Skocz do zawartości

Bolenie 2015

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję jesiennych bolków Panowie. @Forecast fajna klimatyczna fotka

Inne łowisko, inna pora i pierwsza prawdziwie jesienna rapa w tym sezonie, nie za wielka ale jest. 

63y6u0.jpg

Łowisko ciężkie technicznie, bardzo daleko trzeba podać przynętę a blachy nie chciał zagryźć, dopiero za którymś razem udało się dobrze podać 13 gramowego woblera.

Edytowane przez Artech
  • Like 23

Fajnie, że rapy łowicie. W górach od wczoraj leje i rzeki przybrały konkretnie, więc na Wiśle na pewno będzie  większa mętna woda. Ja czekam na poprawę pogody, bo w taką jak dziś to nawet psa z domu nie wygonisz. Jakieś zdjęcie z szuflady, ryba nawet niezła była ale mi się łeb od aparatu obrócił, trudno. Wspomnienia zawsze bezcenne.

kd7vdl.jpg

Edytowane przez Krisu23
  • Like 28

Brawo!

Też dzisiaj wyskoczyłem, poszukać jakiś rybek. Siedząc na szczycie ostrogi, podaję Panica 8cm daleko, lekko pod prąd. Prowadzę z nurtem i kiedy przynęta jest mniej więcej na wprost mnie, wydaje mi się, że widzę niewielką falkę za woblerem. Na ułamek sekundy zawieszam zwijanie, dzięki czemu wobler nieznacznie zanurza się pod powierzchnię. Następnie szybkie 1-2 obroty korbą, wobler wyjeżdża pyskiem nad wodę i oczkuje. Ryba nie wytrzymała. Wir na wodzie, targnięcie kijem i odjazd w nurt. Chwila holu i czas na fotę z grubą, jesienną rybką.

KAMIL JESTEŚ ZAJEKURWABISTY GOŚĆ -żadnego pałowania, skromnie acz bardzo kolorowo opisany moment. Do tego łowisz uniwersalnie "wielogatunkowo" - SZACUNECZEK i ...

PZDR

Zanderix

• Like 7

Wreszcie i do mnie dotarły panici 8 - powiem szczerze, że w porówaniu do ich większych raciszków - jak dla mnie to zupełnie inne przynęty. Super lotność. Latwość prowadzenia. Na prawdę fajne wabiki. 

No ale tym razem rybę przyniosła przynęta tomy'ego

Szybki pomiar na brzegu i wychodzi niewiele ponad 70 cm.

DSC_0172.JPG

Sprzęt:

IMG-20150925-WA0039.jpg

Kijoszek:

Fishing Art - RAPTOR - 20lb / 35g / 8'6"

Multik: Shimano Calais 201A

Linka: unitika silver thread pe - 20lb + FC 0.33 na końcu
Przynęta - pokazana powyżej.

Ryba cieszy podwójnie - bo trafiona na stojącej wodzie z bardzo (tego dnia) dużą przejrzystością...
  • Like 41

Panie Zanderix proszę zapoznać się z regulaminem, którego tutaj "pilnujecie" i skutecznie tępicie. 

Kolega Mifek kilka stron wcześniej opisał co Pan również zrobił źle wstawiając swój post.

Ps. Rybki piękne, a Krisu w taki deszcz bolki też biorą o czym przekonał się dziś kolega, który pojechał na sandacze :D

• Like 3

To i ja sie dorzuce.

Nocny lunatyk.Lubie lowic bolenie w nocy, zachowuja sie troche inaczej, sa bardziej wsciekle :)

