Skocz do zawartości

Z mojej perspektywy już można usunąć - jakaś jazda, nie wiem po co, o co...

Obcy

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymałem dużo konkretnych porad na pw - dzięki - tego, co tu się dzieje z powodu jednej wędki po prostu nie rozumiem i jeśli chodzi o mnie, to wątek jest już nie potrzebny. Pozdrawiam Wszystkich (zeźlonych nie wiem na co - też).

Edytowane przez Obcy

Świetnie leży mi w ręce, idealnie wyważony z moim kołowrotkiem, bardzo mi się podoba uchwyt, design też, ma przelotki SIC Phenixa. Rzucałem nim na polu i jestem w szoku, jak z tego leci! Czułość niesamowita i bardzo pasuje mi ugięcie. Waży 172 gramy, ale w dolniku pianka jest lekko tylko wklejona i po wyjęciu ołowiu może ważyć 128. Robiony był przez Wojtka Grocholę.

Myślę, że tymi słowami sam sobie odpowiedziałeś na postawione pytanie ;)

• Like 1

Też mnie zastanawiają te 44 gramy ołowiu dołożone do dolnika ???

Ok 4 czy 5,6 gram, ale tyle do "uniwersalnej wędki" , do sumowego badyla na największe okazy to może, ale ...

Ale pewnie się nie znam :doh:

nigdy nie miałem borona... ale jak miałbym wkładać tyle balastu to bym już go je chciał. Toż to 1/3 wagi kija jest tam wklejona.... chyba ze dolnik jak w okoniowce a szczytówka średnica 3 mm topu... Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 1

... miał 2.6m ale ma obcięte 2cm dolnika dla lepszego wyważenia, Świetnie leży mi w ręce, idealnie wyważony z moim kołowrotkiem, bardzo mi się podoba uchwyt, design też, ma przelotki SIC Phenixa. Rzucałem nim na polu i jestem w szoku, jak z tego leci! Czułość niesamowita i bardzo pasuje mi ugięcie. Waży 172 gramy, ale w dolniku pianka jest lekko tylko wklejona i po wyjęciu ołowiu może ważyć 128. Robiony był przez Wojtka Grocholę.

W sumie to jestem i nie jestem w szoku, podobnie jak Ty :)

Czy wedka jest opisana jako "Kaliber44" bo tylko taka nazwa mi tu pasuje?

• Like 1

44 gramy w olowiu w dolniku ? 

Nie takie rzeczy (nie takie olowie) ludzie lykaja   B)

Kwestia tylko zbudowania wlasciwej bajki do tego. 

Najwazniejsze, ze wedka dobrze lezy!

Pozdrawiam i "polamania"

Guzu

p.s. 44 gramy to co to jest ? dwie algi rozmiar 2 i ciut ciut. I to niby ma byc duzo ? :D

• Like 4

Elitka to wysoko modulowy kij, ktory prawidlowo uzbrojony kapitalnie trzyma ryby.

Mialem.

Lowilem

nawet klenie na szczytach przelanych glowek. Na ten 17 lb.

Nie wiem jak nerwowo holujesz. Jakie ruchy czy też czynności wykonujesz podczas holu ryby.

Ciężko jest mi doradzić wobec tak subiektywnego kryterium.

lowilem z plecionka 15 lb

• Like 3

Elitka to wysoko modulowy kij, ktory prawidlowo uzbrojony kapitalnie trzyma ryby.

Mialem.

Lowilem

nawet klenie na szczytach przelanych glowek. Na ten 17 lb.

Nie wiem jak nerwowo holujesz. Jakie ruchy czy też czynności wykonujesz podczas holu ryby.

Ciężko jest mi doradzić wobec tak subiektywnego kryterium.

lowilem z plecionka 15 lb

Daniel dobrze prawi..Elitka to chyba najwięcej wybaczający kij jaki miałem - wzór płynności ugięcia..testy na sucho to nic w porównaniu do testów nad wodą...

P.S... i wyciagnij ten ołów z "dupska Ba/orona" ;) ...nie rozumiem zabiegów typu "ultralekki kij doważany na siłę"...

Wyjąłem cały ołów i wspólnie z kolegą (był kiedyś szósty na grant prix Polski w spinningu, więc ma pojęcie) wkładaliśmy i wyjmowaliśmy po trochu z założonym kołowrotkiem. Lekki, przyjemny i świetnie wyważony jest gdy ma dokładnie tyle ołowiu, co miał. Taki nieprzyjemny dla "fachowców" co nie mieli w rękach a każą "wyciągać z dupska" fakt. Normalnie jakby jakimś cudem Wojtek Grochola, który ten kij robił miał pojęcie. Nie wiem jak to możliwe, skoro fachowcy na górze, co tego kija nie mieli w rękach a wypowiadają się arbitralnie nie mieli racji a on miał! Cud.

I niech już wreszcie powie coś ktoś, kto miał ten kij w rękach, nad wodą, najlepiej wiele razy, jest posiadaczem - a reszta się nie kompromituje, bo święty by zapragnął powiedzieć, co myśli. Tyle ;)

Jedno slowo : kompromitacja.

Tylko tyle powiem, konczac moj udzial w tym ciekawym watku.

Oczywiscie kompromitacja konstruktora blanku - lub tego kto skopiowal "kijowy" wzor.

LUB

Wersja numer dwa - zle zbudowana wedka. Za krotki dolnik.

O gustach sie nie dyskutuje. 

O fizyce mozna - proponuje bys zaczal nosic w kieszeni spodni 2 nieuzbrojone algi-2. Gdziekolwiek bedziesz szedl . To sie przyzwyczaisz do niepotrzebnego obciazenia, gdy zacznie sie sezon wedkarski .

Oczywiscie po sztuce w kazdej kieszeni . Zeby dobrze "lezaly" i bylo wywazone odpowiednio ;)

Pozdrawiam i milego uzytkowania super wedki :)

Guzu

p.s.  Nie dziwie sie, ze ktos gonil to dzielo sztuki uzytkowej jak sie dalo i za ile sie dalo...

• Like 3

... miał 2.6m ale ma obcięte 2cm dolnika dla lepszego wyważenia,...

...najpierw tniemy, potem doważamy... :rolleyes: :unsure: ...mądry zabieg...

Proponuję wrócić do tańszych, mniej "specjalistycznych" konstrukcji..z IM6,IM7...lub uzbroić kij stricte pod siebie...

• Like 4