Skocz do zawartości

Żyłki Varivas - opinie, uwagi

norbertkrakow

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Używam tej saltwater na pstrągi, bolenie - 0.21 i 0.3 na trocie. W zasadzie od początku sezonów. 

Sprawują się więcej niż ok. W warcianych warunkach miałbym już pewnie drugą, bo woda jakoś dziwnie szybko "męczyła" inne żyłki. Ta trzyma się. Nie imają jej się też bardzo różne farfucle typu osady, pyłki itp.

Właściwości rzutowe bardzo dobre, śliska i miękka. Układa się idealnie. Przy pstrągowaniu zauważyłem chyba mniejszą tendencję do skręcania po używaniu obrotówek. Faktycznie mniej podatna na urazy. Zaliczenie krzaczka pod drugim brzegiem nie kończy się koniecznością usunięcia postrzępionego odcinka.  

Wytrzymałość trudno mi się wypowiadać, bo żadnych testów nie robiłem, ale nie zauważyłem by używana boleniowo traciła, inne nie pracują aż tyle.   

A... i jeszcze jedno. Wiążę agrafki węzłem palomar. Przy innych żyłkach i zawsze przy nawilżeniu przed zaciągnięciem uważałem, by węzeł ułożył się idealnie. Zdarzało mi się, że źle ułożony rwał się jak nitka. W tych żyłkach nie odnotowałem tego problemu ani razu.    

Edytowane przez AdasCzeski
  • Like 1

Ja używam tej 'nylon' przy okoniach. Również jestem bardzo zadowolony.. Bardzo wytrzymała

Obie są "nylon" ;) , której używasz  do okoni?

Pytam,- bo pewnie nie tej saltwater, bo tam najcieńsza jest 0,215 a o Mebaru Gate też bym coś chętnie usłyszał :)

• Like 1

Ja uzywam tej Mebaru gate nylon i jestem zadowolony ,mam ja do lowienia mikro jigami w rozmiarze 0,117 bardzo fajna zyleczka sliska leci fajnie i nie ma tendencji do skrecania , na okonia mam co kolo 16 i tez zlego slowa (poza cena ) nie powiem;d

Na "moje " nie...

Wracają do varivasa to poza różowym kolorem wszystko z nią w 100 ok... równolegle testuje czerwoną żyłkę varivas trout... również mogę śmiało polecić ...

Podsumowując są jak najbardziej ok . Cena trochę wyższa ale do przełkniecia.

Edytowane przez Tomasz eS

Tak wypytuje o nie, bo moje ulubione P-Line Extrusion ostatnio doprowadzają mnie do szału, a już wczoraj gdy po nawinięciu świeżej 0,20 ustawiałem hamulec i po pociągnięciu z oporem za szczytówką zrobiła się pokręcona jak świński ogon serpentynka,- powiedziałem stop :angry:  poszukać czegoś powtarzalnego i sprawdzonego i świeżego,- naprawdę świeżego....

dziękuję za wszystkie opinie,- pora na delikatne zakupy ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

A mnie przez ostatnie ładnych kilka lat P-Line zadowalał bardzo, ale to co się z nim ostatnio dzieje jest dla mnie nie do zaakceptowania. 

Nie zauważyłem spadku mocy ale te wszystkie serpentyny ograniczają rzuty i zabierają mi przyjemność z łowienia bo muszę się koncentrować na tym by się nie poplątało  :angry: zamiast skupić się na łowieniu i słuchaniu jak przyroda oddycha ;)

Wolę zapłacić więcej i nie myśleć o takich upierdliwościach :) a puki co z Varivasem mam jak najlepsze doświadczenia zarówno w przyponach muchowych konicznych jak i plecionkach a także w VEP-ach przyponowych :)

Edytowane przez Rheinangler

Używałem trochę czasu Mebaru 2lb do kluchowatej wędki na wzdręgi czy małe klenie. Przy obrotówkach 00, 0 czy 1 zachowywała się bdb, nie skręcała się jakoś mocno, również jak w przypadku Saltwatera nie lepi się do niej syf. Świetna żyłeczka z długą żywotnością. Żeby jeszcze Varivas robił linki do Feedera to miałbym na wszystkim nawinięte linki Varivasa  :rolleyes:

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za praktyczne uwagi  :) zamówiłem Mebaru 5lb (0,185 mm) i Saltwatera 8lb (0,215mm)obie sygnowane I.G.F.A co jest dla mnie gwarancją jakości i jej powtarzalność.

Pora teraz na moje własne wnioski z pola walki ;) którymi chętnie się podzielę na jb.

• 6 miesięcy temu...
  • 2 lata później...