Skocz do zawartości

Muszki Macieja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Nazywam się Maciek i lubię sobie pokręcić muszki. Pochodzę z Beskidu Śląskiego a moim ulubionym rywalem jest pstrąg potokowy i tej rybie poświęcam najwięcej czasu. Będę wrzucał tu fotki swoich prac od czasu do czasu:)

Na początek takie robactwo... a może i jeden gryzoń;P

wybr7_zpsxdoqn7kx.jpg

wybr9_zpsniwzog4f.jpg

wybr6_zpssbgmtq4z.jpg

wybr3_zpsmogm2498.jpg

wybr2_zpsxy6ullfx.jpg

wybr8_zpssxg5u5k8.jpg

wybr5_zpsojwu39nj.jpg

wybr4_zpshagfp6cq.jpg

• Like 19

Heh, bardzo się cieszę na tak pozytywny odzew.
W Węgierskiej byłem ja i moje myszy:P

Główki jakie stosuje to wolfram lub mosiądz w zależności od bojowego zastosowania muszki. W 80% są jednak mosiężne ponieważ łowię głównie w płytkich rzekach i lepiej się prezentuje lżejszą nimfę. Białorybu na spining nimfami nigdy nie łowiłem, ale nie powinien to być problem. Trzeba się jedynie zastanowić nad tym jak "wystrzelić" tak lekki zestaw bez sznura. Pewnie jakiś boczny trok czy inna kula wodna dadzą rade:)

Pozdrawiam

Maciek

Nimfą można rzucić - podobnie jak i innymi lekkimi przynętami. Kij UL (np do 3,5 grama) + bardzo cienka plecionka, spokojnie daje radę. A że nie są to rzuty pod drugi brzeg jeziora? Bardziej trzeba się postarać przy podchodzeniu ryb :)

• Like 1

Nimfą można rzucić - podobnie jak i innymi lekkimi przynętami. Kij UL (np do 3,5 grama) + bardzo cienka plecionka, spokojnie daje radę. A że nie są to rzuty pod drugi brzeg jeziora? Bardziej trzeba się postarać przy podchodzeniu ryb :)

Albo popłynąć bezszelestnie pontonem w pobliże lawicy... ????

PS. Lepiej żyłka 0.10

Edytowane przez Tomasz eS

Hej!

Postanowiłem sprzedać powyższe pudełko z muchami, ponieważ już mam dwa kolejne i sam tego nie przerobie...ktoś wie co zrobić żeby móc wrzucić ogłoszenie na forum?

Pisać, dużo pisać. 

I czytać. 

Pisać najlepiej w swoim wątku, jeszcze lepiej, gdy dodatkowo są zdjęcia. 

Czytać. Np. regulaminy:

http://jerkbait.pl/topic/21453-regulamin-gie%C5%82dy-jerkbaitpl/

Szczególnej uwadze polecam pkt 1.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

nimfy5_zpsb2ve13ng.jpg

Pheasant tail.

Po naszemu bażanci ogon. 

Klasyczna muszka, niezwykle prosta w doborze materiałów i w konstrukcji, modyfikowana na tysiące sposobów, wiązana przez początkujących i "starych wyjadaczy". Magiczna. Gdybym musiał wybrać jedną muszkę, którą mam zawiązać do przyponu i łowić na nią do końca swoich dni, wybrałbym właśnie pheasant tail. Nie znam innej aż tak uniwersalnej, jak ta :)

To prawda. Przyznam że te konkretne kilkanaście sztuk bażanta zrobiłem całkiem bez obciążenia na haku 16 do połowu razem z mokrą muszką na płaniach. Czekają nas bardzo niskie stany prześwietlonej wody i obawiam się że będzie to jeden z nielicznych sposobów połowu:) Zrobię jeszcze parę sztuk na haku 18 ;)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...