Skocz do zawartości

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

HotSauce

Rekomendowane odpowiedzi

@Dano, jestem w Oirshot i w sklepie powiedzieli ze dniówek nie sprzedają. Tylko na jakieś łowiska specjalne, stawy z karpiami to tak, dniówka się znajdzie.

Nadal nie wiem czy dla Holendrów jest jakimś problemem wędkowanie na klein viss na spinning

Edytowane przez stary_anona

• 2 tygodnie później...

Ja wedkowalem na południu kraju, to w większości czasu wiało, czasami dość mocno, i bardzo często woda z dnia na dzień przybierała, dosłownie w oczach. W sumie to chyba dlatego, że deszcz padał często.

Jednego dnia udawało się dostać do okoni około 50cm a drugiego przybór wody pokrzyżował wszystko. Ja głównie łowiłem w jeziorach połączonych z rzeką Maas.

Kiedy poziom wody pozwalał to łowiłem systematycznie ładne okoniska, z zegarkiem w ręku. Praktycznie codziennie od 17 do 17:25-17:30. Na sztucznym kanale sandacze, ale rzadko w tych samych miejscach gryzły.

@Dano, jestem w Oirshot i w sklepie powiedzieli ze dniówek nie sprzedają. Tylko na jakieś łowiska specjalne, stawy z karpiami to tak, dniówka się znajdzie.

Nadal nie wiem czy dla Holendrów jest jakimś problemem wędkowanie na klein viss na spinning

Na klein visspas możesz łowić tylko na jedną wędkę,tylko na splawik (robaki,chleb) ,tylko w dzień i bez prawa zabierania  ryb.

• Like 1

a jak kształtuje się pogoda i jak pod tym względem wygląda wędkowanie w październiku ? To, że jest ogólnie zmienna to wiem bo miałem okazję się przekonać bodajże w lipcu.

Pogoda wpaździerniku jest przeważnie fajna (dość ciepła),aczkolwiek może sporo padać no i w NL przeważnie wieje trochę mocniej niż u nas... Wiatr 15km./h. to tak jak u nas flauta.

Ja to bym się bardziej o ryby pytał jak o pogodę. Październik to bardzo dobry okres :) A to że wieje i popada schodzi na drugi plan. Jak to mówią nie ma złej pogody jest tylko źle ubrany wędkarz... Na wody które wymieniłeś to przydała by się łódka i najlepiej z wysoką burtą bo tam często mocniej wieje. Wielkie żarcie się zaczyna więc nie ma na co czekać ;)

Ja to bym się bardziej o ryby pytał jak o pogodę. Październik to bardzo dobry okres :) A to że wieje i popada schodzi na drugi plan. Jak to mówią nie ma złej pogody jest tylko źle ubrany wędkarz... Na wody które wymieniłeś to przydała by się łódka i najlepiej z wysoką burtą bo tam często mocniej wieje. Wielkie żarcie się zaczyna więc nie ma na co czekać ;)

łódka będzie i lokals na miejscu także o ile w tym okresie (połowa paxdziernika) rybki bierą to powinno być ok.

(...) bardzo często woda z dnia na dzień przybierała, dosłownie w oczach. W sumie to chyba dlatego, że deszcz padał często. (...)

Wahania poziomu wody są związane m.in. z kierunkiem wiatru. Przy zachodnich wiatrach występuje szczególnie silna cofka, a przy zmianie kierunku wiadomo - konkretny pływ.

Październik to początek sezonu. Wrzesień, szczególnie ciepły, jest trudny ;)

Wahania poziomu wody są związane m.in. z kierunkiem wiatru. Przy zachodnich wiatrach występuje szczególnie silna cofka, a przy zmianie kierunku wiadomo - konkretny pływ.

Październik to początek sezonu. Wrzesień, szczególnie ciepły, jest trudny ;)

Przy takiej cofce, czasem zamykają drzwi do portu i człowiek zostaje uziemiony ????

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Siemano. Panowie jak wygląda temat:

1. Wędkowanie w Holandii a "dystans społeczny" ? Czy ktoś słyszał o mandatach na łodzi za brak odstępu ? Mam taką dziwną informację, że przy 1 fali korony takie akcje miały miejsce. Ktoś to potwierdzi ?

2. Wjazd i wyjazd z Holi oraz tranzyt przez Niemcy na dzień dzisiejszy ?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tam są RYBY, bo nie ma PZW... ;)

Gratulacje, piękne! :clappinghands:

Ja głupi myślałem, że przede wszystkim jest zupełnie inna kultura wędkarska. Patrzę na te wody i panujące na nich zwyczaje 8 lat i jak widać nie rozumiem tego, co widzę.

Ale żeby nie było za różowo: w miejscach, w które jeżdżę nastąpił odczuwalny wzrost presji, wyrybienie wody stopniowo postępuje i wyniki się bronią tylko dzięki znajomości łowiska. Ostanie naprawdę duży ryby trafiłem w 2018 roku, ilościowo połowiłem duże ryby w 2016. Oczywiście wiele zależy od tego, jaką pogodę, temp. wody i fazę cyklu żerowego się trafi, ale moim zdaniem tendencja jest i jest niekorzystna.

EDIT: Tytułem uzupełnienia - nie mówię tu o okoniach. Ale z okoniami w "moich" rewirach też jest krucho. Bankowe mety, gdzie regularnie łowiłem ryby 48+ i od czasu do czasu 50+  świecą pustkami. Znalazłem nowe, ilościowo biję stare wyniki na głowę, ale trafić rybę 45+ jest szalenie trudno.

Edytowane przez krzysiek
  • Like 2

Masz Krzysiek rację, presja jest niemała. Wody trochę jest, ale nie aż tyle żeby jej nie przełowić. W tygodniu jeszcze luz ale w weekend ładnie dobiło z wędkarzami. Wcale łatwo nie było, trzeba było nieźle się namęczyć żeby coś złowić, ale póki co i tak jest lepiej niż u nas. W sumie żadne odkrycie bo wszędzie jest lepiej z rybami niż w Polsce, a szczególnie w okręgu mazowieckim który jest praktycznie rybną pustynią.

Niestety wszędzie na świecie ryb jest coraz mniej. Mój młody póki co jakiegoś zacięcia do łowienia nie ma, może i dobrze bo i tak nie wiem co by łowił za 10-20lat.

• Like 1