Skocz do zawartości

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

HotSauce

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Witam,

Koledzy mam pytanie, ponieważ wybieram sie na kilka dni do krainy wiatraków rozglądam się za jakąś metą tzn bazą wedkarską z możliwością 

wypożyczenia łodzi i popływania za zedami, oksami i pajkami. Może któryś z szanownych kolegów podeśle link lub juz ma wypróbowane

miejsca. 

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

ZH

O jako takie bazy wędkarskie z łodziami to ciężko. Jest kilka osób które wypożyczają prywatnie swoją łódkę . Spanie można ogarnąć na Kempingach. Mogę Ci podesłać jakieś namiary. Po za tym można też fajnie połowić z brzegu. A jakie okolice Cię interesują?

• 2 miesiące temu...

Witam kolegów, chciałem wybrać się na tydzień do kolegi w odwiedziny do miasta Haga. Głównym celem byłoby wędkowanie a kolega nie jest wędkarzem więc on mi nic nie doradzi. Z mapy widzę że jest tam jeden większy kanał oraz duży port składający się z kilku mniejszych. Pytanie, czy wolno w tym porcie łowić? Ogólnie chciałbym najbardziej nastawić się na sandacza i okonia. Ciekawi mnie czy w tym porcie jest podobnie jak w Szczecinie, że jest sporo sandacza. Z góry dzięki za odpowiedź.

Kartę pewnie kupisz w pobliskim wędkarskim za ok 10eur na tydzień. W aplikacji visplanner sprawdź czy można tam łowić. Co do miejsca to nie pomogę bo nigdy tam nie łowiłem.

Skąd ta wiedza?

Nie ma kart na tydzień z tego co mi wiadomo, sa dniówki po 5,5 euro albo roczna za 39 euro bez nocnego wędkowania. Z nocnym 10 euro więcej.

Bo wykupowałem takie zezwolenie na odcinek rzeki podlegające pod jedne koło na tydzień za 10 euro. Było 5 eur/dzień, 10 eur/tydzień i 40 eur/rok. Teraz mam tam po prostu dodatkowy vispass na tą wodę za 25eur/rok. Najlepiej pytać w sklepie bo co woda to może też być inaczej.

Myślę, że kolega pytający o Hagę nie powienien się zajmować wodami specjalnymi pod opieką klubów. 

Wody bez dodatkowych opłat, na które pójdzie z dniówką za 5,5 Euro lub roczną VissPass jest na hektary :). Ryby też są :)

Edytowane przez Dano.

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Jesień i zima to dobry czas,choć pogoda nie rozpieszcza...

Właśnie skończył się sezon na sea bassy.

post-48686-0-99767400-1575638099_thumb.jpg

Trwa w najlepsze sezon na zębate drapierzniki....

post-48686-0-19619400-1575638180_thumb.jpg

post-48686-0-01817800-1575638209_thumb.jpg

i zaczyna się na łososiowate  :)

post-48686-0-13900900-1575638295_thumb.jpg

Pozdro z NL.

Wobi

Ps.Dzisiaj deszcz i huragan,ale pewnie z wieczora wyskoczę chociaż na godzinkę się pomęczyć z wiatrem ;) .

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Może wyjeżdżają, ale nie są zgłaszane.

Ten został zgłoszony i uznany: https://www.fishinginholland.nl/english/about-us/news/79/new-dutch-perch-record-56-cm!.html

Ciekawe, że poprzednim rekordem była ryba 54cm, a jest na naszym forum wędkarz, który się o ten rekord 'otarł' łowiąc okonia 53,5cm w NL B) :ph34r:

• Like 4

W Holandii można złowić naprawdę łądne okonie .... Ale w tym roku będę miał możliwość połowić na nowym łowisku  ( niestety woda prywatna ) gdzie pływają okonie 50+. Czekałem na tą możliwość całe 3 lata ale cierliwość popłaca  ;) Mam nadzieję ,że jeszcze tej wiosny pobije swój rekord garbusa wynoszący 47 cm  i wrzucę kilka zdjęć z grubymi pasakami .....

Edytowane przez DAMIR
  • Like 2