Tszonek Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Heja. Nie wiem czy wybrałem odpowiedni temat, jeśli nie to proszę o przeniesienie. A więc, Interesuje mnie czy ktoś z Was łowił lub łowi muchówką na dolnym odcinku rzeki Bug? ew. troszke wyżej? Coraz bardziej się nastawiam na zakup muchowego kijka, jednak w mojej okolicy nie ma pstrągów ani lipieni (ew. tęczaki - uciekinierzy ze stawów które pokazują się okresowo), streamery i szczupakowanie odpada, głównie chciałbym łowić na suchą muszkę... Posiadam kilka fajnych miejsc gdzie z powierzchni można połowić naprawde duuuuże krąpie oraz leszcze. Czy ktoś z was łowi te ryby tą metodą? Łowiąc od 15 lat na Bugu nigdy nie widziałem muszkarza, stąd też moje pytanie.... czy to ma sens? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Heja. Nie wiem czy wybrałem odpowiedni temat, jeśli nie to proszę o przeniesienie. A więc, Interesuje mnie czy ktoś z Was łowił lub łowi muchówką na dolnym odcinku rzeki Bug? ew. troszke wyżej? Coraz bardziej się nastawiam na zakup muchowego kijka, jednak w mojej okolicy nie ma pstrągów ani lipieni (ew. tęczaki - uciekinierzy ze stawów które pokazują się okresowo), streamery i szczupakowanie odpada, głównie chciałbym łowić na suchą muszkę... Posiadam kilka fajnych miejsc gdzie z powierzchni można połowić naprawde duuuuże krąpie oraz leszcze. Czy ktoś z was łowi te ryby tą metodą? Łowiąc od 15 lat na Bugu nigdy nie widziałem muszkarza, stąd też moje pytanie.... czy to ma sens? Pozdrawiam Ma, pare lat temu jeden taki cos tam lowil troche wyzej, olej leszcze czy krapie, skup sie na boleniach i kleniach, szczupaki ( srednie) tez sie na bolkowe streamery zamelduja. Klenie powinny spoko brac na imitacje gryczakow, mokre muchy standardowe jak red tag, boleniowe streamery nie za duze, na normalnym haku, wedka ciezko powiedziec, jak bym bral cos dluzszego czyli 10' w klasie 7-8, jak olewasz te ryby i tylko klenie to moze byc cos krotszego czyli 9'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 A musi być koniecznie na Bugu ?2 lata temu na Liwcu w okolicach Nadkola widywałem, faceta który łapał często na muchę.Kluski i jelce łapał na pewno bo byłem świadkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tszonek Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 @BujoJeśli chodzi o szczupaki i bolki to jakoś mnie to nie rajcuje co wcale nie wyklucza że jak złowię pare rybek na muszkę to apetyt nie wzrośnie na coraz więcej emocji Byłem bardzo ciekawy jak to jest właśnie z białorybem typu leszcz, krąp, wzdręga... Mam kilka ciekawych miejsc gdzie można je połowić innymi metodami, jednak moim zdaniem wszystko sie może znudzić Wędkę jaką wybrałem to 9' w klasie 4-5 ponieważ będę też łowił na małych strumykach i myślę że tak wędka będzie takim najlepszym wyborem na naukę muchowania, ewentualnie po jakimś czasie się zmieni na coś innego @TomekLiwiec to piękna rzeczka, ale w poprzednim sezonie mnie troszke podłamała :x i nie wiem czy w tym roku się z nią przeproszę jednak napewno spróbuje Jestem ciekawy czy łowił na suchą/mokrą/nimfę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Na rzekę nizinną ciut lepiej będzie z klasą 5/6 ze wskazaniem na 6. Odległość, wiatr, muchy sierściuchy. 6 to taki standard nizinny. Da się niżej, ale w określonych miejscach i mając ciut doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Heja. Nie wiem czy wybrałem odpowiedni temat, jeśli nie to proszę o przeniesienie. A więc, Interesuje mnie czy ktoś z Was łowił lub łowi muchówką na dolnym odcinku rzeki Bug? ew. troszke wyżej? Coraz bardziej się nastawiam na zakup muchowego kijka, jednak w mojej okolicy nie ma pstrągów ani lipieni (ew. tęczaki - uciekinierzy ze stawów które pokazują się okresowo), streamery i szczupakowanie odpada, głównie chciałbym łowić na suchą muszkę... Posiadam kilka fajnych miejsc gdzie z powierzchni można połowić naprawde duuuuże krąpie oraz leszcze. Czy ktoś z was łowi te ryby tą metodą? Łowiąc od 15 lat na Bugu nigdy nie widziałem muszkarza, stąd też moje pytanie.... czy to ma sens? Pozdrawiam Pewnie, że ma sens. Możesz pięknie połowić praktycznie wszystkie gatunki. Bug jest stosunkowo łatwą rzeką do muchowania ale wędka w klasie 4 to trochę za mało. Wędka co naj mniej #6, bo będziesz potrzebował ciężkich linek do dalekich rzutów oraz raczej sporych much. Prezentacja nie jest aż tak istotna. To nie łowienie ostrożnych lipieni w wodzie do kolan na muszkę na haczyku nr 24 Ja stosuję zwykle muchy w przedziale 6-10, natomiast streamery nawet na hakach 2/0 z przedłużonym trzonkiem. Tu kilka kleników burzańskich złowionych na mokrą 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tszonek Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Pewnie, że ma sens. Możesz pięknie połowić praktycznie wszystkie gatunki. Bug jest stosunkowo łatwą rzeką do muchowania ale wędka w klasie 4 to trochę za mało. Wędka co naj mniej #6, bo będziesz potrzebował ciężkich linek do dalekich rzutów oraz raczej sporych much. Prezentacja nie jest aż tak istotna. To nie łowienie ostrożnych lipieni w wodzie do kolan na muszkę na haczyku nr 24 Ja stosuję zwykle muchy w przedziale 6-10, natomiast streamery nawet na hakach 2/0 z przedłużonym trzonkiem. Tu kilka kleników burzańskich złowionych na mokrą Piękne rybki!Co do wędki to jeszcze przemyślę co wybrać ale dzięki Panowie za podpowiedzi, napewno wezmę to pod uwagę! Myśle że wędki w klasie 6-7 czy wyżej będą troszke za mocne... chciałbym również pomachać w strumykach o szerokosci ok 5 metrów i staram się dobrać coś co będzie maxymalnie uniwersalne... wiem że zawsze gdy pada słowo "uniwersalne" zaczyna się problem... Jednak niski budżet niestety skłania do szukania kompromisów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Na Bugu i innych nizinach uniwersalna będzie #6. Sprawdzone na Warcie, Odrze i mniejszych nizinnych rzekach (Widawa, Wełna itd.). Jeśli jednak jesteś absolutnie pewny, że tylko sucha muszka (co życie szybko zweryfikuje i zainteresujesz się pewnie i mokrą, i streamerem), to bierz #5. Niższe klasy to śmiech dla kleni, które z pewnością będziesz łowił jako nizinny muszkarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi