Skocz do zawartości

Bolenie 2015

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim zaczniesz czarować naucz się kadrować. Zajmujesz z rybą 1/3 kadru. Marnotrawisz pixele. Im więcej ich opisuje detal tym dokładniejsze odwzorowanie. Masz ładną rybę, świetne światło i zmarnowałeś okazję na super zdjęcie :(

Dla jasności fote zrobiło mi dwóch przypadkowych gości ,którzy pytali się dlaczego ją wytpuszczam, a do zdjęć nie przywiązuję dużej wagi.

Żadna tam okazja, bo podobne rybki łowię na szczęście w miarę systematycznie. :)

Dzięki za wskazówki Robert i Kris23 może będzie poprawa, postaram się ;)

Edytowane przez osiemnastak

Słownie: Szesnaście???

Tak :)

Rozmiarowo w przedziale od 50 do 65 cm.

Ryby były bardzo aktywne lecz bardzo delikatnie brały,.

Postaram się opisać kilka spostrzeżeń z ostatniej wyprawy bo jest co opisać ( w sumie przeszedłem z 4 km a ryby łowiłem w specyficznych miejscach  )

Raczej z Krystianem łowimy samotnie  :unsure:

Postaram się opisać kilka spostrzeżeń z ostatniej wyprawy bo jest co opisać ( w sumie przeszedłem z 4 km a ryby łowiłem w specyficznych miejscach  )

OK chętnie przeczytam, bo póki co nie mogę się totalnie dobrać Panikiem do bolków na moich metach a ryby są i to przy powierzchni...

To żeś pojechał :blink:  Graty!

Jak biły? Na chlapiącego czy niżej?

Na chlapiącego na pograniczu spokojnej wody z nurtem i na szczytach główek w prowadzonego w ekspresie z prądem (i tu miałem wiele pustych brań)

Nie zabrałem gopro a tam mogłem się ustawić tak aby nie zdradzić za wiele miejscówki. 

• Like 1

OK chętnie przeczytam, bo póki co nie mogę się totalnie dobrać Panikiem do bolków na moich metach a ryby są i to przy powierzchni...

Na Wiśle Panic najlepiej sprawdza się wiosną na podwyższonej wodzie. Na niżówce już tak niekoniecznie. Trzeba będzie tu chyba popracować nad kolorem w kierunku mocnego stonowania barw woblera. Odnoszę wrażenie, że ten jasny brzuch w niskiej, czystej wodzie może je zniechęcać do ataku.

Na Wiśle Panic najlepiej sprawdza się wiosną na podwyższonej wodzie. Na niżówce już tak niekoniecznie. Trzeba będzie tu chyba popracować nad kolorem w kierunku mocnego stonowania barw woblera. Odnoszę wrażenie, że ten jasny brzuch w niskiej, czystej wodzie może je zniechęcać do ataku.

Adam, próbowałem kilka razy nim łowić i na pusto, a na sterowe biorą. Bezstery na Wiśle jakoś mi się nie sprawdzają, miałem jednego własnej roboty który łowił ryby, ale był bardzo stabilny, akcja była w kształcie litery s, ale wobler nie przewalał się na boki jak Twój panic. Myślę że na Wiśle jest zbyt agresywny, robi za dużo szumu i może płoszyć bolenie. Może jeszcze jesienią jak bolki będą bardziej agresywne coś połowi, ale trzeba by trafić w duże stado boleni i uklei, wtedy przy łomocie może by połowił. Problem w tym że na Wiśle już nie ma takich spędów i poluje się na pojedyncze ryby w miejscówce, byłeś sam widziałeś.

• Like 4

Prędzej przyczyny upatrywałbym w za ostrej pracy

Adam, próbowałem kilka razy nim łowić i na pusto, a na sterowe biorą. Bezstery na Wiśle jakoś mi się nie sprawdzają, miałem jednego własnej roboty który łowił ryby, ale był bardzo stabilny, akcja była w kształcie litery s, ale wobler nie przewalał się na boki jak Twój panic. Myślę że na Wiśle jest zbyt agresywny, robi za dużo szumu i może płoszyć bolenie. Może jeszcze jesienią jak bolki będą bardziej agresywne coś połowi, ale trzeba by trafić w duże stado boleni i uklei, wtedy przy łomocie może by połowił. Problem w tym że na Wiśle już nie ma takich spędów i poluje się na pojedyncze ryby w miejscówce, byłeś sam widziałeś.

i do tej teorii mi blizej... ja zaczalem Panic-iem łowić z bardzo dobrymi efektami dopiero po stłumieniu jego pracy :)

Ogólnie bezstery sprawdzały mi się zwykle wiosną na podwyższonej wodzie. Później jak piszesz lepsze były woblery ciche i mniej mieszające wodę dlatego trochę zaskoczony jestem, że chłopaki na Odrze ciągle mają tak doskonałe wyniki. Poza tym ciągle mam doniesienia o koszeniu na Panici na wszelkich zaporówkach itp.

Powiem Ci Janek, że jednak Wisła jak przystało na Królową :) rządzi się swoimi prawami i za to cenię ją coraz bardziej. Na przyszły sezon szykuję już fajne sterowce i wertykale to se połowimy ;)

Edytowane przez spinnerman
  • Like 2