Skocz do zawartości

Custom do lżejszego opadu z pontonu i brzegu?

count_martin3z

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

W zeszłym roku o tej porze szukałem sandaczowej kosy na ponton. Dzięki wiedzy kolegów zdecydowałem się na kij z pracowni, gdzie nawet o tym nigdy bym nie pomyślał. Wędki z pracowni uzależniają, a że trafiłem tu z forum miłośników broni białej, mogę śmiało powiedzieć, że uzależniają jak dobieranie idealnego noża do kieszeni ;)

Do rzeczy... 

Na dzisiaj posiadam MHX P904-2, który zaspokaja moje niedoświadczone potrzeby w 100%, ale brakuje mi w nim większej delikatności... Moc kija, praca szczytówki są bardzo OK, ale do cięższych połowów na zaporówkach i większej głębokości, ale przy stukaniu na 1,5-3 m i lekkim wiaterku, niestety te dolne 7 g są za wysokimi wartościami . Szukam kija do operowania lżejszymi główkami, kogutami do typowego opadu. W tym roku mocno chce się bawić też w Texas i Carolina Rig jeśli to może mieć dla Was jakieś znaczenie. Może być popping (chyba, że macie inne pomysły), ale taki, w którym szczytówka się zdecydowanie wyprostuje kiedy na końcu linki będzie max 5 g wszystkiego i stuknie w dno. Nie chcę nim miotać więcej niż głowka 10-12 g + 3" guma (powyżej, świetnie się sprawdza ten MHX co mam). Chciałbym mieć też jednak zapas mocy w dolniku, aby 50 cm sandacza nie holować pół godziny. Ostatnio bawiłem się też ciepłym i kluskowatym St. Croix na okonia i powiem, że te miękkie kije coś w sobie jednak mają. Jak można pogodzić szczytową sygnalizację brania z w miarę fajno-mocnym dolnikiem, który gnie się głęboko, to będzie "czapa" :) Jak nie, zadowolę się akcją szczytową z pałkowatym dolnikiem, przystosowanym do wyżej wymienionych C.W. i sposobu wędkowania.

Mam ze osiem stefek i naprawdę nie chcę naginać budżetu. Jak da się taniej, to zrobię zęby, samochód, remont w domu, odłożę na emeryturę i może zostanie na dobry bodystocking dla kochanki ;) .

Dziękuję za pomoc

Edytowane przez count_martin3z

Strasznie namieszałeś w tym poście, ale o ile dobrze go rozumiem to szukasz:

Czegoś o długości - 213cm i cw w okolicy 12g?

Masz na to budżet 800zł, a jak mniej to będzie bodystocking dla kochanki (jak się uda taniej to liczę na fotki ) :)

Może lepiej przenieść ten wątek do rodbuildinu?

Szczerze mówiąc to dziwi mnie, że nikt nic nie poradził. Ja się za mało znam, żeby wymieniać modele blanków, które by się nadawały do takiego łowienia.

tu masz fajny kijek do tych zastosowań

http://jerkbait.pl/topic/53001-phenix-m1-mx-s-69l-rodmas/

albo po prostu na tym blanku zbuduj wędkę,idealny do tego co potrzebujesz, może te 12g to już ciut za dużo,ale 10g+smukła guma  spokojnie

Edytowane przez kogut
  • Like 1