Skocz do zawartości

uniwersalny travel

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że przymierzam się do nabycia travelka, zacząłem rozglądać się za czymś konkretnym. Wstępnie planowałem ukręcić coś niedrogiego i szukałem rozwiązania w doborze odpowieniego blanku. Jednak, po paru przemyśleniach stwierdziłem, że kij nie będzie często użytkowany i szkoda kasy na projekt, który będzie na stałe jeździł w twardej tubie w aucie i wyciągany będzie urlopowo/"szybkowypadowo"/awaryjnie.

Stąd pomyślałem o gotowcu seryjnym.

Przeznaczeniem miałby być w większości przypadków szczupak, od małego 1-1,5kg, po średnie 5-6kg. Łowisko komercyjne, gdzie często jestem ma w swoich "czeluściach" też parę grubasów essoxów metrówek, jak i kilka niewielkich sumków (10-30kg). Trafiają na kije nie często ale potrafią się nadażyć. Poza tym łowiskiem, kij byłby wykorzystywany głównie wakacyjnie, na jakieś zarośnięte starorzecza i stawy zalewowe Wisły, urlopowe polowania z brzegu i z łódki nad jezioremi (naprzemiennie z browarkiem w drugiej dłoni ;). Ostatecznie jako kij awaryjny, przy (odpukać) awariach sprzętu nad Wisłą lub innym akwenem.

Przynęty głównie szczupakowe gumy 8-12cm na główkach 8-15g, obrotówki typu Lusox nr 3,4, lekkie wahadła i ostatecznie woblery 10-14cm.

Długość kija optymalnie 240cm, c.w. do 40g. Zależy mi, aby zarówno w dole (główka 8g + guma 3"), jak i w górze (guma 5", główka 12g) dało radę komfortowo łowić.

W oko wpadł mi składak Daiwa Megaforce Travel Spin 240cm 10-40g.

http://centrumwedkarstwa.pl/product-pol-7673-Wedka-Daiwa-Megaforce-Travel-Spin-240-10-40-11897-240.html

Całkiem nieźle sie prezentuje, jednak nie wiem jak z akcją i pracą. Może ktoś miał do czynienia z tym kijem i może cos napisać?

Może macie jakieś inne propozycje składaka w podanych wyżej parametrach, dostępnego w Polsce (internet). Cena max do 500zł, choć wolałbym ciut taniej.

Marzy mi się Beastmaster BX 240/270MH S.T.C 14-40g ale raczej nierealne gdzieś go dostać.

Edytowane przez Żbiku

Mam ten model tylko 3-16gr.i szczerze polecam. Też mam zamiar kupić jeszcze travelka 10-40 i pewnie kupię ten model SG ewentualnie okuma black Rock na sprawdzenie. 

Dzięki za odpowiedź.

Tego SG oglądąłem w necie, tez przykuł moją uwagę z racji tego, że bardzo lubię kije tej marki. Niestety 213cm to dla mnie ciut za krótko (90% połowów z brzegu), a wersja 243cm jest juz raczej za mocna (20-80g).

Temat z bazą traveli przeczytałem kilka razy, oglądałem też w necie kije wymienione w tym temacie, które mnie zainteresowały. Jakoś do Mikado czy Jaxona nie mam wciąż zaufania, a inne to przeróżne "wytwory", które już nie są produkowane lub nie wystepują w sprzedaży na terenie RP. A nie chciałbym kija, który po uszkodzeniu pójdzie na śmietnik z powodu braku części zapasowych lub utrudnień z ich zdobyciem.

Stąd Daiwa, SG i tego typu popularne marki i ich modele najbardziej do mnie przemawiają. Zauważyłem jednak, że większość traveli w podanym przeze mnie przedziale c.w. ma długość 213cm, co jest trochę za krotkie dla mnie... :(

Edytowane przez Żbiku

Mi najbardziej w łapie leżały DAM Effzett TRV. Mają 2,4m cw 15-45 oraz 20-50g przy 2,7m. CW jest według mnie zawyżone i ten 15-45, to takie realne 10-30g. Mowa oczywiście o modelach pod szczupaki, bo jeśli chodzi o najbardziej uniwersalne kijki, to Jaxon XT-Pro NG Royal Travel - baaaardzo czuły blank z dużymi możliwościami katapultowania przynęt. Daiwę Megaforce oglądałem w sklepie i na tyle, co mogłem przetestować, to blank wydawał się słabo przenosić drgania jak na cenę wędziska.

• 2 miesiące temu...

Dotarła do mnie sklepowa nóweczka:

e98c8a76d043ab06m.jpg

Kij bardzo sympatyczny,nie jakaś mega parabola,ale ładnie się ugina,bardzo ładnie wykończony,przelotki dobrej jakości,ale czuć,że lekkie nie są,zobaczymy,jak będzie współgrał z kołowrotkiem,który teoretycznie nie przystaje do tej wędki :D .

• 4 miesiące temu...

