Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc w ustaleniu marki łodzi.

zamachstanu

Pytanie

Witam koledzy, 

jestem tu nowy ale wątki na forum obserwuję już dawno. Problem mam taki że dziś przez przypadek stałem się posiadaczem takiego o to zestawu:

- łódź dwupłaszczowa 4m. nieznanego producenta

- silnik Minn Kota Endura 40

- przyczepa Niewiadów N300

Problem mam taki, że lubię popływać po środkowej Wiśle a na łódce nie ma żadnej tabliczki znamionowej i nie mam bladego pojęcia jakiej mocy silnik spalinowy mógłbym do niej zamontować. Czy rozpoznajecie może markę tej przyczepy albo możecie mi doradzić w jaki sposób mógłbym to sprawdzić? A może ktoś z Was jest posiadaczem takiej łódki i mógłby mi coś o niej powiedzieć?

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. 

Kamil

post-59329-0-55086300-1423429047_thumb.jpg

post-59329-0-62973500-1423429049_thumb.jpg

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ta łódź jest jednopłaszczowa i wygląda jak Crescent albo Woźniak

Z tym, że obaj wymienieni producenci raczej montowali tabliczki znamionowe więc prawdopodobnie jest to podróbka/klon którejś z wymienionych.

Swoją drogą te orginalne są długowieczne i bardzo cenione więc jeśli ktoś nie spaprał roboty będziesz z tej łodzi zadowolony.

9,9km powinno sobie radzić z wprowadzeniem łódki w ślizg a 15/20KM to już pełen komfort i osiągi max ok 40km/h

Edytowane przez paawelek83

• 0

No to mam pierwszą rozbieżność. Generalnie całe życie pływałem na pontonie a właściciel w/w łodzi zmarł i wszystkie info jakie mam uzyskałem od jego córki więc generalnie nie wiem nic.. 

To że silnik 10KM wystarczy- wiem. Pytanie czy mogę go zamontować. Łódka była kupiona w sklepie w Warszawie więc raczej nie zakładam opcji podróby.

Edytowane przez zamachstanu

• 0

No to mam pierwszą rozbieżność. Generalnie całe życie pływałem na pontonie a właściciel w/w łodzi zmarł i wszystkie info jakie mam uzyskałem od jego córki więc generalnie nie wiem nic.. 

Pisząc o rozbieżności masz na myśli jedno/dwupłaszczową? 

Jeśli tak to sam będziesz to mógł ocenić podchodząc do łodzi i oglądając burty i dno łodzi. Jeśli są jednolite tzn jednopłaszczowa

Łodzie dwupłaszczowe to takie gdzie dno(ta część która slizga się po wodzie i burty zewnętrzne) oraz część wewnętrzna łodzi(podłoga oraz burty wewnątrz) są oddzielnymi skorupami sklejonymi razem do kupy a między nimi jest wolna(lub wypełniona pianą, butelkami pet) przestrzeń

W przypadku łodzi dwupłaszczowych przeważnie kształt burt/dna wewnątrz i na zewnątrz łodzi różni się. W przypadku tej łodzi na zdjęciach widać, że kształty są identyczne: załamania burt, półokrągła podłoga i dno łodzi

Edytowane przez paawelek83

• 0

Na crescenta raczej nie wygląda , brak półpokładu wokół burt bardziej jakiś klon.Jak jest solidnie wykonana to posłuży długo,rozsądnie można powiesić jakąś 10 max 15 .Jak możesz to zważ ją i sprawdź pawęż zmierz wysokość, będziesz wiedział długa czy krótka stopa.Ze zdjęć trudno stwierdzić co faktycznie można tam powiesić , więc na początek spróbuj jakąś 6 , ew podjedź do kogoś kto ma trochę pojęcia.Jak możesz to sfoć bakistę tylną i środkową jest mały szczegół po którym można poznać crescenta.

• 0

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jedyna rzecz która mnie martwi to moc tego silnika którego mogę podpiąć pod pawęż (max 6PS). Będę się zastanawiał nad wzmocnieniem pawęży tak by 15 PS nie było problemem.

Tak przy okazji czy moglibyście mi polecić jakiś sprawdzony warsztat/producenta w okolicach Warszawy w którym mógłbym to zrobić? Chciałbym dodatkowo zamontować jakieś relingi, uchwyty na wędki etc. Sam niestety nie mam zdolności ani miejsca :)

• 0

Miałem łódkę o podobnej wadze , ale o innym kształcie dna i bez problemu dzielnie pływała na Hondzie 5 KM. Próba założenia Hondy 15 KM zakończyła się porażką, nie szło pływać -waga silnika 42 kg + sternik na rufie to było za dużo . Łódka zadzierała dziób do góry, a kombinacje z przedłużka rumpla nie dawały pożądanych efektów.  Moja propozycja zapnij najpierw te 15KM na rufę i zobacz jak łódka stoi na wodzie.

Ewentualnie spróbuj ją wyważyć za pomocą balastu ,jak będziesz zadowolony z   dopiero  myśl o wzmocnieniu pawęży.

• 0

Nie wiem czy to jednak nie Woźniak? 

http://www.lodzie.com/pl/index.php?option=com_content&view=article&id=96:385&catid=38:wioslowe&Itemid=210

Silnik max 6PS? Chyba będzie za mało na Wisłę? Trochę mnie to zmartwiło.

To nie jest łódka z linku(385) różni się kształtem burt i dna

To na 95% model 380.

Jeśli to oryginalny "Woźniak" to będziesz pan zadowolony i silnik 9,9 spokojnie da sobie z nim radę i krzywdy mu nie zrobi.

• 0

No to widzę że w weekend czeka mnie mierzenie i ważenie i później podejmę decyzję co dalej z tunningiem.

A w ogóle pływał ktoś na silniku 6KM w łodzi o podobnej wadze? Nie stoi w miejscu płynąc pod prąd? :)

Mam Woźniaka 410 , który waży 120kg na pączątku miałem podpięte 6HP , dało się w jedną osobę łódkę wprowadzić w ślizg z prądem na Bugu przy drobnej gimnastyce na pokładzie, w 2 nie było szansy , ale na 6HP łódka pływała znośnie w 2 osoby nawet jak była wyżówka na Bugu.

p.s. Wożniak nie zawsze daje tabliczkę , mojałódka nie ma.

Łódka wygląda na Woźniaka , po elementach wykończenia takich jak zakończenia listw odb. bakisty jest to identyczne jak w mojej łódce.

Jeśli to Woźniak to trzymaj , bo już łódek nie produkuje, a to bardzo mocne łódki.

Edytowane przez Artur Z.