Skocz do zawartości

multik a ciężar przynęty

shogun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich.

Pytaniae dotyczy najmniejszego ciężaru przynęty którą można wyrzucić z multi 4601 a jaką z multi 5601. Chodzi mi o to czy np. woblerkiem o masie 10 g da radę rzucić z nich na sensowną odległość. I drugie pytanie to: czy do jerkingu konieczna jest plecionka bo prawdę mówiąc za bardzo jej nie lubię i jakoś nie mogę się do niej przekonać. Pozdrawiam.

@Shogun, na pierwsze pytanie nie odpowiem bo nie używam tych multików. Wydaje mi się jednak, że z 10g przynętą będziesz miał problem.

Natomiast jeśli chodzi o plecionkę to oczwyiście, że lepiej jej używać bo:

1. Podczas szarpania żyłka rozciąga się jak guma i trudno kontrolować w pełni kolejne szarpnięcia. (większa precyzja)

2. Mniej odstrzelonych przynęt. Przy zastosowaniu tej samej średnicy masz większą moc.

Pozdrawiam

Remek

A dlaczego to nie lubisz plecionki?

Jeśli zamierzasz łowić małymi woblerami (10g) polecam konstrukcje bardziej delikatne. Służą do tego zwłaszcza kołowrotki low profile oraz oczywiście zwykłe okrągłe :D ale nie klasy C3/C4 (Conquest, Calcutta :D itd.). Jeśli napiszesz w jakim przedziale cenowym interesuje Ciebie maszynka to myślę, że wiele osób z tego forum będzie Tobie w stanie pomóc.

Pozdrawiam

Remek

Jeśli chodzi o przynęty ok 10 gram to c3 4601 powinien poradzić sobie bez problemu. Oczywiście zakładając, że cały zestaw będzie rozsądnie dobrany :mellow:

jeśli chodzi o 5601 to do tej pory mialem styczność tylko z serią ULTRA CAST - rónież abu (mam na mysli stycznośc praktyczną) i 10 gramowe pryznety są czymś co przy dużej wprawie można posłać, ale nie będę do oszałamianjące odległości... 4601 będzie lepszym wyborem.

Zgadzam się z Mifkiem. Nie należy rozpatrywać samego multica. Trzeba stworzyć zestaw. Czym woblerek jest mniejszy tym ten dobór musi być staranniejszy.

W rzucaniu dobrze dobranym zestawem główną rolę odgrywają umiejętności rzucającego, a nie masa przynęty.

pozdrawiam