Skocz do zawartości

Sposób łączenia czebaruszki z hakiem

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w jaki sposób łączycie taki zestaw... Ja próbowałem za pomocą kółka łącznikowego jednak jest problem bo hak jest wtedy obrócony o 90 stopni względem osi linki... Z tej przyczyny stosuje dwa kółka łącznikowe. Coś łatwiejszego i łatwego "to do" stojąc po pas w silnym nurcie?

Wolałbym nie przekręcać żeby nie osłabiać. Sprawdzałeś po przekroczeniu czy nie jest słabsze?

Staram się wyginać delikatnie,

Cały poprzedni sezon łowiłem na takich główkach i nic złego się z nimi nie działo

Edytowane przez radar-lubin
  • Like 1

Witam w jaki sposób łączycie taki zestaw... Ja próbowałem za pomocą kółka łącznikowego jednak jest problem bo hak jest wtedy obrócony o 90 stopni względem osi linki... Z tej przyczyny stosuje dwa kółka łącznikowe. Coś łatwiejszego i łatwego "to do" stojąc po pas w silnym nurcie?

Robi się specjalna agrafke obróconą o 90 stopni i działa . Nie mam już ich ale jak zrobię to pokażę.

• Like 1

Kupuje się czeburaszki z uszkami leżącymi nie w jednej płaszczyźnie a w płaszczyznach ustawionych do siebie pod kątem 90 stopni. Bardzo praktyczne są także rozbieralne czeburaszki, co pozwala w warunkach łowiska szybko wymienić hak.

Stosowanie do zbrojenia czeburaszek haków przeznaczonych do zbrojenia woblerów, to kompletne nieporozumienie, ze względu na geometrię tych haków (krótkie o szerokim łuku kolankowym).

Dzisiaj właśnie pomyślałem ,czy nie używać krętlików z zaciskiem ,łatwo można byłoby zmieniać haki i oczywiście swobodniej pracowałaby gumka ,-ale to tak teoretycznie ;)ale tylko rozbierane czeburaszki ,próbowałem z małymi haczykami ale gumka nie pracuje swobodnie /.haczyk 16 knapek/

Edytowane przez robal12

Trzeba zastosować właściwy haczyk, najlepiej z dużym uszkiem, albo na haczyk z małym uszkiem założyć maleńkie kółeczko łącznikowe starego typu tzn. bez przegięcia i  z trochę niedowiniętym  (15-2,5mm w zależności od wielkości haka) drutem.

To rozwiąże sprawę idealnego przegubowego połączenia haka i obciążenia.