet dobry zbiornik nie pomoże. Sam teraz próbuje łowić bolki w jeziorze gdzie jest ich bardzo mało i nigdy nie polują z wierzchu. Jednego już złowiłem. W miarę postępu wiedzy liczę na kolejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Wymiarowy, wypchniety, gruby, przedburzowy, wieczorny, spiritowyFota by Jaroslav Edytowane 13 Czerwca 2015 przez ziom7 49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mansik Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Na Paprocanach są miejsca i momenty kiedy wygląda to dość optymistycznie ale wydaje mi się że jest ich zbyt malo zeby się boleniowy poświęcić. W tym sezonie poświęciłem chyba 2 wypady biorąc tylko boleniowe pudełko, szczupaki pięknie sie w tym odnalazły. A co do "sprawcy" tej dyskusji cieszy mnie to ze jest z okolic miejsca które wytypowałem sobie wcześniej. Tylko niestety nie dopływam nigdy do tego rejonu, lenistwo.Odbiegając od paperek, to wlasnie leze sobie czekając na "zlota godzinę" nad pewnym boleniowym rajem, burza idzie moze akurat cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 No to Jaroslav cyknął piękną fotę . Pięknej rybce zresztą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rico1 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Wymiarowy, wypchniety, gruby, przedburzowy, wieczorny, spiritowyFota by Jaroslav, uwolniony Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Perez. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Super Arek GT Opublikowano 14 Czerwca 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Stoję powyżej napływu na szczyt przelewu. Rzut w środek Rzeki Classic-iem 5cm.Spław dobre 50m.Na wysokości napływu zamykam kabłąk, 3-4 szybkie korygujące obroty młynkiem tak by wabik szedł tuż przed nim.Prowadzenie wachlarzem na szczyt przelewu.I strzał!!!Ale taki, że cała woda wsiąknięta w plecionke zostaje wyciśnięta-przemienia się w mgłe!!!Takiego brania nigdy nie uświadczyłem! Odjazd taki z 15-20m.Kij w koło! Stanął na zapływie.Kij lekko się prostuje, zaczynam pompowanie. Pierwsza myśl- ogromny Kleń!Opór statyczny, inicjatywa po mojej stronie.Nadal pompuje, aż dziwne.W połowie dystansu odjazd w nurt tak z 10m.Po nim znowu kij powoli wstaje, więc znowu zaczynam pomping. Kiedy jest jakieś 10m odemnie luzuje draga. I w tym momencie następuje kolejne odejście. Agrafka spinwal nr 20 jeszcze trzyma;-) Stoi w nurcie co jakiś czas ustawiając się w nim bokiem przejmując dzięki temu kilka metrów.Słabnie powoli. Podciągam go do siebie i widzę jak nurkuje- ogon jak u Syreny- nogi miękną!!!Myśle- Tarpon! Jeszcze kilka chwil i chwycę go za kark!Wychodzi do powierzchni- jak U-bot. Chwytam Kabana, ale nie podniosę go na tyle by przymierzyć do kijka- woda po cyce.Cofam się kilka kroków pod prąd ku brzegowi. Stoję po pas.Trzymając go za kark w wodzie przykładam kija do cielska. Szybka fotka, antyseptyk w miejsce ukłucia.Wypinam Dziada i trzymam pod prąd-nurt robi swoje. Boleń mocnym machnięciem ogona oznajmia, że chce się już żegnać.Puszczam ogon i ześlizguje się z drugiej ręki w otchłań Rzeki... Kończę na dziś.Z drżącymi łapami, nabuzowany adrenaliną wyłaże z miejscówki.W autku mam metrówke.Zdejmuje miarę z kijacha.Dopiero Marcel uświadomił mnie z jak wielkim Boleniem miałem do czynienia...Muszę zrobić sobie kurs robienia samojebkuf:-)Dzięki Mistrzu za krzepkie słowa.;-)Wybaczcie Koledzy za liche zdjęcie. Kolejny PB- 81cm... 53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paco321 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Dobra relacja!Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Dobry opis Arek.Rybka zacna,gratuluje ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Gratulacje Koledzy za piękne rapki.Mi udało się wyrwać wczoraj i dzisiaj nad wodę,co prawda,na krótko,ale i tak było super...Wczoraj dwie rybki skusiły się na Panica od Adam,niestety mało "fotogeniczne" były,brania za to zacne... Dzisiaj wymiarowo było już troszkę lepiej,przynęta to oczywiście "Panic by spinnerman" Poniżej jedna z dwóch rybek.Pzdr 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 No Krystian rozgryzłeś tego woblera na maxa Ostatnio widzę, że sam o nim nie wiele wiem... Graty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mansik Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Woda stojąca, lekka fala, samo południe, przynęta - blaszka i .... szybki nieporęczny pstryk. Edytowane 21 Czerwca 2015 przez mansik 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Taka wiślana podpasiona Mariola na swojaka . 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Świetnie umalowana ta Mariolka Gratulacje!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Woda stojąca, lekka fala, samo południe, przynęta - blaszka i .... szybki nieporęczny pstryk. Gratulacje, te ze stojącej podwójnie cieszą.A zdradzisz jaka przynętka ? Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Sandacz23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mansik Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 dzieki blaszka coś na wzór spinerbaita rh, tylko lżejsza i mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi