Skocz do zawartości
  • 0

pudełko na aku/podstawka pod echo

Żbiku

Pytanie

Pytanie w imieniu mojego kolegi. Kupił ode mnie taki materiałowy cover na echosondę

ale chciałby dokupić sobie taki pojemnik na akumulator / podstawkę pod echo jak jest na zdjęciu

Czy jest szansa coś takiego kupić oddzielnie? Znalazłem dla niego takie pudełko w internecie ale tylko w zestawie z materiałowym coverem, który już ma ;)

Edytowane przez Żbiku

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Orientujesz się czy to są jakieś "uniwersalne" pudełka? Tzn czy wchodzi do środka każdy aku od echosondy i czy można używać tego pudełka jako podstawki pod każdą echo? Kolega ma Lowrance X-125 ale nie wiem jaki aku do tego (chyba taki standardowy). 

Napisz na priva ile byś chciał za to.

• 0

Akurat do tego covvera wchodzi pudełko do którego można włożyć 1 akumulator 7Ah (czasami w tym rozmiarze występują też 9Ah) ale po usunięciu wklejonych ograniczników da radę upchnąć dwa takie akumulatory. Tylko jeszcze trzeba je tak połączyć aby na wyjściu było 12V a nie 24 V  :)

• 0

Witam

ja też chętnie jeśli ktoś wie chciałbym poznać namiar na takie pudełko i kupić , bo mam echosondę humminbird 898cx si i potrzebuję takie pudełeczko do drugiej łódki , może ktoś ma też zbędny czujnik do niej i uchwyt do ekranu .Jedna uwaga , podpowiedź od człowieka , który sprzedaje akumulatory żelowe od 30 lat i jestem jego wiernym klientem , też miałem dwa aku 7ah , ale wymieniłem na 18ah , bo w żelówkach nie powinno się ładować dwóch spiętych akumulatorów .

• 0

Używam 4 sezon 2 akumulatorów żelowych 7ah spiętych w jednym pudełku i jak na razie nic szczególnego się nie dzieje. Ładuję ich normalną ładowarką z kompletu do echa. Jeśli wytrzymają ten sezon to nie jest to naprawdę problem , gdyż już dobry aku można kpić za 50 zł.

• 0

Może być mniej. Po prostu ładowanie potrwa dłużej i tyle. Więcej raczej nie.

Taką ładowarką 1,5 A można naładować aku 120 Ah ale trwa to wieki. 

Jak komuś nie zależy na czasie to pewnie może, tylko po co ? Raczej większość użytkowników ( tak mi się wydaje  :huh: ) chciałaby mieć naładowany zestaw na już, na wczoraj.

• 0

W sprzedaży bardzo rzadko występują akumulatory żelowe o pojemności 7Ah. Większość sprzedawanych 7Ah jako "żelowe" to akumulatory AGM a więc szczelne kwasowe wykonane w technologi szklanej maty. Z reguły są opisane jako Sealed Lead Battery

A który jest lepszy do echosondy? AGM czy żel?

• 0

Oba są dobre przy czym AGM tańszy. Jeżeli zdecydujesz się na coś odrobinę markowego np. jakaś Yuasa ( pewnie są bardziej markowe  ;) ale te polecił dla mnie zaufany sprzedawca u którego zaopatruję się już parę lat) to powinieneś mieć spokój na lata. Ja przynajmniej mam a jak inni użytkownicy to się pewnie zaraz dowiemy.

• 0

Lubię kupować dobre rzeczy, nie z próżności, po prostu lepeij na tym wychodzę (nie stać mnie na badziewie), poza tym ja pływam rzadko, ale prze 3 dni bez dostępu do prądu, chcę kupić 2szt. 9ah do standardowego pudełka, zasilać bedą elite 7hdi. Myślałem o toyama ale sprawdzę tez Yuasa.