Skocz do zawartości

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

HotSauce

Rekomendowane odpowiedzi

Thomas-xXx, będę wdzięczny za wszelkie info. na razie wiem, że trzeba rejestrować łódź (jesli plywa szybciej niz 20 kmh), jak chce się pływać w holandii no i najlepiej zdać ich patent (poziom min. 1), niestety po holendersku... obie opcje raczej trudne do spełnienia. Dlatego szukam opcji, żeby obejść chociaż ten patent...

A z rejestracją łodzi to dla świętego spokoju lepiej zarejestrować sobie na holenderskie numery, wtedy prawdopodobieństwo kontroli spada bardzo mocno. Niestety mamy w Holandii opinie jaką mamy i jak widzą łódź na Polskich nr to kontrola jest bardziej jak pewna

• Like 1

https://www.fishinginholland.nl/polski/

+ wyciąg z zasad:

Młodzież poniżej 14 roku życia nie potrzebuje Jeugdvergunning lub JeugdVISpas, gdy łowi pod nadzorem osoby dorosłej, będącej w posiadaniu ważnej karty VISpas lub Małej Karty VISpas (Kleine VISpas). Wówczas obowiązuje jednak ograniczenie: młodzież może łowić tylko za pomocą jednej wędki, na tych samych warunkach jak osoba towarzysząca. Nie ma ograniczenia odnośnie liczby dzieci łowiących pod nadzorem.

VI1713_Brochure_FishingInHolland_POOLSnew_lowres.pdf

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam Panowie. Planujemy jechać na nasz debiutancki wypad na ryby za granicę. Cel - Sandacz/okoń. Wybraliśmy Holandię i chcielibyśmy ruszyć w ostatni tydzień Marca. Czy ktoś z was może nam pomóc do którego miasta najlepiej było by się wybrać? Będziemy łowić z brzegu w porze dziennej jak i nocnej. Jak to wygląda z zezwoleniem? Każdy może takie zezwolenie na połów nabyć? Propagujemy zasadę ZiW także wszystkie rybki które złowimy wrócą do wody. Prosimy o pomoc :)

Taki sam pomysł wpadł do głowy. Poszło parę PW ale odzew marny... Może ktoś jest na miejscu i chciałby wspólnie powędkować, pogadać, podpowiedzieć miejscówki, sprzęt?

Nie chciałbym jechać w ciemno, ogrom wody to duże możliwości ale łatwo też się błąkać całymi dniami po bezrybnych terenach.

Jeśli chodzi o zezwolenie to Vispass ok. 40€ na rok można zamówić wcześniej przez Internet. Wiem ze była tez opcja tygodniówki za 10€w wędkarskim ale nie wiem czy dalej sprzedają. 

Na co bym uważał. Końcówka marca jeśli będzie ładna pogoda to tez spora ilość wędkarzy po zimie wypełznie nad wodę. Bez lodki trochę ograniczone możliwości co nie jest jednoznaczne ze nie można dobrze połowic jednak bez znajomości wody może być ciężko. Generalnie do każdych warunków można się dostosować ale jak wyżej. Jeśli chodzi o większe łowiska to np. IJssel może mieć jeszcze wysoki poziom wody po zimie co uniemożliwi dojście do wody jeśli rzeka będzie wylana. Maas jest pogrodzona zaporami wiec powinno być lepiej ze stanem wody ale tutaj znów ciężej z dojazdem i generalnie trzeba się więcej nachodzić bądź jeździć przy zmianie miejsc. Delta Renu to ciężki dostęp do miejsc z brzegu. Lodź profituje wielokrotnie jednak trzeba uważać bo często mocno wieje a woda nie mała. Plusy takie ze w całej Holandii są jakieś większe czy mniejsze kanały z dobrym dostępem z brzegu gdzie zawsze jest szansa na drapieżnika.

• Like 1

Taki sam pomysł wpadł do głowy. Poszło parę PW ale odzew marny... Może ktoś jest na miejscu i chciałby wspólnie powędkować, pogadać, podpowiedzieć miejscówki, sprzęt?

Nie chciałbym jechać w ciemno, ogrom wody to duże możliwości ale łatwo też się błąkać całymi dniami po bezrybnych terenach.

Można w marcu fajnie powędkować np.na Leku w okolicach Nieuwegein jak nie będzie za dużej wody. Łowiłem na odcinku w górę i dół rzeki po ok.10km.,ryby to głównie sandacz, trafiają się okonie w przedziale 40-50cm.,szczupaki różnych rozmiarów, bolki i jazie. Łowienie jak na Odrze ,głównie główki i opaski, więc bardzo czytelnie. Jak się dobrze przyłożyć to prawie każda główka coś potrafi dać , a głębokości przeważnie do 7-8m. w dołkach poniżej , uciąg raczej niewielki (jak nie ma akurat odpływu) więc średni uncjowy zestaw jest uniwersalny. Dodatkowo drogi wzdłuż obydwu brzegów więc dojazd dobry...

• Like 4

Można w marcu fajnie powędkować np.na Leku w okolicach Nieuwegein jak nie będzie za dużej wody. Łowiłem na odcinku w górę i dół rzeki po ok.10km.,ryby to głównie sandacz, trafiają się okonie w przedziale 40-50cm.,szczupaki różnych rozmiarów, bolki i jazie. Łowienie jak na Odrze ,głównie główki i opaski, więc bardzo czytelnie. Jak się dobrze przyłożyć to prawie każda główka coś potrafi dać , a głębokości przeważnie do 7-8m. w dołkach poniżej , uciąg raczej niewielki (jak nie ma akurat odpływu) więc średni uncjowy zestaw jest uniwersalny. Dodatkowo drogi wzdłuż obydwu brzegów więc dojazd dobry...

A wiesz jak sprawa z tymi naszymi nieszczęsnymi patentami? Czy Sternik Morski Motorowodny jest akceptowany?

A wiesz jak sprawa z tymi naszymi nieszczęsnymi patentami? Czy Sternik Morski Motorowodny jest akceptowany?

Hej, nie wiem, ja miałem motor 9,8km. i podczas jedynej kontroli na wodzie jaką miałem nikt nie chciał ode mnie żadnych papierów , ale podejrzewam że jak u nas tak i tam na małe motory nie są potrzebne...

O ile ja pamiętam (a taką definicję podawał policjant, który kontrolował nam kwity na gumie + 20KM, chyba w 16 albo w 18 roku) istotne jest to, czy prowadzisz speedboat, czy nie. A speedboat to jednostka, która osiąga ponad 20km/h.

Za długo pisałem ten post i koledzy mnie ubiegli ;)

Edytowane przez krzysiek
  • Like 1

Panowie, w maju jadę autem z rodzinką na rowery do Holandii. Planuje jednak zabrać "trawelka" albo casta i poszukać jakiejś ciekawej prywatnej wody z szansą na dużą rybkę - chce pokazać dziecku i nieco się pobawić. Czy znacie jakieś wody do polecenia, gdzie można przyjechać, zapłacić i porzucać z brzegu nieco (ewentualnie parę h z łódki)? 

Dzięki ! 

K. 

witam gdzie w Rotterdamie warto wybrać się na okonia, mam tylko 2 dni więc nie ma za bardzo czasu na szukanie miejscówek

Akurat w samym mieście nie łowiłem, ale myślę że wszędzie tam na Leku czy Maasie masz szansę na okonia 40+ , musisz tylko sobie sprawdzić pływy bo to woda pływowa i różnice poziomów będą pewnie z dwu metrowe (przypływ/odpływ).

• Like 2

Panowie planuje sie wybrac w połowie czerwca na kilka dni do Holandi,do brata-tylko ze on w temacie ryb/wedkowania to noga całkowita.

Taki pozytek z niego w tej sytuacji,ze bede miał sie gdzie zatrzymać bez ponoszenia  kosztów.

I teraz pytanie -chce nastawic sie na bolenie z brzegu bez pływadła-to głowny cel wyjazdu,poleccie prosze gdzie wedkować,jakiej rzeki-zbiornika szukac-brat mieszka w Utrechcie.ale dojazd nie bedzie problemem,bede miał jego auto do dyspozycji