Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator do rozruchu silnika

francisco scaramanga

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na 25hp można sobie tak. Jak nie odpali, to polecisz z szarpanki. Na 50hp jak aku nie zagada, to albo wiosła albo linka i zestaw awaryjny.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

-miałem w tym sezonie zmieniać na agm ale po tym co piszecie muszę temat przemyśleć/doczytać..

Jak nie trzymasz cały sezon na wodzi, to będzie ok. Jak łódka kilka miesięcy na wodzie, to mam kiepskie doświadczenia.

• 0

Akumulator nie może być zbyt mały względem prądu ładowania z silnika. Zalecane prądy ładowania do kwasowych to nie więcej niż 0,3C czyli w uproszczeniu jego pojemności. Jeśli silnik podaje ładowanie 18A (tyle daje obecnie mercury 50hp) to nie wkładalbym nic mniejszego niż 60Ah, dlatego warto zajrzeć do dokumentacji silnika, w mojej np napisali aby aku był mniejszy niż 30Ah (silnik 20hp) a używam 75Ah. Kolejna rzecz to sytuacja gdy podczas rozruchu silnika echo podpięte pod aku potrafi się wyłączyć,

• 0

Na 25hp można sobie tak. Jak nie odpali, to polecisz z szarpanki. Na 50hp jak aku nie zagada, to albo wiosła albo linka i zestaw awaryjny.

. ....onegdaj tak”lecialem z szarpanki” cale wakacje na Chorwacji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Trochę Tohatsu przesadziło z tym w instrukcji. Ja mam 60Ah do Hondy BF60 998cm i spokojnie starcza, zalecany 65, ładowanie max 17A. Do tych 500cm to 50Ah będzie świat i ludzie.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Witam Szanowne Grono , odświerze temat potrzebuje coś do rozruchu spaliny 30-40 km chciałbym również aby aku było na tyle mocne żeby obsługiwał światła nawigacyjne do Łodzi w tym dodatkowo dwa reflektory led i lądowanie USB ( telefon ) i w sumie to zastanawiałem się czy nie podpiąć jeszcze pod to echo 9 cali z panoptixem No i pompa tylko tu znowu nasuwa się pytanie czy nie będzie zakłóceń na ekranie jak to wszystko odpalę i czy po prostu nie zamontować osobno do echo osobno do reszty .

No i jak to jest z tymi akumlatorami amg , żel kwasiak jak z tym ładowaniem .

Zielony jestem w temacie do tej pory pływałem pontonem i do wszystkiego miałem osobne baterie ładowane w garazu bo silnik nie miał alternatora .

Myślałem ze wsadzę mojego starego 75 agm ale problem polega na tym ze elektryka w postaci kabli i separatora jest tak zamontowana ze po prostu go nie zmieszczę .

Dodam również ze na Łodzi jest silnik dziobowy który zamierzam podpiąć pod osobny akumlator w części dziobowej.

Edytowane przez Krzysiu

• 0

Kup akumulator 80-100Ah zasilająco-rozruchowy. Panoramix bierze sporo prądu. Np. Exide Dual 80Ah. Do samego rozruchu i korzystania z echo mi wystarcza 60Ah. Pompa zęzowa ma pobór pomijalny. Jeżeli trzymasz łódkę na wodzie, to lepiej ją podpiąć pod aku od dziobówki. To są silniki ~800cc. W autach do rozruchu takich gówienek wystarcza 40Ah na rozruch. 

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Tak się zastanawiam nad tymi akumulatorami do rozruchu silników zaburtowych. Mam hondę 15hp i wg instrukcji zalecane jest 35ah. Silniczek niewielki pojemność 350cm - tyle co kosiarka a akumulator jak do małego samochodu.

Dla porównania w litrowym motocyklu 100hp mam fabryczne malutkie i leciutkie aku 9ah i kręci rozrusznikiem jak szalone, do tego obsługuje światła, licznik i całą elektronikę.

Z czego to wynika? Nie można do zaburtowego zastosować małego aku? Na dobrą sprawę takie 9ah możnaby schować pod pokrywą silnika - odpadły by również kable itp.

• 0

Z czego to wynika? Nie można do zaburtowego zastosować małego aku? Na dobrą sprawę takie 9ah możnaby schować pod pokrywą silnika - odpadły by również kable itp.

Wynika to z bezpieczeństwa łodzi na wodzie, świateł nawigacyjnych, radia, nawigacji, echosondy itd. Duża pojemność akumulatora, mimo rozładowania dodatkowymi odbiornikami prądu pozwala na wystarczającą ilość energii by uruchomić silnik zaburtowy. W przypadku złej pogody, brak napędu oznacza brak sterowności i możliwość zatonięcia. W małym silniku w którym jest szarpak, rozładowanie aku nie stanowi większego problemu ale w 30KM i więcej już przestaje być zabawnie bo niema szarpaka.

• 0

Ostlander, 

Nie do końca. Niektóre marki mają awaryjny szarpak pod czapą aby w razie rozładowania akumulatora odpalić.  W moim 40 hp jest awaryjny sznurek.  :D

A próbowałeś nim odpalić swój silnik gdy jest zimny i akumulator wyzionął ducha? A spróbował byś odkręcić osłonę koła magnesowego i odpalać taki silnik na fali gdy majta całą łodzią? Na pewno nie jest to sprawą prostą, a im większa moc silnika, tym trzeba więcej siły do rozruchu. 

Jedni wolą mieć sprawny układ rozruchowy z dużym akumulatorem, drudzy sprawny sznurek ukryty pod czapą.  :P

• 0

A próbowałeś nim odpalić swój silnik gdy jest zimny i akumulator wyzionął ducha? A spróbował byś odkręcić osłonę koła magnesowego i odpalać taki silnik na fali gdy majta całą łodzią? Na pewno nie jest to sprawą prostą, a im większa moc silnika, tym trzeba więcej siły do rozruchu. 

Jedni wolą mieć sprawny układ rozruchowy z dużym akumulatorem, drudzy sprawny sznurek ukryty pod czapą.  :P

Trochę masz rację ale trochę też nie masz racji :). Moc silnika ma się nijak do potrzebnej siły rozruchu. Przykładem każdy motocykl - pojemność powyżej litra - moc nawet 150 KM i akumulatorek 9Ah.

A jeżeli chodzi o bezpieczeństwo - skoro to aku rozruchowy to nie podłączasz pod niego całej elektryki statku tylko dokładasz drugi, większy w ramach potrzeb. Nie na każdej łódce masz dodatkowe 100W.

• 0

Ja szarpałem kiedyś z ciekawości Eteca 30, ten silni nie miał odprężnika i przyjemne to nie było. Na szczęście był rozrusznik. Hondę 60 to już chyba by trzeba trochę "z krzyża".

@adiplo To nie łódka ma dużą baterię, tylko motocykl ma małą. Wyobrażasz sobie motocykl z aku 45-50Ah? Gdzie to upchnąć? Na łódce czy w samochodzie nie ma z tym problemu. Odwiedź na twoje pytanie nazywa się odprężnik/zawór/mechanizm dekompresyjny który zmniejsza kompresję na czas startu. Dzięki temu rozrusznik ma stosunkowo lekko i nie potrzebuje dużo prądu. Inna konstrukcja głowicy/rozrządu, komplikacja oznacza dodatkowy koszt produkcji i ewentualny serwis. Spróbuj z tych 9Ah odpalić choćby matiza i polegniesz. Taki zawór jest też w mniejszych silnikach z rozruchem ręcznym, z założenia do pływania po mniejszych wodach lub stosowanych jako napęd pomocniczy. W większych (40hp wzwyż) go nie uświadczysz. Z założenia takie silniki nadają się do pływania po wodach większych lub trochę dalej w morze, są też montowane w większych łodziach, gdzie miejsca na aku jest dużo. Taki dodatkowy element/mechanizm po pierwsze kosztuje, po drugie zawsze może się zepsuć. Więc po co go robić. 

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Czy taki akumulator - wyłącznie używany jako rozruchowy - to dobry pomysł do silnika 9,9 kM (Mercury 9,9 EH)? https://mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-22ah-p-815.html

Mam na łódce drugi LiFePo4 60aH, więc chciałbym coś lekkiego tylko do rozruchu. A waga jest dla mnie kluczowa z racji ograniczeń zdrowotnych

Pomóżcie, bo prąd to wiem, że kopie i tyle...