grunwald1980 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Okolice Amsterdamu, ale rozszerzam krąg zainteresowania. PozdrawiamDaniel Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJa okolice Venlo, Roermond, niestety od kwietnia będę mieszkał w innym landzie i skończą się holenderskie wyjazdy, może do tego czasu uda sie zorganizować forumowe mini spotkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Planuje od stycznia do połowy kwietnia przepękać zimę i przedwiośnie - pakowanie tradycyjnie zacznę od wędki i przynęt , miejsce docelowe okolice Utrechtu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dano - napisałeś że styczeń i luty ful opcja a w marcu nie wolno "łowić " szczupaków łowić w znaczeniu że w umyśle się na nie nastawiać czy łowić w znaczeniu encyklopedycznym - zabierać ? jak w marcu wygląda sytuacja z innymi drapieżnikami np okoń , sandacz ? bo od kwietnia zakaz używania przynęt większych jak 25mm to jest jasne . W "moim" klubie i na jego wodach jest całkowity zakaz zabierania szczupaków. Zatem w marcu na szczupaki nie należy się "nastawiać" bo zabierać nie wolno ich nigdy.Reszta - jak Krzysiek napisał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 W "moim" klubie i na jego wodach jest całkowity zakaz zabierania szczupaków. Zatem w marcu na szczupaki nie należy się "nastawiać" bo zabierać nie wolno ich nigdy.Reszta - jak Krzysiek napisałW moim jest podobnie ,całkowity zakaz zabierania szczupaka a sandacz i okoń z ograniczeniami ilościowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 nie zamierzam i tak zabierać ryb bo nie ukrywam że nie ogarniam tego grzebania przy nich później choć do niedojrzałych czerwonych nie należę i rybkę czasem zjem co jak co zabierać nie można a nastawiać się na nie hmm mam dobry marker czarny i będę pisał na przynętach szczpły/sand może będą jakoś to egzekwowały a ja będę miał czyste sumienie Jak wygląda aktywność tych 3 drapieżników w okresie od stycznia do końca marca ? pytam ponieważ przyzwyczajony do naszego klimatu i regulaminy zwyczajnie w tym okresie sporadycznie spinningowałem a ciekawy jestem jak to wygląda raptem 1000km na zachów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) nie zamierzam i tak zabierać ryb bo nie ukrywam że nie ogarniam tego grzebania przy nich później choć do niedojrzałych czerwonych nie należę i rybkę czasem zjem co jak co zabierać nie można a nastawiać się na nie hmm mam dobry marker czarny i będę pisał na przynętach szczpły/sand może będą jakoś to egzekwowały a ja będę miał czyste sumienie Jak założysz SG Trouta 40 cm, to raczej na okonie się z nim nie będziesz nastawiał prawda? To o to chodzi w tych jakże prostych przepisach. Jak złowisz szczupaka na 4 calową gumę to trudno, ale jak zabierzesz kij o mocy 35 lb i będziesz ciepał przynętami w rozmiarze 40 cm do wody, w której pływa dużo szczupaków to chyba można domniemać że łowisz je swiadomie i na polujesz na nie świadomie... I tego właśnie Holendrzy zabraniają. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Dano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 to mi i tak nic nie grozi w takim razie bo aż tak selektywnie nie łowię ale ogólnie taki przepis ze zakaz "łowienia " jest co najmniej z du..y tak szczerze mówiąc bo człowiek nie ma wpływu co zaatakuje 10cm przynętę jedynie ma wpływ na to co chce zabrać a co uwolnić .Miałem takie akcje ze ktoś do mnie parchał jak parch że łowie na gnieździe sandaczowym a ja jak i inni nie będąc świadom łowiliśmy okonki ale znajomosc wody jest różna dlatego na chłopski rozum łowic=zabierać w znaczeniu dosłownym bo w okresie od kwietnia sprawa w NL jest jasna i podobnie powinno byc w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Aktywność ryb jak wszędzie i o każdej porze roku zależy od wielu czynników. Okresowo bywa dobra. Ja jednak wolę końcówkę roku, niż jego początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Mam pytanie dla osób obcykanych w temacie vispasu , po uiszczeniu opłaty w sklepie , wypełnieniu blankietu należy go wysłać i czy jakiś znaczek trzeba kleić czy aby wrzucić to do skrzynki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Umnie jest tak że jak wypełniasz formulaz w sklepie to oni wysyłają a ty czekasz na to aż przyjdzie kartana tym papierze co dostałeś wraz z książką możesz łowić miesiąc czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enio Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Ja wysyłałem pocztą ze znaczkiem i karta była jakoś po 2-3 tygodniach. Jak się nie wypiszesz z członkostwa do końca bodajże października to w listopadzie przyjdą druki do przelewu w celu opłacenia karty na przyszły rok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 ok dzisiaj wysłałem blankiet i zaliczyłem wypad nad wodę - niestety na razie na zero , Większość mniejszych kanałów zamarznięta dlatego wybrałem się nad rzekę Lek na południe od Utrechtu , woda bardzo brudna dlatego poszukam innej rzeki , kanału bo nie lubię w takim