Skocz do zawartości

Dragon SELECT GUIDE DANCER i MUTANT

irekmisiak

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupieniem tych wędek (SELECT GUIDE DANCER i MUTANT), jednak nie mam możliwości obejrzenia ich w realu :( Na kilku forach znalazłem różne opinie. Że źle wyważone, że mocno zaniżony ciężar wyrzutu. Ale jest też kilka pozytywnych opinii. Może ktokolwiek miał taką wędkę w ręce i może coś napisać o niej.

Jeżeli nie, to napisze o jaki kijek mi chodzi:

krótki kijek (ok 2 m), o cw. do ok 15 i drugi do ok 25, o krótkim dolniku, szybki, ale nie pałowaty. Tak żeby rybki dało się dobrze holować. Zakres cenowy to tak do ok 400 zł.

ja mam Guide Select Carina Cast 213cm 7-28 i Skiner Cast 195 40-80. o carina cast słyszałem dobre opinie ale o tej drugiej żadnych. poza tym dopiero będę je testował nad wodą i wydają się być ok. mają świetny design fajnie leżą w ręce - narazie tyle moge napisać

pozdr

Jedyne opinie o kijach Guide Select (i to te negatywne) pojawiały się na forum haczyk.pl (nie ma co owijać w bawełnę) też je czytałem ponieważ może wymienię swoja okoniówkę na model TINY. Tylko pytanie czy ktoś nim łowił?

Jakies wogóle tajemnicze te kije. Seria team dragon była roztrąbiona nawet za granicą a tutaj cisza. I najgorsze że niewiadomo co o tym sądzić. A w sklepach trudno znaleźć jakiś model z tej serii.

Mój znajomy miał 2,7 7-28gr. Pancerna ścianka - chyba najgrubsza jaką do tej pory widziałem i niezły design. Kij rzeczywiście wygląda solidnie (rzeczywioście ma się wrażenie, że jest mocno niedoszacowany), ale;

a) przy tej długości już strasznie leci na pysk (ciężki).

B) jest bardzo sztywny - taki kij od szczotki

Najlepiej idź do sklepu i sprawdź interesujące cię modele - mogą być przecież inne. Możliwe też, że akurat coś takiego będzie Ci odpowiadało. Mi zdecydowanie nie pasował. Koledze buchnęli jak pakował ponton i też jakoś specjalnie za nim nie płakał.

Pozdrawiam

Paweł

Dzień dobry wszystkim.

Oto opinia kol. @Thymalluss:

Kij, który posiadam obecnie ma oznaczenie 25-04-198. Mutant. Na moim nie ma takich dokładnych opisów bo one powstały dopiero po testach wędzisk.

KIj ma bardzo nowoczesny wygląd. Nie ma korka i nie ma tej dziadowskiej pianki, która jest ostatnio taka modna na wielu kijach. Gryf jest dzielony i uchwyty są wypełnione takim tworzywem, który przypomina jakby gumę. ale jest to o wiele bardziej eleganckie i przyjemniejsze w dodtyku w stosunku do paskudnej pianki. Kij jest bardzo szybki i posiada dużą dynamikę. Oznacza to tyle, że on jakby sam rzuca przynętę. Nie trzeba się wysilać tylko pozwolić mu samemu wyrzucić. Jednak c.w. mieści się dokładnie w opisanym zakresie.

Ma t.z tubę rezonansową. Uzbrojony jest w przelotki Fuji typu alconite. I co jest ważne. Bardzo dobrze trzyma rybę. Ryba na nim w oczach traci siły. Ma taką gulałkę z gumy i można spokojnie opirać kij o dno łodzi. Nie puka! Cały kij jest w kolorze czarnym.

Czy ma wady? W/g mnie gulałka niepotrzebnie ma ostrą krawędz na obwodzie. Mogłoby to być zaokrąglone. Kolejna rzecz, której mi brakuje to nie ma oczka do zahaczania wabika. Z drugiej strony jest teraz taka moda, szpan, żeby zahaczać za przelotkę. Ja tego nie popieram.

Wszystkie uwagi, które napisałem odnoszą sią tylko do opisanego modelu kija! :->

• 2 lata później...

Wczoraj zakupiłem Guide Select Mutant 25-04-198. Kijek ma 1,98m długości i ciężar wyrzutowy 5-25g. Z uwagi na długość jest to kij na łódkę.

http://cru5h.w.interia.pl/jerkbait/gs_mutant/opis.jpg

http://cru5h.w.interia.pl/jerkbait/gs_mutant/opis2.jpg

Dzisiaj testowałem...

Wykonanie jest bardzo eleganckie, takie nowoczesne... kijek ma akcje X-Fast i dosłownie zachowuje się jak przysłowiowa pałka o szczytowej akcji, dzięki czemu rzuty są dalekie i dobrze podrywa przynęty z dna :D Wszystko w sztywnym pokrowcu - o wiele lepszym niż z serii Dragon Millenium i Dragon Team Dragon.

http://cru5h.w.interia.pl/jerkbait/gs_mutant/pokrowiec.jpg

Pierwotnie kijek miał być do połowu na gumki 3-4 calowe z główkami 7-10-12-15-17-20g jednak muszę stwierdzić że lepiej sprawdza się z kogutami 12-15g-18-20g. Być może dlatego że było wietrznie i duża fala. Wędka ma duży zapas mocy, gdyż kogut 28g nie sprawiał problemów. Wędka dobrze podrywa przynęty z dna dzięki swej szybkiej akcji, niestety nie udało mi się zaciąć żadnej ryby, bo nie miałem brań. Rezonans świetnie odbija moment dotknięcia przynęty do dna. Łowiłem na plecionce Power Pro 0,15mm fluo z kołowrotkiem Shimano Exage 3000FA. Wszyscy twierdzą, że wędka jest źle wyważona. Nie ten model! Po testach stwierdzam, że długość 1,98m z kołowrotkiem ok 300g idealnie kij wyważa i nie leci on do przodu - środek ciężkości jest dokładnie przed kołowrotkiem na przednim gripie rękojeści.

http://cru5h.w.interia.pl/jerkbait/gs_mutant/wywazenie.jpg

Jeśli chodzi o jerki, to według moich odczuć,wędka idealnie się nadaje na tonące slidery Salmo 7cm (18g), rzuty średnio lecą na 20-35m :D

Te wszystkie spostrzeżenie są moją opinią, uważam kijek Guide Select Mutant za dobry zakup, polecam !!!

Dziwna akcja ponieważ model chucky cast 2,13m waga 151gr idealnie wyważa np. currado 51 e który waży 190gr + plecionka.

http://img832.imageshack.us/img832/5097/imagealpa.jpg

Tutaj wydaje mi się że wędka z multikiem powinna mieć środek ciężkości w okolicy pazur - multik a nie na przednim gripie...

Tak mi się wydaje B)

Tutaj wydaje mi się że wędka z multikiem powinna mieć środek ciężkości w okolicy pazur - multik a nie na przednim gripie...

Tak mi się wydaje B)

Też tak myślałem, ale w znanych mi St.Croix LTBC68MXF (fabryczny) jak i Lamiglas XMG LP843 (zbrojony w Art-Rod) środek ciężkości z przykreconym multikiem był mniej więcej w takiej samej odległości, jak pokazuje @saw_olsztyn.