Skocz do zawartości

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

HotSauce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od kilku dni przebywam w NL i planuję tutaj trochę połowić.Mieszkam w Zaandam pod Amsterdamem i chętnie nawiąże kontakt z jakimiś normalnymi wędkarzami z tąd (only C&R).

Zakładam ten temat celem wymiany informacji na temat wędkowania tutaj  no i pochwalenia się fajnymi rybkami.

Na dobry początek kilka rybek złowionych w przeciągu moich dwóch pierwszych dni tutaj na noordze kanaal

attachicon.gifnhj.jpg

attachicon.gifnb.jpg

attachicon.gifww.jpg

attachicon.gifsws.jpg

Oj Wojtek, długo Ty bez łowienia nie wytrzymałeś....

Pzdr.

Ja na razie nie mogę rozgryźć tej Holandi,wczoraj łowiłem trzy godziny na fajnej dużej rzece (Amstel) i złowiłem tylko ok 10 okoni,najwiekszy trochę ponad 30cm.Cały czas sie nastawiałem na konkretne ryby (szczupak,sandacz) i naparzałem gumami od 10cm w górę,ale ani brania... okolo 50m od rzeki po drugiej stronie drogi byl kanałek szerokości 10m i głębokości 0,5m  gdzie poszedłem na ostatnie 15 minut łowienia i... dostałem szczupaka 70+ i dwie duże ryby mi spadły(w wodzie o gł.pół metra,chyba za wczesnie zacinałem bo za każdym razem jak ryba płynęła do wira to na wodzie był garb).

coś tam oczywiście łowimy.... ;)

post-48686-0-88517800-1415046905_thumb.jpg

post-48686-0-77306600-1415046926_thumb.jpg

• Like 1

Ja na razie nie mogę rozgryźć tej Holandi,wczoraj łowiłem trzy godziny na fajnej dużej rzece (Amstel) i złowiłem tylko ok 10 okoni,najwiekszy trochę ponad 30cm.Cały czas sie nastawiałem na konkretne ryby (szczupak,sandacz) i naparzałem gumami od 10cm w górę,ale ani brania... okolo 50m od rzeki po drugiej stronie drogi byl kanałek szerokości 10m i głębokości 0,5m gdzie poszedłem na ostatnie 15 minut łowienia i... dostałem szczupaka 70+ i dwie duże ryby mi spadły(w wodzie o gł.pół metra,chyba za wczesnie zacinałem bo za każdym razem jak ryba płynęła do wira to na wodzie był garb).

coś tam oczywiście łowimy.... ;)

attachicon.gifIMG_0566.JPG

attachicon.gifIMG_0567.JPG

Bo w tych kanalach jest b. Duzo ryb grubo 70+ make tez sa probuj ja ciagle odkrywam nowe janalki sprawdzaja sie obrotowki spinerbaity wobki podpowierzchniowe, zaby poppery powodzenia

• 2 tygodnie później...

W zeszły weekend w koncu trafiłem pierwszego przyzwoitego pajka. Prawie cały dzień lataliśmy w trolu bez sądy (i brania) po nieznanym jeziorze.Więc pod wieczór postanowiliśmy pomachaqć trochę z reki na spadzie w ujściu kanału.Rybka strzeliła w opadzie na lunatica 4",przypon z tytanowego drutu(z BRC)linka p.p.15lb.,cast na blanku jaxona ;)  i revo s. 

post-48686-0-28094000-1416076207_thumb.jpg

• Like 7

• 2 miesiące temu...

Cześć.

W okolicach lipca wybieram się do Holandii, dokładniej miejscowość Lith. 

Wiem, że płynie tam rzeka Maas, niestety nigdy nie miałem okazji na niej łowić.

Czy ktoś z kolegów może wędkował w tej okolicy i mógłby powiedzieć na ten temat coś więcej? Jeśli chodzi o dokumenty, to mam już potrzebne, wędkowałem tam wcześniej, jednak w zupełnie innej okolicy - na południu kraju :) 

Pozdrawiam, Mateusz

• Like 1

dokładnie, albo udaj się do najbliższego sklepu wędkarskiego, tam wszystko powiedzą, 0 egzaminów, kupujesz tylko blank do wypełnienia, jeden odcinek wysyłasz na adres holenderskiego związku wędkarskiego, a drugi odcinek jest dla Ciebie, łowisz na niego, dopóki nie przyślą Ci tzw "sztywnej karty" :) ja w tym roku chyba 42 euro płaciłem

• Like 1

Dodatkowa oplata 10 Euro za łowienie nocą.

Nie we wszystkich miejscach wolno, w nocy łowić…

Najlepiej sprawdzić na www.visplanner.nl

Można też dokupić pozwolenie na 3cią wędke ale to raczej dla karpiarzy

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• Like 1

Byłem w Holandii wiele razy, ale nigdy nie wędkowałem. Mogę prosić o jakieś wskazówki odnośnie opłat i ew. okolic wartych odwiedzenia (cel: szczupak) ? Może w tym roku by mi się udało wybrać na ryby.

Jeżeli chodzi o komercyjne wyprawy to główne łowiska to: rzeka Mass, jezioro Volkerak, rzeka Amer, rzeka Bergsche Maas, rzeka Hollandsch Diep, rzeka Oude Mass, rzeka Merwede, rzeka Dordtsche Kil. Wszystko niedaleko Rotterdamu.

Poza tym Ijssel, ale to na wschodzie Holandii.

To takie najpopularniejsze, moim zdaniem rejony. Wody jest duuużo...

Poza tym dosyć popularny jest tutaj tak zwany "streetfishing", ale to jak ktoś jest napalony na ryby a nie kontakt z naturą (prawdziwie dzikich terenów to już chyba w Holandii tak naprawdę nie ma)

Szczupaka szukaj pod mostem ;)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...