Skocz do zawartości

Buty / kalosze na mrozy, zimowe lowienie

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o łowienie z lodu.

Na buty nie wolno żałować pieniędzy, bo to nie wychodzi na zdrowie.

Z takich gumowców co pokazałeś, z wkładką (dobrych rzeczywiście na chodzenie koło rzeki - za pstrągami n.p.), wolę gumofilce plus wkładka aluminiowo-filcowa na spód plus ciepłe grube wełniane skarpety plus bawłniany kocyk (a właściwie pół kocyka dla niemowląt) jako onuca. Tak jeżdzę na trocie na Drwęcę i się sprawdza pod warunkiem, że śniego nie jest kopny (wtedy zakładam jeszcze ochraniacze - stuptupy to się chyba nazywa).

Tak chodziłem też na lód do tej pory, ale całego dnia na lodzie przy ponad dziesięćiostopniowym mrozie i tak nie da się wytrzymać (stanie i dreptanie) :, no chyba, że się ma herbatkę z wkładką (tzw. góralską) :D .

pozdr

@kwasik

Jestem szcześliwym użytkownikiem modelu butów jaki wymieniłeś. Moje są jakby trochę niższe i są całe brązowe :D

Jeśli chodzi o komfort cieplny, to sprawdzają się bardzo dobrze, nie zmarzły mi w nich jeszcze stopy mimo, że używam cienkich skarpet. Moim zdaniem powinny być trochę bardziej przyczepne na lodzie, są za mało tępe. Zdarzały się delikatne lecz kontrolowane poślizgi :D

Pozdrawiam

ja używam drugi sezon buty lemigo super lekkie z wkładką z neoprenu jestem zadowolony na 100 % i nie tylko ja zresztą większość kolegów też je nosi. :D

A cena oscyluje w granicach 60 zł.

:D

Bo nie nadepnąłeś na zmrożone, grube żdźbło, stojące sztorcem do podeszwy.

Ja nadepnąłem. Kolega @leluchy świadkiem. Był środek lutego 2007 i dziękuję wszelkim mocom, że nie zdarzyło się to na środku Bobru :mellow:

• 10 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Wczoraj zainaugurowałem kolejny /trzeci już/ sezon, w tych oto bucikach. Moim zdaniem bardzo dobry wybór na wędkarską zimę.

Witam

@popper,mógłbyś mi więcej coś napisać o tych butach gumowych??,czy ten ocieplacz w tych butach jest na stale czy go się wyjmuje??.Przyznam ze podobają mi się,miałem podobne ale bez ocieplacza w środku,tyle ze po kilkuletnim użytkowaniu guma potruchlała.Latem tez można w nich śmigać??

@biosteron , wkład jest wyjmowany. Bez problemu można wysuszyć w razie zamoczenia. Mnie sie to jeszcze nie zdarzyło ale zawsze może być ten pierwszy raz

Cóż jeszcze......

Solidna podeszwa, z twardym obcasem pozwala łazić, nawet po dość stromych brzegach, w okresie zimy.

Co ważne.

Zawsze można dokupić dodatkowe wkłady ocieplane, w sklepach zaopatrzenia w odzież roboczą i ochronną.

Groszowe koszty.

Buty są stosunkowo ciężkie ale po kilku chwilach właściwie zapominam o tym i szwendam się, nad wodą, bez większych przeszkód.

Jeszcze nie musiałem ich kleić, chociaż narwały już całkiem sporo gałęzi jeżyn, malin i innych kolczastych krzaczorów.

Moim zdaniem warte są swojej ceny.

Jesli idzie o buty to latwiej jest sobie poradzic, bo jak odrzuca od supertechnologii to zawsze sa gumofilce i roznego rodzaju skarpety a w ostatecznosci gazety.

Ja stwierdzilem, ze do siedzenia pozna jesienia na lodce nie ma za grubych butow. Nabylem kiedys w Cabelasie takie z izolacja 400gr...ale dzis kupilbym 800 albo max co daja (bywaly takie 1200gram)

Nie ma tez nic gorszego, jak zbyt ciasne buty, zwlaszzca ze powinna wejsc gruba skarpeta...

Wiekszy problem jest z rekawicami..pol biedy jak nie leje, wtedy biore polarowe z windblocka (sa teraz takie z gruzełkami ulatwiajacymi chwyt).

Jak leje probowalem neoprenow (ale nie w rodzaju Jaxonow - mialem takie kiedys, rzeczywiscie po godzinie uczucie jest porownywale do trzymania w lodowce :angry: ), ale widac, ze to nie jest to.

Probowalem tez jakichs zza Wody dla pletwonurkow - za bardzo sciskaja palce.

Inne nie bardzo nadaja sie bo nic bardziej precyzyjnego (np. manewry ze zmiana przynety) nie da rady robic.

Gumo