syfie łowić .Znacie ciekawe miejsca w okolicy Utrechtu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Styczeń i luty łowisz normalnie, marzec nie wolno szczupaka a kwiecień do ostatniej soboty maja zakaz spina i wolno tylko muchować. Ale mucha musi być mniejsza niż 2,5 cmJestem na bieżąco - 4 dni temu kupowałem roczne zezwolenie na 2019 [emoji106] Panowie - a czy w Belgii w kwiecień/maj też jest zakaz spina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 ok dzisiaj wysłałem blankiet i zaliczyłem wypad nad wodę - niestety na razie na zero , Większość mniejszych kanałów zamarznięta dlatego wybrałem się nad rzekę Lek na południe od Utrechtu , woda bardzo brudna dlatego poszukam innej rzeki , kanału bo nie lubię w takim syfie łowić .Znacie ciekawe miejsca w okolicy Utrechtu ??Można opłacić przez internet. Potwierdzenie otrzymasz na maila i w tymże jest zawarta infrormacja, że możesz już łowić, tylko żebyś w razie czego tego maila mógł pokazać podczas kontroli.Omijasz pocztę i skracasz czas do tygodnia zamiast trzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allinpik Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Cześć Wam, w ten weekend wylatuje do Holandii dokładnie do Venlo. Oczywiście mam Vispass kupiony na cały rok, ponieważ będę tam co drugi weekend. Wiecie może jak tam ze spinningowaniem?okresy ochronne ryb znam, wiem, że od kwietnia z majem włącznie nie można spinningować. ale marzec normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Normalnie, ale szczupak już wchodzi w okres ochronny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Cześć Wam, w ten weekend wylatuje do Holandii dokładnie do Venlo. Oczywiście mam Vispass kupiony na cały rok, ponieważ będę tam co drugi weekend. Wiecie może jak tam ze spinningowaniem?okresy ochronne ryb znam, wiem, że od kwietnia z majem włącznie nie można spinningować. ale marzec normalnieKolego masz wszystko wyrzej opisane wystarczy poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Pamiętajcie że Holandia to nie tylko kanały i jeziora ,jest jeszcze morze a tam trocie,sea bassy,cefale,parposze,dorsze ,belony itd.Dobry okres na morzu zaczyna się wtedy gdy na śródlądziu closet season . Pozdr.Wobi 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Te cefale to podobno sa mega trudne do łowienia bo to planktonożercy (itp.) - tak prznajmniej na południu Europy do nich podchodzą. Sam poległem kilka razy próbując im coś sztucznego zaproponować. Jak ci się udaje je Łowić? Te holenderskie to jakieś inne są niż np. portugalskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Te cefale to podobno sa mega trudne do łowienia bo to planktonożercy (itp.) - tak prznajmniej na południu Europy do nich podchodzą. Sam poległem kilka razy próbując im coś sztucznego zaproponować. Jak ci się udaje je Łowić? Te holenderskie to jakieś inne są niż np. portugalskie? Chorwackie biorą na chleb aż miło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Te cefale to podobno sa mega trudne do łowienia bo to planktonożercy (itp.) - tak prznajmniej na południu Europy do nich podchodzą. Sam poległem kilka razy próbując im coś sztucznego zaproponować. Jak ci się udaje je Łowić? Te holenderskie to jakieś inne są niż np. portugalskie?Tutaj też praktycznie nikt ich nie łowi, a jest ich bardzo dużo.Swoje pierwsze łowiłem na spławik na chleb,w zamkniętym sezonie , a teraz łowię je na imitację tego co jedzą... Małą mokrą muszką imituję glony które objadają z kamieni . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Ciekawe - na "zachodnich" forach czytałem że na chleb owszem nęcą je ale w łowieniu chodzi potem o ich podcięcie dużym hakiem - czyli mięso.Na chlebek brały na jakieś spore kawałki? na ciasto? czy właście wsyssały jakieś rozpuszczajace się drobinki chleba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Może słabo widać ale zasysały spore kawałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Na MŚ nęciliśmy je jokersem podawanym w glinie i łowiliśmy na 1-2 ochotki na haku, trafiały się też na białe robaki. Takie dosyć wszystkożerne ryby jak widać, ale na drapieżniki nie wyglądają, spinem ciężko je skusić. Do tego ostrożne, grubszy przypon i większy hak omijały zdecydowanie. Ale za to waleczne, często wyskakują nad wodę po zacięciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Ciekawe - na "zachodnich" forach czytałem że na chleb owszem nęcą je ale w łowieniu chodzi potem o ich podcięcie dużym hakiem - czyli mięso.Na chlebek brały na jakieś spore kawałki? na ciasto? czy właście wsyssały jakieś rozpuszczajace się drobinki chleba ?Mała kulka ciasta na haku 14tce i przypon nie gróbszy niż 0,14mm bo nie chcę brać, brały i w toni na niewielki grunt w smudze zopadającego chleba jak i z dna. ale teraz to tylko muszka... Cefale to piekielnie silne ryby, nie chcą brać na grubsze żyłki ,a na 14tce walka z rybą powyżej 50cm. to około 10minut. Edytowane 5 Marca 2019 przez Wobi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi