Skocz do zawartości

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

HotSauce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie i proszę Was o pomoc. Mieszkam w niemczech w okolicach Bonn. Nie posiadam niemieckiego pozwolenia na łowienie ryb i wiem że ciężko je zrobić, ale tak w zasadzie to nie o mnie chodzi tylko o mojego syna (14 lat), ktory złapał bakcyla na wędkowanie. I ja z tego bardzo sie ciesze bo przynajmniej nie siedzi tyle w telefonie i kompie ;) . Problem w tym ze chcialbym z nim gdzies pojechac i polowic i wiem ze w Holandii po wykupieniu pozwolen mozna bez problemu. Jednak w tym problem ze nie wiem gdzie moglbym z nim pojechac. Moze ktos z Was zna jakas spokojna miejscowke w okolicach pomiedzy Maastricht a Roermond? Ogolnie mam plan zeby i tak z nim pojechac i poszukac jakiegos miejsca, ale niestety z powodu pracy i braku duzej ilosci wolnego czasu (w zasadzie tylko sobota) mam ograniczone mozliwosci, moze ktos z Was mi podpowie :rolleyes: 
Z gory bardzo dziekuje z jakies podpowiedzi.

Edytowane przez MIODZIO79

Poszperaj w internecie, bo możesz też wykupić kartę w Belgii, np łowić rzece Maas inaczej Moza. Z tego co pamiętam to do 17 lat chyba jest bez zezwolenia ale z obostrzeniami. Ja byłem kilka lat wstecz to za łowienie tylko spinningiem od świtu do zmroku płaciłem 11,40 euro. Jeśli chciałbyś w nocy to kilka euro dopłaty i tak samo za łowienie z łodzi doplata. W Holandii za rok płaciłem około 50euro.

Z Roermond lub mastricht to rzut beretem. Pozwolenie kupisz na poczcie, i spokojnie z polskim dowodem.

• 5 tygodni później...

Siemka jadę za kilka dni na tydzień do Holandii, mamy z kolegą wynajęty domek niedaleko Zaltbommel. Łowi ktoś z was w tych okolicach? W planach mamy Waal, Maas, Lek i rozlewisko Lithseham. Może ktoś chciałby coś podpowiedzieć. Łowimy z brzegu, mamy wykupione pozwolenia na łowienie w nocy. Może ktoś niedawno był w tych okolicach i jakieś ma podpowiedzi co warto czego nie, wiadomo i tak trzeba samemu sprawdzić i swoje wychodzić ale jakiś tip na początek zawsze mile widziany :)

Bylem cały ostatni piątek z tym ze Spot hopping czyli zwiedziłem spora czesc Holandi jak i łowiłem w rożnych systemach wodnych. Z moich obserwacji jak i tych moich kolegów co łowią tam regularnie mogę powiedzieć ze Maas w tym roku lepszy wybór jak np Lek. Na Lek sam bylem i tylko na jednej mecie miałem kontakty a w sumie 4 sandacze mi spadły po kilku sekundach. Ja skupiłbym sie na godzinnych porannych a najlepiej o świcie i w godzinach wieczornych/Nocnych. Na wieczorne eskapady za sandaczem Waal jest idealna a w godzinach porannych okoni szukałbym na Maas.

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Siema koledzy

Pytanie mam o jezioro Alkmaardermeer https://maps.app.goo.gl/mnKD1CbgDebSDcTG8

Za kilka dni, na tydzień, wybieramy się tam z kolegą jego łódką, na tą płatną część. Kolega mieszka w Niemczech blisko Holandii, mamy mieć bazę 30 minut od jeziora.

Ktoś może coś skrobnąć w temacie slipowania, miejscówek itp?

Licencje kupimy na miejscu w sklepie ale może jakieś podpowiedzi tu uda się uzyskać?

Łowimy oczywiście co się uda z nastawieniem na szczupaka i sandacza oraz okonia.