Wczoraj pelnia, tylko jedno branie, mozna rzec zszedlem o kiju .Dzisiaj mialem nie jechac, pelnia trwa, ochoty brak po wczorajszym.Wszedlem w watek "bolenie" i  :D jade ! 4 sandacze w tyn dwa , ktore sandaczami  beda za jakis czas.Sytuacja nad woda zmusila mnie do przeprowadzki w inne miejsce  :angry: , ktos mnie chyba podgladal bo zarowno wczoraj jak i dzisiaj 4 wedkarzy obok mojego miejsca.Nie chcac zdradzac mozliwosci tej wody, poszedlem lowic gdzie indziej.Zly na ryby, zly na Ren postanowilem wracac, ale duch wody przemowil " idz w miejsce x, czeka cie niespodzianka", wiec poszedlem  :) .Pierwszy rzut, jak najdalej w rzeke, powolutku wachlarzykiem i jeb! Kilka razy trzepnal lbem, mysle sandacz, po dobrym odjezdzie i przymurowaniu, pomyslalem ,ze bedzie dobrze :) Ryba naprawde silna, staje w nurcie , odjezdza.Bylem pewny ze ma 8 z przodu, gdy juz sie pokazala emocje opadly, standard czyli pod 80 .Ryba byla bardzo gruba, zdjecie tego nie oddaje i niesmowicie ciezka jak na swoj "wzrost" :)

Godzina okolo 23.30

Bezwietrznie, bezchmurne niebo, pelnia.

Wobler spro "cykadopodobny" 7.5cm (bardzo ciekawa przyneta, dobrze dziala na inne drapiezniki)

Wedka sportex BP cw20, zauber 4000, PP 0.13, Fc 0.33 .

post-50872-0-14006700-1443311119_thumb.jpg

post-50872-0-15920400-1443311120_thumb.jpg

post-50872-0-41024400-1443311121_thumb.jpg

post-50872-0-37834300-1443311122_thumb.jpg

• Like 41

Tym razem lepszy był wobler większy. Druga ryba nie chciała wziąć przez dłuższy czas, ale uparte rzuty w punkt spowodowały że w końcu wobler przeciął ścieżkę ryby w odpowiednim momencie. 

W tym roku pewnie już skończę łowić bolenie. Mimo że poświęciłem im niewiele czasu w tym roku, był to dobry sezon. Głównie skoncentrowałem się na sumach których padło 37 sztuk.. Bolenie łowiłem wiosną i we wrześniu przy okazji, sumy to jednak inny kaliber i jak się go złowi, bolenie już tak nie cieszą.  

pozdrawiam

post-45715-0-42174300-1443347170_thumb.jpg

post-45715-0-41650400-1443347205_thumb.jpg

Edytowane przez wujek
  • Like 43

Panie Zanderix proszę zapoznać się z regulaminem, którego tutaj "pilnujecie" i skutecznie tępicie.

Kolega Mifek kilka stron wcześniej opisał co Pan również zrobił źle wstawiając swój post.

Ps. Rybki piękne, a Krisu w taki deszcz bolki też biorą o czym przekonał się dziś kolega, który pojechał na sandacze :D

panie redzi coś pan bredzi - proponuje stoperan i zmiane forum -fu - daj se na luz BEZ ODBIORU

• Like 2

Gratulacje Koledzy za fajne rybki i fotki.

Ja wreszcie znalazłem czas na ,krótki wypad nad wodę.

Kilka brań zaliczyłem lecz tylko jedna ryba zechciała za pozować do zdjęcia.

Przynęta jak na razie bez zmian,Panic....

post-51985-0-78011400-1443368284_thumb.jpg

post-51985-0-97454200-1443368300_thumb.jpg

• Like 38

attachicon.gifbo.JPG

attachicon.gifbol.JPG

I tak sam mogłeś sobie pojechać  :angry:  :angry:

My musimy tego naszego tarpona poszukać on daleko nie może mieć kryjówki zimowej.

Kamil, Bartek , Rafał,Patryk, Jan  świetne foty bardzo miło się je ogląda, bardzo motywują do tego aby jednak zabierać konkretne szkło nad wodę.

Patryk , Bartek możecie coś przybliżyć sprzętowo czym focicie??

• Like 2

attachicon.gifbo.JPG

attachicon.gifbol.JPG

A prosiłem a dzwoniłem,a Ty nie,nie i nie... ;) :)

My to musimy w końcu zrealizować nasz plan na nockę boleniowo sandaczową... :ph34r:

Miejscówka jest,ryby są a czasu nie ma. :(

Ładny kaban Krystian.

Z czasem to jakaś masakra w tym sezonie :( ale trzeba się jakoś przemęczyć. Przyszły sezon powinien być już luźniejszy ;)

• Like 1