Skocz do zawartości

Ciekawostka rodbuildigowa

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam jakos tak ze lubie sobie czasem poogladac dobrze wykonany sprzet wedkarski.

Niekoniecznie przymierzajac sie do niego.

Jakby ktos byl zainteresowany i chcial rzucic okiem - to warto.

Radze ogladac na siedzaco :huh:

http://s289.photobucket.com/albums/ll212/ARMBREAKERRODS/Blac k%20Crocodile%20Grip%20Big%20Game%20Spinning%20Rod/?albumvie w=slideshow

Wedka z wbudowanymi elementami skory krokodyla.

Blank umieszczony w wypreparowanym grzechotniku :

http://outdoors.webshots.com/slideshow/573343311GLHRAe

Sa jeszcze inne wedziska wykonane przez :

Arm Braker Custom Rods.

Pomijajac zastosowane materialy - dla mnie absolutny kosmos.

To gustownosc i jakosc wykonania poraza :huh:

http://s289.photobucket.com/albums/ll212/ARMBREAKERRODS/Blue %20Water%20Calstar%20Grafighter%2050%20100%20lb/?albumview=s lideshow

Calosc do wgladu (jakby ktos zamawial cos, to niech pokaza potem na forum :D ) :

http://armbreakercustomrods.com/

Pozdrawiam

Guzu

A ja przypomnę tylko potencjalnym naśladowcom, że w Polsce wszystkie gady są pod ochroną i zasuszonego grzechotnika to trzeba sobie zaimportować (jeśli handel takim za przeproszeniem komponentem jest w danym kraju legalny) :lol: B). A tak na serio - nieprzeciętny rozmach na granicy sztuki i utylitaryzmu.

Dupa, dupa, dupa ....

Nie podoba się - Wasze prawo.

ALE O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE. <_<

Byliście w Stanach, w Teksasie, New Mexico lub Arizonie (tylko tyle wymienię). Poznaliście ludzi, którzy tam żyją, poznaliście ich zwyczaje?

My dla nich, ze swoimi obyczajami też jesteśmy dziwni, dzikusy nawet.

Potraktujcie to jako ciekawostkę, nic więcej i nie piszcie nic więcej, PROSZĘ! B)

Dodam tylko: który z was miał w swoich rękach lub na nogach wyrób z wężowej skóry? :angry: :angry: :angry:

Guzu,

Znam Twoje intencje, lecz spójrz na ton wypowiedzi. Ja proszę tylko o chwilę refleksji, nic więcej. Szacunek dla innych, nawet odmiennych ludzi i ich upodobań jest podstawą współistnienia (jak komuś mało, to niech poczyta Nowy Testament - tolerancja, tolerancja, tolerancja - bardzo trudna rzecz). :D

Dupa, dupa, dupa ....

Nie podoba się - Wasze prawo.

ALE O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE. <_<

Byliście w Stanach, w Teksasie, New Mexico lub Arizonie (tylko tyle wymienię). Poznaliście ludzi, którzy tam żyją, poznaliście ich zwyczaje?

My dla nich, ze swoimi obyczajami też jesteśmy dziwni, dzikusy nawet.

Potraktujcie to jako ciekawostkę, nic więcej i nie piszcie nic więcej, PROSZĘ! B)

Dodam tylko: który z was miał w swoich rękach lub na nogach wyrób z wężowej skóry? :angry: :angry: :angry:

Irytuje mnie to stwierdzenie! Właśnie, że o gustach należy dyskutować! Dyskusja takowa ma na celu edukacje estetyczną. Należy pokazywać przykłady godne naśladowania i, oczywiście, te naganne też, lecz z odpowiednim komentarzem. Może właśnie dlatego, że mamy stosunkowo niski poziom poczucia estetycznego w Polsce jest tak mało ładnych domów chociażby. Pomijając względy estetyczne to dla sporządzenia tych kuriozalnych wyrobów zabito (niepotrzebnie)zwierzęta! Wydaje mi się, że wytwórcom i uzytkownikom blisko do tego pana ze zdjęcia z 16 kilogramowym szczupakiem z Kogutomanii czy niejakiego Cezatora czy jak mu tam było.

