Skocz do zawartości

Bolenie 2015

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Dał dał. Jeszcze z brzegu to trudniej niż z pontonu. Im bliżej jesieni tym grubsze, chociaż GoPro bardzo przekłamuje bo środek ryby wychodzi jak balon a łeb i ogon malutki. No ale nic innego nie miałem do zdjęć. Artech ta mata to karpiarska? Chętnie bym sobie taką sprawił bo na mojej ceratce słabo widać szczególnie w słońcu. 

@Krisu ta "mata" to własny wynalazek - kawałek plandeki plus naklejka na łódkę z miarką. Bolek jest na niej tylko przez chwilę więc wygodnie i miękko mieć nie musi. Zawsze moczę ją przed łowieniem, ryby leżą na nie j spokojnie i krzywdy sobie nie robią.

• Like 1

Ja robię jak widzisz dokładnie to samo tylko, że ten mój centymetr od krawca słabo widać. Chyba mazakiem poprawię na 10tkach i będzie git. Już sobie nie wyobrażam łowienia bez maty bo tak się przyzwyczaiłem. W terenie jest trochę trudniej niż na pomponie gdzie są proste deski do rozłożenia ale i tak daje radę. 

Dokładnie ale pisałem już wyżej, że zdjęcie z GoPro zrobione w ten sposób przekłamuje sprawę. Co nie zmienia faktu, że ryby w moim łowisku są spasione. Mają to chyba w genach bo zazwyczaj pokrój ciała jest taki, że są wysokie w karku z grubym ale krótkim trzonem ogona. Nawet gluty które u mnie się łowi tak właśnie wyglądają. Zupełnie inne bolenie są np na Domasie i Oravie. Chude przecinaki z długimi płetwami i smukłym ogonem. Inne u Roberta na JTgdzie mają wrzecionowaty kształt ciała jak trocie. Z tego co pamiętam Robertowe foty sprzed kilku lat to najbardziej podobne bolki do tych u mnie były(niestety były :( ) w Rożnowie. U mnie jeszcze dochodzi taki czynnik, że nie są zbyt liczne bo przez lata etyczni boleniarze dali im radę, za to na brak żarcia nie narzekają. Pływają dosłownie w uklejowej zupie. Przez to są zmanierowane i niełatwe do złowienia co mnie osobiście bardzo cieszy chociaż czasem doprowadzają człowieka na skraj nerwowego załamania. Ale to jest piękno boleniowania:)

• Like 1

Dwa przekleństwa węglarstwa to jak ryby nie chcą brać i jak biorą jedna za drugą  :)

Krisu, a jak się ma waleczność takich grubych bolków do tych chudych z dużymi ogonami? Mam wrażenie, że te chude gorsze nie są ale za mało złowiłem tych grubych aby mieć pewność.

Ciężko mi porównać, bo nigdy nie złowiłem żadnego na prawdę  konkretnego z tych torpedowatych słowackich. Przy Tobie raz złowiłem znośną rybę co pamiętasz. Spaślaki ode mnie są silniejsze, może dla tego, że idą masą i mają często szerokie ogony, im ten ogon szerszy tym ma więcej poweru. Z kolei słowackie takie sportowe to mam wrażenie, że piłują bardziej niż u mnie w tym samym rozmiarze ale tak na szarpanego linka jedzie w jedną za sekundę w drugą stronę, trzepią łbem itd. Ten z fotki powyżej to mi spod nóg zrobił taki wyjazd w jezioro, że miałem obawę że się w kotwę od żaglówki wpakuje a to było dobre 40m od brzegu. 

Dał dał. Jeszcze z brzegu to trudniej niż z pontonu. Im bliżej jesieni tym grubsze, chociaż GoPro bardzo przekłamuje bo środek ryby wychodzi jak balon a łeb i ogon malutki. No ale nic innego nie miałem do zdjęć. Artech ta mata to karpiarska? Chętnie bym sobie taką sprawił bo na mojej ceratce słabo widać szczególnie w słońcu. 

Kup sobie taką, jaka w tym roku w Szwecji robiła nam za chodnik przed namiotem. Rozmiary są różne, pod bolenia coś znajdziesz :) 

Stawy hodowlane mam swoje ;) . A ryby łoić lubię i w tym celu jeżdżę na zaporówkę gdzie są bolki spasione jak prosięta. Ale coraz trudniej się łowi bo zaczynają się uodparniać na przynęty. Po dzisiejszej sesji  jestem tego 100% pewien. To nie jest jedyna ryba jaka dzisiaj gościła na kiju. Wszystkie wyciągnięte oraz kontakty z rybami były na cudaki o których rok, dwa lata temu bym nawet nie pomyślał. Pewniaki zerowały. Trzeba ostro wytężać umysł, żeby coś złowić. Nie do wiary ale dwóch gości z pojęciem jest w stanie do tego stopnia przesiepać kilkukilometrowej długości zaporówkę, że ryby przestają brać. Ciężki sezon łoj ciężki...