Skocz do zawartości

Bolenie 2015

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

A ja jestem zdania, że nie każda przynęta sprawdza się na wszystkich wodach. Jeśli chodzi o przynęty Hunter na moich wodach to totalna porażka (tyczy to się również innych poszczególnych producentów), nie sprawdzają się a jednak inni na nie łowią i mają dobre/znakomite wyniki. Dla mnie numerem jeden na bolka jest Gloog Hermes i mam ich duży zapas w różnych w kolorach. Jest to na tyle uniwersalna przynęta, że mam na nią wyniki na wielu łowiskach. Nie ma co się kłócić na wyższości przynęty nad innymi bo jak wiemy woda wodzie nie równa a i ryby mają inne charaktery :)

• Like 4

Nie ma co się kłócić na wyższości przynęty nad innymi bo jak wiemy woda wodzie nie równa a i ryby mają inne charaktery :)

To po pierwsze, a po drugie wabik musi "leżeć" wędkarzowi. Bez wiary w przynętę trudno liczyć na jakiekolwiek wyniki na nią. Mi np. nigdy nie udało się złowić bolka na ukleję RH. I odsprzedałem je dalej, bo po prostu zupełnie straciłem w nią wiarę. Czy to znaczy, że to zła przynęta? Absolutnie tak nie twierdzę i nigdy tak nie napiszę, bo najlepszą rekomendacją są wyniki ogółu wędkarzy. Wiele osób łowi na nią piękne ryby, nie tylko bolenie, więc to kwestia "operatora", a nie "maszyny". Nie czuję jej i tyle ;)

• Like 3

@budzikbdg991

jak już offtop się pojawił, to go będę kontynuował w tym, zamiast wzniecać go w kolejnym.

Z mojej strony mała uwaga techniczna- prawie na każdym Twoim zdjęciu, trzymając rybę, masz wepchnięte palce pod pokrywy skrzelowe.

Świetnie, że wypuszczasz ryby, ale zwracam uwagę na takie wydawałoby się drobiazgi, ale bardzo istotne dla naszych przeciwników.

Pozdrawiam i kolejnych okazów życzę.

Myślisz że może im to zaszkodzić? Staram się to robić bardzo delikatnie ale może i masz rację zwrócę na to uwagę.

Jak ryba wierzgnie, to palcami bardzo łatwo uszkodzić delikatne listki skrzelowe- taki chwyt, gdzie i kciuk i reszta palców wkładane są pod pokrywy kojarzy mi się bardzo źle..

Bardzo pewnym chwytem będzie chwyt pod pokrywę skrzelową z dodatkowym podparciem drugą ręką w okolicach płetwy odbytowej, albo ten, który zaproponował @wujek. Warto dopilnować wtedy, by rybę w miarę możliwości trzymać nad wodą, lub jej bliskiej okolicy, a na pewno nisko.

• Like 1

Dokładnie tak jak pisze Kamil, można zrobić rybie krzywdę przez takie trzymanie rybki. Niestety wiem to po sobie jak bolek pod 70cm "rzucił" się przy robieniu fotki i chyba niestety nie przeżył tego. Został wypuszczony ale miał problemy z normalnym odpłynięciem. Było to dawno temu i od tamtej pory powiedziałem sobie że nie będę robił zdjęć małym rybą a tym większym cykam szybkie fotki z uszykowanym wcześniej na samowyzwalacz aparatem i pa :)

Dla przykładu fajowy bolek na nieestetycznym zdjęciu, są paluchy jest skrzynka która robi za statyw ale mam pamiątkę po ładnym późnonocnym boleniu który wrócił do wody w doskonałej formie :)3881575_bolek.jpg

• Like 8

Tak znamie bardzo charakterystyczne mam nadzieje ze jeszcze kiedyś się z nim spotkam ponownie, zastanawiam się po czym to może być

Oj , @ szpiegu,to po mnie,"najechałem" go kiedyś przy trollu za sumem  ;) . Niejednego "kabanka" i w związku z tym jest mi przykro, Takie rzeczy się niestety zdarzają przy połowie innych ryb,choć nie zawsze przy trollingu, ( to tez świadczy o potencjale jaki jest w Odrze, 80-90 plus  to nie rzadkość  . Ale wszystkie  wracają do swojego królestwa w pełnej kondycji.

Oj , @ szpiegu,to po mnie,"najechałem" go kiedyś przy trollu za sumem  ;) . Niejednego "kabanka" i w związku z tym jest mi przykro, Takie rzeczy się niestety zdarzają przy połowie innych ryb,choć nie zawsze przy trollingu, ( to tez świadczy o potencjale jaki jest w Odrze, 80-90 plus  to nie rzadkość  . Ale wszystkie  wracają do swojego królestwa w pełnej kondycji.

Łowię w Odrze od 1990r, głównie spin a od 10lat niemal tylko bolki, i rapy 80+ to jest spora i nie częsta ryba.90+nie rzadkość ? no chyba trochę Ciebie poniosło.

Gdzie te odrzańskie foty tych 90+?

• Like 6