Marciniak Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Dzien Dobry. Chcialbym prosic kolegow o porade w poszukiwaniu wedeczki spiningowej przeznaczonej do lowienia woblerkami. Ma to byc moj pierwszy kijek do woblerow wiec chcialbym zapytac czym kierowac sie przy wyborze spina? Kij do lowienia z brzegu ma obsluzyc wszystko co mozna trafic na wobka Boleń jazik klenik itp itd. Kij nisko budzetowy poniewaz nie wiem czy w ogole mi podpasuje lowienie wiec nie chce od razu ladowac duzo kasy. Chcialbym aby spin dobrze ladowal nawet najmniejsze wobki. Jesli ktos moglby polecic jakis konkretny model to bardzo wdzieczny bede. Patrzylem kongera iri lucky np czy nada sie do lowienia boleni? jesli ktos ma inne sprawdzone propozycje to bardzo poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wormson Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 zobacz to http://jerkbait.pl/topic/52979-kleniojazi%C3%B3wka-w-super-cenie-byron-twist-cast-275-cm-11lb/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 prawde mowiac wolalbym cos sklepowego nowego.. Zapytam moze troche inaczej jaki powinnien byc kij do lowienia woblerami? czym powinien sie charakteryzować bo w sklepie to byle gowno mi doradza zeby tylko sprzedac na co zwrocic uwage? kij ma byc o akcji fast? x-fast? a moze mod fast? czy 25 gram wystarczy zeby lowic na te wobki? a i ugiecie powinno byc glebokie czy raczej szczytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Zastanów się najpierw o co w ogóle pytasz. Wobler, to np. ponad 10 cm jerk o wadze 50-60 gram, jak również 1,8 cm Dorado Magic ważący 1g. Chcesz kijek, który będzie do woblerów, czyli ma umożliwić manipulowanie wspomnianym jerkiem i świetnie katapultować Magic'a. I tak się ograniczyłem, bo piszesz, że celujesz we wszystko, co zaatakuje wobka. Czyli od sumów do białorybu. Nie wiem, czy ktokolwiek tutaj wpadł na tak zwariowany pomysł. Nawet przy teoretycznie lżejszych woblerach mamy sytuację, gdzie głęboko schodzący 9 cm wobler generuje taki opór, że wędka typu 10-30g ledwie pasująca zakresem wyrzutu gnie się jak zabawka. Nie mam pojęcia skąd się wziął pomysł dobierania na siłę wędek do każdej z przynęt. W praktyce da się łowić typowym kijem 5-25g / 10-30g niemal wszystkie gatunki (wyłączając może skrajne, czyli sum / wzdręga itp.). Owszem, nie pogonię z jerkiem za szczupakiem, ale 10cm guma + główka 7-9g już owszem. Dopasować musimy się do ryb i łowiska, a nie przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Ja bolki i klenie ogarniam jednym kijem Robinson Diaflex Light Spin 7-22 295cmKij dość szybki, ale nie sztywna pała dobrze trzyma rybę nawet klenia ładuje już od ok 3gr w miarę dobrze przy 0,16mm żyłce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 @darks86 nie jestem az takim "swierzakiem" zeby pytac o kij ktory pogodzi wzdregi i sumy.. Przepraszam moze zle sprecyzowalem moje pytanie odnosi sie kija w granicach do 250 zł powiedzmy ktory ogarnie ryby w rozmiarze medium... bede mial okazje polowic na wisle srodkowej i nie wiem co tam w wodzie siedzi.. chcialbym zeby kij obsluzyl wobki do 10 cm bo wydaje mi sie ze raczej powinno to obsluzyc ryby tam zamieszkujace chyba ze sie myle to prosze mnie poprawiac. nastawiam sie raczej na bolki i sandacze na wobki powiedzmy do 1m glebokosci anizeli na pchelki jaziowo kleniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Może Shimano Catana CX270 ML lub CX300 ML 7-21g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 W takim razie np. Okuma Black Rock 2,75m cw 5-25g. Na wodę stojącą "uniwersalne" cw, to coś bliże 3-18g, ale na rzekę nie radzę próbować aż tak lekko. Obrotówka nr 3-4 już na jeziorze daje konkretny opór. Wątpię, aby nawet taka Okuma pozwoliła łowić 4ką pod prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Dragon Millenium Super Fast , 2,75 dł , 5-25 cw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi