Skocz do zawartości

Buty / kalosze na mrozy, zimowe lowienie

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ sezon mi się przedłużył i coś mnie podkusiło, żeby w grudniu latać za rybami, to dorzucę swoje trzy grosze do tematu. Od kilku lat moimi podstawowymi butami na wyjścia wędkarskie były GROMY od Protektora, to postanowiłem je sparować z grubą skarpetą. Niestety, nie dają rady. W marszu jest ok, natomiast jeśli się stoi, to zaczyna być w nich zimno, nawet w skarpecie z wełny merynosa. Już zacząłem się rozglądać za butami lub kaloszami, które zapewnią mi komfort. Ale doznałem olśnienia. Przecież państwo polskie w postaci armii zapewniło mi buty:-) Na ćwiczeniach rezerwy dostałem trzewiki zimowe WZ 933/MON czyli popularne Termosy. Dałem im szansę i przekonałem się, że warto. Gruba skóra, wyściółka, perforowana wkładka plastikowa zapewniająca ruch powietrza w bucie. Może chodzenie w nich nie jest jakieś superkomfortowe bo są dość sztywne, ale stopa nie marznie i wody też za bardzo się boją. Nie ślizgają się, mają bardzo grubą podeszwę. Z wad na pewno należy wymienić to, że nie nadają się do prowadzenia samochodu. Są dość szerokie, mało pracują na zgięciu stopy. Nie są też lekkie. Ale były darmowe:-) Na portalach aukcyjnych cena oscyluje w okolicach 160 zł za parę. Dodam jeszcze, że firmy robiące ciuchy na złą pogodę powinny wynajmować takich ludzi jak ja, marznących prawie zawsze i prawie we wszystkim. Skoro nie zmarzłem w Termosach, to mogę je z czystym sumieniem polecić. 

Z tym prowadzeniem samochodu to tak nie do końca prawda. Osobiście bez problemu prowadzę w nich auto i to nawet na kilkudziesięciokilometrowych dystansach. Może są trochę sztywne ale bez przesady. 

• 11 miesięcy temu...

Daj znać. Tez pewnie zamówię.

Dzisiaj doszły, rozmiar ok. Rozmiarówka typowo europejska. But wygląda solidnie, jest wygodny. Jedynie mam wątpliwość co do tej ,,gumo-siateczki,, na cholewce, mam nadzieję, że nie zacznie pękać od zginania... W sobotę pierwsze testy nad wodą. 

• Like 1

Buciory mniej więcej  przetestowane, 5 dni nad wodą. Jak już pisałem wygodne, dopasowane, można spokojnie wejść do wody, do kostek, nie przemakają, bardzo dobrze zaimpregnowane, woda spływa jak z gumiaka. Przy temperaturze powietrza 2 stopnie na plusie ciągle zapewniają komfort termiczny. Sznurowadła dobrze trzymają, nie rozwiązują się przez kilka godzin chodzenia. Po tych kilku dniach jak najbardziej polecam. 

• Like 2