Skocz do zawartości

Bolenie 2015

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny kark Ci się trafił.

Smakosz uklei trafiony na...?

...ukleję oczywiście ;)

Będę zgadywał RH12?? ;)

Za niska woda na 12, jak już to na RH10 :)

Szczerze mówiąc troszkę się już pogubiłem, która rapa na co :unsure:   

W ostatnim czasie kilka udało się skusić. Ja bym obstawiał RH10, RH85 lub Hermes... :)

Edytowane przez tasiek321

...jeden z kilku boleni złowionych na ukleje RH 10 i 12..

..na fotce @szycha81 zainfekowany tymi wabikami :P :D ..

Tak z ciekawości zapytam czy jak łapiecie na RH to z dna ryby biorą? Pytam bo w tym sezonie na RH na Odrze jeszcze żadnej ryby nie złapałem. Chyba że na środkowej Odrze ta przynęta nie jest skuteczna. :(

• Like 1

Ja jestem totalnym laikiem w temacie łowienia na RH i wszystko co się dzieje jest przypadkowe....także Panowie Patu i Tasiek czekamy na odp :) Wiadomo, że technikę, triki i itp każdy ma swoją i nie oczekujemy że zdradzicie nam swoje sekrety ale uchylcie chociaż trochę rąbka tajemnicy :) Guma opada do dna aż do zluzowania i biorą w opadzie czy przy podbiciu? Są jakieś reguły / prawidłowości które zaobserwowaliście?

Pozdrawiam,

malcz

Co do prowadzenia gum RH, to troszkę zależy od pory roku, głębokości łowiska oraz uciągu wody...
Wiosną, latem oraz wczesną jesienią doskonale sprawdza się " rzut i jednostajne zwijanie średnim tempem - bez zbędnego kombinowania. :D 
Jeżeli miejscówka nieco głębsza dajemy opaść przynęcie bliżej dna i nawijamy jak wyżej.

Jesienią rapy dobrze reagują na startującą z dna przynętę tj. rzut RH opada na dno 10-12 obrotów, opad i 10-12 obrotów korbą...
... wynika to z faktu, iż rapy żerują w głębszych miejscach i raczej bliżej dna a takie prowadzenie pozwala prezentować wabik blisko dna :rolleyes:

Powyższe, sprawdza się na odcinku Odry, gdzie łowię. Może ktoś ma inne/skuteczniejsze techniki prowadzenia RH :rolleyes: 

Oto żywy dowód na skuteczność jednostajnego prowadzenia RH10 średnim tempem... :D

2mzcenb.png

• Like 44

Rybka ładna. Ale  Szpiegu powiedz czemu ostatnio nie widać Cię na filmach Wędkarskiej Pasji?

Do Górzycy na slip mam jakieś 14 km a Tomek obecnie został tatą i lata po 2 3 godziny max nie opłaca mi się lecieć na tak krótko na Górzycę, poza tym ciągle ciągnie mnie do czegoś nowego :)  nowe wody, nowe możliwości :)

• Like 1

Do Górzycy na slip mam jakieś 14 km a Tomek obecnie został tatą i lata po 2 3 godziny max nie opłaca mi się lecieć na tak krótko na Górzycę, poza tym ciągle ciągnie mnie do czegoś nowego :) nowe wody, nowe możliwości :)

14km do ukochanej rzeki. Normalnie tragedia jakaś. Współczucia serdeczne. Łajby i sprzętu z tego powodu nie sprzedajesz? ;)
  • Like 3