Skocz do zawartości

Dziwne zgrzyty w Stradicu 2500FH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ostatniej wyprawie na pstrągi zauważyłem, że serwisowany przeze mnie stradic chodzący idealnie zaczął zgrzytać. Słychać też jakieś tyrkotanie na wodziku na wormie. Zgrzyt słychać najbardziej po zakręceniu korbą i przechyleniu go śrubą dokręcającą korbę do dołu. Dziwna sprawa bo nie był katowany, łowił max 3 gr jigami i meppsami w rozmiarze 2.

Czy któryś z kolegów jest w stanie postawić diagnozę na odległość i podpowiedzieć co zrobić aby zlikwidować ten zgrzyt?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Witam,

Po ostatniej wyprawie na pstrągi zauważyłem, że serwisowany przeze mnie stradic chodzący idealnie zaczął zgrzytać. Słychać też jakieś tyrkotanie na wodziku na wormie. Zgrzyt słychać najbardziej po zakręceniu korbą i przechyleniu go śrubą dokręcającą korbę do dołu. Dziwna sprawa bo nie był katowany, łowił max 3 gr jigami i meppsami w rozmiarze 2.

Czy któryś z kolegów jest w stanie postawić diagnozę na odległość i podpowiedzieć co zrobić aby zlikwidować ten zgrzyt?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Ciężka spraw wydać diagnozę "pacjentowi" bez badania. Jak go przed łowieniem serwisowałeś może coś zostało w środku?

Stradic fh ma na podparciu koła głownego tuleję teflonową po przeciwnej stronie korby. Często gęsto kołowrotki z tuleją po rozebraniu i wyczyszczeniu złogów w tym miejscu łapią luz i koło głowne traci stabilność i z pinionem się gryzie  ;) Stąd prawdobodobnie te zgrzyty.

Edytowane przez maicke82

W takim razie musisz składać wszystko na spokojnie i po kolei wykluczać przyczyny. Koło głowne odpadło. Zostaje wszystko od posuwu szpuli. Sprawdzaj z włączoną oporówką, z wyłączoną,ze szpulą,bez szpuli. Luzu minimalne pionowe, góra dól muszą być ale luzy poprzeczne ,czyli wszelkie kolebania czy to pinionu czy na wormie w tulejkach trzeba zniwelowac ile się da. I przede wszystkim czy oś głowna w pinonie pracuje stabilnie i nie ma dużego luzu na boki.

Edytowane przez maicke82

• 2 miesiące temu...