Lukasch44 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Dziś dzwonił do mnie Mikołaj z Londynu ????. Pytal co chcę dostać pod choinkę. A ja chcę w miarę uniwersalnego travelka ok. 2,7m c.w od jak najniżej do max 20gram. Problem jest taki, że. Mikołaj (brat) zupełny laik w wędkarskim temacie. A czasu bardzo mało bo w poniedziałek startuje auto do Ojczyzny. Budżet raczej w okolicy 100£. Może jest ktoś z Londynu zorientowany w temacie i może pomóc. Dzięki za pomoc???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Łukasz, a nie prościej kupic cos w Polsce, a Brat to sfinansuje (Allegro, polskie sklepy internetowe)? Kupowanie sprzętu przez osoby nie mające "wiedzy wedkarskiej" często kończy sie katastrofa... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasch44 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Myślałem, że jest tam dostępny jakiś sprawdzony sprzęt, którego u nas nie ma. Albo mają np. lepsze ceny. A swoją drogą co dostępnego u nas w tych parametrach polecacie? Dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Mikado Da Vinci Travel, i w 100£ jeszcze zmiesci się masa fajnych gadżetów. A kijek ma dwie szczytówki, i ta opisana jako 5-15g spokojnie rzuca już od 2g skupionej masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 W jukeju jest większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buszmen Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Mikado Da Vinci Travel, i w 100£ jeszcze zmiesci się masa fajnych gadżetów. A kijek ma dwie szczytówki, i ta opisana jako 5-15g spokojnie rzuca już od 2g skupionej masy.Mam i sobie chwalę to jest moja uniwersalna wędka - łowię ją również z gruntu a'la picker i ze spławikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Mikado Da Vinci travel , to wklejka i nie każdemu takie rozwiązanie pasuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) HejA takie cuś testował Ktuś? http://www.fenwickfishing.com/fenwick-travel-rods-fenwick-methods/fenwick-methods-spinning/1363875.html http://www.fenwickfishing.com/fenwick-travel-rods-fenwick-eagle/fenwick-eagle-travel-spinning/1365075.html Wygląda ciekawie. pzdrtomek Edytowane 19 Grudnia 2016 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jeżeli ktoś jest skłonny do kupienia travela, to chcę zwrócić na jeden szczegół uwagę. Wędki w skrajnie krótkich elementach, to raczej dla wędkarzy którym szczególnie zależy na minimalizacji w transporcie. Mam na myśli travele 5 i więcej części nieprzekraczających całkowitej długości, powiedzmy 270cm. Nad wodą, nawet w ekstremalnych warunkach rzadko się zdarzało rozmontowywać składy, aby przejść przez np. mocno zakrzaczone odcinki.Element przechowywania i transportu tu chyba ma największe znaczenie. Samo łowienie wieloczęściowymi wędkami w porównaniu do podobnych w np. dwóch częściach, praktycznie może być nie do odróżnienia. Oczywiście więcej elementów, to większe prawdopodobieństwo przekręcania, luzowania. Mikado Da Vinci travel , to wklejka i nie każdemu takie rozwiązanie pasuje . Oglądam i szukam tego wklejanego elementu i ni hu, hu nie mogę znaleźć Są dwie pełne szczytówki.Być może ta do 15g to szkło. Nie wiem, bo lakierowana i nie jestem fachurą, by to ocenić. Trzeba by pytać producenta, serwis.Druga do 25g wygląda na węglową. Najczęściej ostatnio u mnie używana pod sandacze.Nie jest to cud techniki, ale bardzo sprytna wędka, jako podstawowa, lub dodatkowa z przeznaczeniem na urlopowe wojaże.http://haczyk.pl/forum/topic/12410-kijek-pod-kleniapstr%C4%85ga-na-dosy%C4%87-szybki-nurt/?do=findComment&comment=265414 Dla porównania w Favorite Blue Bird Compact 2 i 7g, jest wyraźnie widać wklejkę w szczytówce 2g. W tej drugiej 7g jest węgiel-rurka. To jest wędka z podobnym rozwiązaniem, czyli dwie wymienne szczytówki o różnym cw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Oglądam i szukam tego wklejanego elementu i ni hu, hu nie mogę znaleźć cw. Teraz to ja zgłupiałem .Jeśli w opisie wędki jest napisane ,że składa się z 4 elementów + 2 pełne węglowe szczytówki.Dla mnie to opis wklejki . Czyżbym się mylił ? Edytowane 19 Grudnia 2016 przez pisarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osin Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Teraz to ja zgłupiałem .Jeśli w opisie wędki jest napisane ,że składa się z 4 elementów + 2 pełne węglowe szczytówki.Dla mnie to opis wklejki . Czyżbym się mylił ? Jak ta pełna szczytówka jest oddzielnie to słowo ,wklejka' nie bardzo tu pasuje nieprawdaż? Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaex Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (...) Samo łowienie wieloczęściowymi wędkami w porównaniu do podobnych w np. dwóch częściach, praktycznie może być nie do odróżnienia. (...) Mam dosyć odmienne doświadczenia, z drastyczną przewagą kijów z mniejsza ilością składów. Porównywałeś travel do dwuskładu z tej samej serii - pytam z ciekawości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jak ta pełna szczytówka jest oddzielnie to słowo ,wklejka' nie bardzo tu pasuje nieprawdaż? Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu TapatalkaA o tym nie pomyślałem . Ale faktycznie , nie da się zaprzeczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buszmen Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jak ta pełna szczytówka jest oddzielnie to słowo ,wklejka' nie bardzo tu pasuje nieprawdaż? Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu TapatalkaOwszem są to dwie oddzielne szczytówki - ja mam wędkę 2,75cm i ona składa się z 4segmentów (dwie szczytówki), jaceen ma chyba 2,40cm i jego jest z 3 segmentów + dwie szczytówki - to tak jak w pickerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Mam dosyć odmienne doświadczenia, z drastyczną przewagą kijów z mniejsza ilością składów. Porównywałeś travel do dwuskładu z tej samej serii - pytam z ciekawości?Nie.W wypowiedzi wspomniałem o podobnych wędkach. Dwuskład nigdy nie będzie czteroskładem:) I porównywanie ich uważam za bezsensowne.Dalej napisałem, że taki travel może być nie do odróżnienia. Spotykając się nad wodą rozmawiamy czasami o sprzęcie. Biorę kijaszka od kolegów i oglądam, gibam, macham. Koledzy robią tak samo z moimi. Zdziwienie jest, gdy rozkładam je na części.Zauważyłem takie zachowania.Ktoś kto dowiedział się wcześniej z czym ma do czynienia, jakby z góry przekreślał ich wartość użytkową. Kiedy przestałem informować, to opinie były bardziej pochlebne:)Chyba jakaś blokada w świecie spinningistów jest w stosunku do traveli.Osobiście w to rozwiązanie wszedłem dość niedawno i na inne, już nie zwracam uwagi.pzdr. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaex Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 @jaceen, dzięki za rozwinięcie. Porównywałem kilka raczej niedrogich kijów od shimano z tych samych serii i dużo korzystniej wypadały dwuskłady od traveli. Choć te ostatnie mają cechy dla których można wiele wybaczyć, myślę, że można je traktować jako zupełnie inne kije od odpowiedników w dwóch składach. Stąd moje pytanie. Muchówki są świetnym przykładem na to, że wieloskład (2+ ) może być bardzo zgrabnym kijem. Jednak wieloskładu nawet mało różniącego się od dwuskładu jeszcze nie widziałem. Ale mogłem mało widzieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 @jaceen, dzięki za rozwinięcie. Porównywałem kilka raczej niedrogich kijów od shimano z tych samych serii i dużo korzystniej wypadały dwuskłady od traveli. Choć te ostatnie mają cechy dla których można wiele wybaczyć, myślę, że można je traktować jako zupełnie inne kije od odpowiedników w dwóch składach. Stąd moje pytanie. Muchówki są świetnym przykładem na to, że wieloskład (2+ ) może być bardzo zgrabnym kijem. Jednak wieloskładu nawet mało różniącego się od dwuskładu jeszcze nie widziałem. Ale mogłem mało widzieć Nie ma czego porównywać ponieważ tanie travele są bardzo żle uzbrojone.Najlepszy blank mono,dwuczęściowy czy travel można tym sposobem spaprać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Dzisiaj spacerujac brzegiem jeziora pomyslalem ze warto by miec zawsze w bagazniku jakis uniwersalny kijek. Wydaje mi sie ze spining od 2.4 do 2.7 metra i wyrzut mysle do 25 gram wystarczy. Ktos cos slyszal albo widzial w Warszawskich sklepach? Raczej wersje ekonomiczne czytaj tanie mnie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Dzisiaj spacerujac brzegiem jeziora pomyslalem ze warto by miec zawsze w bagazniku jakis uniwersalny kijek.Wydaje mi sie ze spining od 2.4 do 2.7 metra i wyrzut mysle do 25 gram wystarczy.Ktos cos slyszal albo widzial w Warszawskich sklepach? Raczej wersje ekonomiczne czytaj tanie mnie interesuje. Abu diplomat, shimano exage, shimano beastmaster... troche tego jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 o kurczaki a tego nie wiedziałem, a bedę musiał kupić szczytową cześć bo mi pękła, ciekawe co mi powiedzą w serwisie?I jak, udało się? Bo ja próbowałam przez sklep, ale odmówili sprzedaży szczytówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Abu diplomat, shimano exage, shimano beastmaster... troche tego jest.Dzieki za podpowiedz z tym abu. Smieszna cena a jest jakas tuba w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Dzieki za podpowiedz z tym abu. Smieszna cena a jest jakas tuba w zestawie Nie ma sprawy, sam mam takiego zakupionego jako 'panic buy', ale ryby jakies polowil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buszmen Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Dzisiaj spacerujac brzegiem jeziora pomyslalem ze warto by miec zawsze w bagazniku jakis uniwersalny kijek.Wydaje mi sie ze spining od 2.4 do 2.7 metra i wyrzut mysle do 25 gram wystarczy.Ktos cos slyszal albo widzial w Warszawskich sklepach? Raczej wersje ekonomiczne czytaj tanie mnie interesuje.Ja sobie chwalę Mikado DaVinci Travel spin 275cm 5-15 i 20-25cw (dwie szczytówki) po złożeniu 4 części mają 63cm jest do tego tuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Może ktoś napisać pare słów z wrażeń użytkowania Abu Diplomat Travel 240cm 10-25g? Jaki jest jego realny c.w.? Da radę polowic główka 5g i guma 3"? Ile w gorze komfortowo da radę łowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Może ktoś napisać pare słów z wrażeń użytkowania Abu Diplomat Travel 240cm 10-25g? Jaki jest jego realny c.w.? Da radę polowic główka 5g i guma 3"? Ile w gorze komfortowo da radę łowić?Rzuc okiem na te kilka postow. Mysle, ze etherni dobrze go opisal. http://jerkbait.pl/topic/26815-baza-w%C4%99dektravel/page-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi