Skocz do zawartości

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

HotSauce

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...

Podobno w Holandii zakazano filmowania wędkowania. Ktoś ma jakieś info? Temat potwierdzony, czy to tylko plotki w niemieckiej części wędkarskiej?

Bardzo dużo osób tu nagrywa swoje zmagania, i nie słyszałem nigdzie o takim zakazie. Dla pewności zapytam jeszcze w klubie do którego należę. Było by to niedorzeczne
  • Like 1

Szczerze to ja się nie spotkałem nigdy z mandatem za Polski patent, nawet kiedy jeszcze pływałem tylko z PL petentem to podczas kontroli nie miałem problemu ani z Policją ani z Rijkswaterstraat. Podejrzewam że dużo zależy od tego w jakich okolicznościach nas kontrolują

Podobno da się w Polsce zrobić uprawnienia na pływanie po Holandii z silnikiem spalinowym. Czy ma ktoś może kontakt chciałem przekazać koledze.

Z góry dziękuję za pomoc.

Zalezy na kogo trafisz, od roku lub dłużej nic się nie zmieniło. Trafisz dobrze to niema problemu a jak trafisz źle to do brzegu i płacisz.

W zeszłym, lub na początku tego roku była gównoburza na fb, w którą zaangażowały się jutubery. Gdzieś się to nawet o posłów obiło. Mieli sytuację z polskimi patenatami uregulować ale chyba ucichło. Od dawna już nie widziałem nowych informacji na ten temat. 

Syn ma ISSA i Włochy, Finlandia itd… nigdy nie mieliśmy problemu. Więc się nie zgodzę co do znikomej wartości.

Ale rzeczywiście w Holandii nie łowiliśmy…

Okej ,ale mowa jest o NL. Jak byłem na Holands Deep, i pytałem policjanta na wodzie podczas kontroli czy mógłbym pływać na ISSa to powiedział że nie. Na Rugii też jak im to pokazałem to powiedzieli że to lipa. Dobrze że jeszcze tam się nie czepiają za nasze patenty. Ten cały ISSa to ma taką moc prawną jeżeli chodzi o motorowodniactwo co dyplom za zwiedzanie zamku w Malborku ????. Patent który rozwiązałby sprawę to patent ICC którego kiedyś w PL nie mogliśmy zrobić ,nie wiem jak jest teraz.

Dobrze wiedzieć ale wypożyczenie jednostki z silnikiem 250 czy więcej koni wymaga posiadania uprawnień i nigdy nie mieliśmy z tym problemu z ISSA. Może to “Malbork” ale na Holandię gdzie policjanci pewnie kilku pijanych naszych rodaków z wody zabierali i są bardzo rygorystyczni i czepialscy  ;) Z postów powyżej widać też że nie wszyscy. W sprawie ICC znalazlem:

Czy Polacy mogą uzyskać ICC ?

Od 2018 roku Polacy mieszkający w Polsce lub innym kraju, który podpisał res. 40 nie mogą występować o RYA ICC (wcześniej było to możliwe). Na skutek zamieszania, które było z tym czy Polska podpisała czy nie res. 40, Royal Yachting Association nie wydaje obecnie Polakom certyfikatów ICC. Polski rząd również, gdyż twierdzi, że nie podpisał res. 40.

Jak zatem mogę uzyskać certyfikat ICC ?

Obecnie obywatele polscy nie mogą uzyskać ICC – International Certificate of Competence. Rozwiązanie problemu leży w gestii rządu RP i Ministerstwa Sportu lub Ministerstwa Infrastruktury. Polskie władze mogą albo przyjąć res. 40, wydać rozporządzenie i wydawać certyfikaty ICC Polakom lub upoważnić do tego np. Polski Związek Żeglarski lub Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego lub oficjalnie, wyraźnie poinformować Royal Yachting Association, że nie przyjęły res. 40, nie zamierzają tego robić i nie mają nic przeciwko temu, żeby RYA wydawała certyfikaty ICC polskim obywatelom.

Dlaczego RYA nie wydaje ICC Polakom?

Brytyjska organizacja po zamieszaniu, które było spowodowane błędną informacją, że Polska w 2018 roku przyjęła res. 40 nie chce wydawać ICC polskim obywatelom, mimo, że prawnie nic już nie stoi na przeszkodzie, by było to możliwe. Anglicy obawiają się, że Polska w najbliższym czasie może przyjąć res. 40 i nie będą mogli przedłużyć ważności tych certyfikatów ICC, które są wydawane na 5 lat. Ponadto nie chcą, by jedyną motywacją pójścia na kurs RYA była chęć uzyskania RYA ICC.

• Like 1

Bardzo ubolewam nad tym że większość wiedzy przekazywana jest w formie filmików a nie tekstu pisanego ale mniejsza o to, moim zdaniem uzyskanie poziomu sternika morskiego zajmuje dużo więcej czasu niż pojechanie na tydzień do Holandii i zdanie na wymagane uprawnienia z uwagi na to że przed sternikiem morskim musisz mieć sternika jachtowego a następnie wypływać konkretną ilość godzin na morzu i zdać kolejny egzamin na wszystko Oczywiście trzeba wydać konkretne ilości pieniędzy więc ten post wnosi bardzo mało do dyskusji ale zapewne dotyczy jakiejś garstki osób na tym forum może nawet kilku.

Bardzo ubolewam nad tym że większość wiedzy przekazywana jest w formie filmików a nie tekstu pisanego ale mniejsza o to, moim zdaniem uzyskanie poziomu sternika morskiego zajmuje dużo więcej czasu niż pojechanie na tydzień do Holandii i zdanie na wymagane uprawnienia z uwagi na to że przed sternikiem morskim musisz mieć sternika jachtowego a następnie wypływać konkretną ilość godzin na morzu i zdać kolejny egzamin na wszystko Oczywiście trzeba wydać konkretne ilości pieniędzy więc ten post wnosi bardzo mało do dyskusji ale zapewne dotyczy jakiejś garstki osób na tym forum może nawet kilku.

Niby możesz jechać, ale bez znajomości języka holenderskiego i to w nomenklaturze żeglarskiej nie wróże sukcesu

• Like 2

CZY Z POLSKIM PATENTEM MOŻNA PŁYWAĆ ZA GRANICĄ? (youtube.com)

Tu jest fajnie wszystko wytłumaczone. Mam znajomych, którzy pływają na patentach sternika morskiego i nie maja żadnych problemów podczas kontroli.

Ja mam sternika morskiego więc trzeba będzie zaryzykować bo jesteś kolejna osoba która potwierdziła że morskiego uznają. Dzięki:)

Ja mam sternika morskiego więc trzeba będzie zaryzykować bo jesteś kolejna osoba która potwierdziła że morskiego uznają. Dzięki:)

Kiedyś Majkiego z Pleciony zatrzymali, a on miał Sternika Morskiego i to nic nie dało. Ale jakoś im się udało bez mandatu, bo ich łódka nie przekroczyła 20km/h

Nie ukrywam, że też zrobiłem morskiego sternika żeby pojechać i łowić w Holandii.

• Like 1

Kiedyś Majkiego z Pleciony zatrzymali, a on miał Sternika Morskiego i to nic nie dało. Ale jakoś im się udało bez mandatu, bo ich łódka nie przekroczyła 20km/h

Nie ukrywam, że też zrobiłem morskiego sternika żeby pojechać i łowić w Holandii.

To jak było na filmie, a jak było w rzeczywistości to 2 różne rzeczy. Znam gościa z którym Majki rozmawiał przez tel. I w tej sprawie wiem troche więcej niż zostało pokazane na filmie. 

Oni przedstawili papiery na sternika jachtowego ( nie złożyli papierów o wydanie uprawnień na sternika motorowodnego, jak masz to znasz procedure) plus zwykły patent sternika motorowodnego, o który jest taki problem.

Dużo zależy na jakiego kontrolera się trafi ale większość już wie że polskie papiery są u nich nie ważne i dają srogie kary z nakazem natychmiastowego opuszczenia wody. Niestety mój dobry znajomy dostał w tamtym roku mandat za polski patent i to nie mały bo jakoś 500€. Kontrolerzy byli nie ugięci. Ponoć kolejne takie spotkanie to już kara 2000€ więc już nie ryzykował... Do tego spytał właśnie czy morskiego sternika by mu uznali i powiedzieli że nie. Nawet jest strona internetowa z wykazem z jakich krajów patenty są wzajemnie honorowane i Polski nie ma na tej liście. Jak znajdę linka to wrzucę.