U.

Otóż to. Ja rozumiem @kryst że odwołujesz się do tradycji obowiązującej w określonym miejscu i czasie ale moim zdaniem ta tadycja - wypchanych ryb, poroży na ścianie i takich oto artefaktów oprawionych w skórę - jest po prostu anachronizmem. Nie namawiam nikogo do przejścia na wegetarianizm, oczywiście możesz powiedzieć że jedząc parówki na śniadanie i wkładajac skórzane buty przed wyjściem z domu wiele się nie różnimy od tych garbarzy :unsure: jednak jest w tych wyrobach pewna ostentacja, przekonanie o pozycji człowieka jako pana i władcy wszelkiego stworzenia - nie uważasz? I zgadzam się z przedmówcą, że nadziany na blank przez dupę wąż niewiele różni się od zasuszonego szczupaczego łaba na ścianie w tym względzie :wacko:

Przy tym - doceniając i oddając honor kunsztowi rzemieślnika, bo to trzeba zrobić - czy te wyroby nie zaczynają być już karykaturą wędki, formą oderwaną od treści jakim jest w końcu proste narzędzie do łowienia ryb?

OKi, rozumiem Wasz punkt widzenia.

Lecz przyznaję, że niewiele wiecie o pozyskiwaniu cennych skór w Ameryce. Nie będę przytaczał dokładnych danych statystycznych (nie mam ich pod ręką), lecz to, co pamiętam to 70% skór (padliny) węży to działanie człowieka - zabite są przy przekraczaniu dróg (jest taka jedna interstate, na której ginie więcej węży pod kołami samochodów niż łapacze mogą złapać w ciągu 3 lat, ot, taki paradoks).

A teraz do meritum:

Kolega pokazał inność, dziwaczność, ostentatyzm wyrobu. Pojawiło się to w oficjalnej sprzedaży, więc sprzedawca działa legalnie (przynajmniej w stanie, w którym ma business), jest to skierowane na rynek amerykański (może nawet tylko na rynek teksański), gówno ich obchodzi nasza obraza. Amerykanie, generalnie mają w dupie to, co inni o nich myślą. A łby na ścianach - @Friko bardzo, bardzo zdziwiłbyś się kto to wiesza i po co.

Reasumując: Tolenacja, tolerancja, tolerancja.

Dobrze, dla Waszej satysfakcji dodam: EDUKACJA.

A z drugiej strony: ciekawostka zamieszczona przez Kolegę znowu pozwoliła na bicie PIANY, PIANY, PIANY.

@Kryst!

Nię rozmiem dlaczego wymianę poglądów, przedstawienie własnego punktu widzenia, dyskusję nazywasz biciem piany? Gdzie ktokolwiek okazał nietolerancje - wyrażliśmy swoją opinię o produkcie nie zaś ludziach, którzy owe produkty wykonują czy używają. Z pewnością jest ten produkt osadzony w innej kulturze i tam jest akceptowany i podziwany być może. To, ze wyrażam swoją negatywną opinię o jego estetyce nie znaczy, że nie jestem nietolerancyjny wobec tych co go używają. Człowiek idący po Warszawie w teksańskim kapeluszu, kurtce z frendzlami i kowbojkach z wężowej :D skóry też nie wzbudzi mojego estetycznego entuzjazmu, niemniej jednak nie rzucę sie do linczu. Odnosze wrażenie, że ostatnio nadużywamy tego słowa tolerancja które to słowo stało sie wytrchem do politycznej czy jakiej tam innej poprawności.

Na koniec wreszcie jeśli zakwalifikujesz mnie jako nietoleracyjnego to pozwolę sobie przypomnieć Ci, że w kraju z którego pochodzą owe wędki działa organizacja American Civil Liberties Union, która m.in. broni praw ludzi nietolerancyjnych :D

U.