Skocz do zawartości

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

HotSauce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuję razem z kolegą wyjazd do Holandii i tu zwracam się z prośbą czy ma ktoś z was jakieś namiary na noclegi z możliwością wypożyczenia łodzi oraz gdzie najlepiej tam łowić sandacze ? Z góry dzięki za pomoc :)

Jedziesz na raz, czy robisz przerwę w podróży?

Jadę na raz i dlatego wypytuję bo fajnie by było coś tam połapać

Koledze wyżej chodziło chyba o to czy będziesz robił przystanek w czasie jazdy, w sumie ok 12h ale czego się nie robi dla przyjemności :)

• 3 miesiące temu...

Na poczcie i to nie każdej kupisz tylko tzw kleine vispas na który nie możesz spiningowac koszt ok 15€. Możesz tez kupić przez internet www.vispas.nl i od razu tez można iść łowić tylko wydrukować pokwitowanie

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez deejaybialy

• 3 tygodnie później...

Witam

Właśnie przyjechałem na wakacje do Schiedam,niedaleko Rotterdamu i po dniu bezsensownego chodzenia po kanałach doszedłem do wniosku że lepiej zapytać gdzie warto wybrać się za drapieżnikiem w pobliżu Rotterdamu?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary, a może ktoś z bardziej obeznanych kolegów mieszka w pobliżu i wybrałby się na wspólne wędkowanie?

Pozdrawiam Adam

Byłem tydzień temu w Rotterdamie (niestety bez wędki) i miałem wrażenie ze w każdym kanale czeka metrówka:) W parku Kralingse Bos jest większe jeziorko, widziałem że ktoś tam łowił z łódki na spina, niestety tylko tyle mogę pomóc. 

Polecam wybrać się do Hoek van Holland, w porcie na smukłą wahadłówkę łowili ryby (nie mam pojęcia co to był za gatunek, wyglądało to jak gigantyczny śledź) ok 50cm średnio w co 10-15 rzucie więc zabawa przednia :) Połamania kija :)

Jutro polecam wybrać się na targi sera do Goudy, są w czwartki od 9 w centrum, warto sie wybrać po sery :)

• 3 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedź, orientujesz się może jak na tych węższych płytkich kanałach jest w grudniu? W tym roku będę tam na święta i zastanawiam się czy jest sens w tych kanałkach machać o tak późnej porze roku? Oprócz tego byłbym wdzięczny gdyby ktoś podpowiedział jak jest z licencjami na wędkowanie? Z tego co widziałem w necie zezwolenia można kupić na dany obszar. Nic jednak nie znalazłem na temat cen i punktów sprzedaży...

Edytowane przez Wędkarz87

W biurze inf turystycznej kupowałem kartę chyba na 10 dni za 12euro, nie wiem dokładnie czy w Holandii na poczcie też się kupi, w Belgii na pewno. 

Ryby są wszędzie, zimą (o ile będzie) jest duuużo mniej roślinności więc trzeba poszukać ryby, jest ich tu cała masa ale żeby dobrze połowić to trzeba górę szczęścia albo kogoś kto już rozszyfrował temat. Zimą często jest tak, że stan wody jest wyższy, też trzeba mieć na to poprawkę, doświadczyłem tego w zeszłym roku, bynajmniej na południu (Limburgia).

Łowiłem co prawda tylko kilka dni w Rotterdamie, ale za to z dobrym przewodnikiem. Opisałem to tu: http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2891&Itemid=128

O opłaty zapytaj się w sklepie wędkarskim, ja za wody w mieście i okolicach zapłaciłem 5 euro w 2008 roku :-)

Na tej stronie masz zasady i opłaty, jest tez po polsku: http://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/

Gdybym miał jeszcze okazje tam łowić to o tej porze roku zdecydowanie sandacz i okoń w portowych dokach.