Dotarła do mnie sklepowa nóweczka:

e98c8a76d043ab06m.jpg

Kij bardzo sympatyczny,nie jakaś mega parabola,ale ładnie się ugina,bardzo ładnie wykończony,przelotki dobrej jakości,ale czuć,że lekkie nie są,zobaczymy,jak będzie współgrał z kołowrotkiem,który teoretycznie nie przystaje do tej wędki :D .

Która to wersja? Jak wrażenia z użytkowania? 

Zastanawiam się nad BX 240/270 MH i szukam opinii kogoś kto miał go w rękach.

Dokładnie to ten model,wrażenia z użytkowania pozytywne,kijek ładnie pracuje pod obciążeniem,rzuca się nim przyjemnie,jeśli chodzi o minusy,to dla niektórych może być ciut przyciężki (polecam go heteromagnesowi),ja lubię dłuższe dolniki,więc ta część mogłaby być kilka cm dłuższa,przelotki są niezbyt trafione do tego kija,szczególnie szczytowa i omotki,które odwarstwiają się od blanku po pewnym czasie,nie przeszkadza to w niczym,jedynie są to estetyczne wrażenia i nie odosobnione,b mam podobny efekt w Beastmaster AX Silurus 270/300.

• Like 1

Owszem,baza fajna,ładnie pracuje pod obciążeniem,uchwyt to rzecz względna,bo nie każdemu pasuje długi dolnik,natomiast tak,jak wspomniałem,przelotki to najsłabszy punkt (choć zanim zabrałem go nad wodę,to pisałem,że nie są takie złe),można z tego kija więcej wyciągnąć.

Edytowane przez CM Punk

A czy ktos natknal sie na travel rod dlugosci 2.7m i cw 3-18? Gdyby sie skladal z przynajmniej z 3 czesci to juz byloby cos. Do 300pln za uzywke.

Shakespeare Agility Spinning Rod, 2-15g, 2.7m, w czterech czesciach, tuba w zestawie. ~ £50

http://www.shakespeare-fishing.co.uk/catalogue/rods,778/spinning,970/agility-spinning,8153.html

Shakespeare Agility Spinning Rod, 2-15g, 2.7m, w czterech czesciach, tuba w zestawie. ~ £50

http://www.shakespeare-fishing.co.uk/catalogue/rods,778/spinning,970/agility-spinning,8153.html

A ty Pawel zamiast sie na ryby wybrac to siedzisz i posty na jerkbait nabijasz :)

Jesli chodzi o wedke to na papierze/fotce wyglada na to czego szukam ale tylko chyba na papierze. Mowie to dlatego ze w tym roku dostalem z amazon Shakespeare Agility na brzany i miala dosc miekka akcja, wolalbym sztywniejsza wedka. Oprocz tego mam juz w domu jeden spinning Shakespeare z takiego samego materialu jak ten travel. Tez miekka. Jesli nic innego mi nie wpadnie w oko to moge ja zamowic i sprawdzic czy sie myle. W najgorszym wypadku odesle.

Jak macie chlopaki jakies inne propozycje do dawac, dawac :)

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

A ty Pawel zamiast sie na ryby wybrac to siedzisz i posty na jerkbait nabijasz :)

Jesli chodzi o wedke to na papierze/fotce wyglada na to czego szukam ale tylko chyba na papierze. Mowie to dlatego ze w tym roku dostalem z amazon Shakespeare Agility na brzany i miala dosc miekka akcja, wolalbym sztywniejsza wedka. Oprocz tego mam juz w domu jeden spinning Shakespeare z takiego samego materialu jak ten travel. Tez miekka. Jesli nic innego mi nie wpadnie w oko to moge ja zamowic i sprawdzic czy sie myle. W najgorszym wypadku odesle.

Jak macie chlopaki jakies inne propozycje do dawac, dawac :)

Czekam jak dobre rozeznanie zrobisz :D 

A to lipa ze ta wedka miekka taka. Myslalem nawet nad ta wesja 11'

• 1 rok później...

Mam ten model tylko 3-16gr.i szczerze polecam. Też mam zamiar kupić jeszcze travelka 10-40 i pewnie kupię ten model SG ewentualnie okuma black Rock na sprawdzenie. 

Jestem zainteresowany tymi kijami. Jaki jest realny CW wersji 10-40g i 3-16g? Z gory dziekuje.

Ja ze swojej strony mogę polecić kijek Mikado sensual travel spin 2.70 m 5-17 gr . Jest to wklejka złożona z 4 segmentów. Łowiłem  nią szczupaki na blachy, okonie z opadu na gumy, pstrągi na wahadłówki, bolenie na to i na to:) sandacze, oraz białoryb na spławik. Największa ryba sum 130 cm wyciągnięty z naprawdę mocnego nurtu. Wędka tak mi się spodobała, że kupiłem taki sam żonie na prezent. Ma jedna wadę, segmenty potrafią się w czasie łowienia przekręcać względem własnej osi.

Bardzo polecam:)

• 2 tygodnie później...