francisco scaramanga Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Witam Chciałbym zapytać bardziej zorientowanych użytkowników. O jakich parametrach powinienem zakupić akumulator do rozruchu silnika Honda 20 PS? Tyle się nasłuchałem, że już nie wiem co to trzeba kupić.... Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lexi Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 ..u mnie sonda rozruch silnika (25 KM) i oświetlenie pracuje bez problemu na rozruchowym 34Ah. Elektryczny napęd 2x 100Ah "hotelowe" (zwykle kwasy) -miałem w tym sezonie zmieniać na agm ale po tym co piszecie muszę temat przemyśleć/doczytać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Na 25hp można sobie tak. Jak nie odpali, to polecisz z szarpanki. Na 50hp jak aku nie zagada, to albo wiosła albo linka i zestaw awaryjny. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Edytowane 31 Grudnia 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 -miałem w tym sezonie zmieniać na agm ale po tym co piszecie muszę temat przemyśleć/doczytać.. Jak nie trzymasz cały sezon na wodzi, to będzie ok. Jak łódka kilka miesięcy na wodzie, to mam kiepskie doświadczenia. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Akumulator nie może być zbyt mały względem prądu ładowania z silnika. Zalecane prądy ładowania do kwasowych to nie więcej niż 0,3C czyli w uproszczeniu jego pojemności. Jeśli silnik podaje ładowanie 18A (tyle daje obecnie mercury 50hp) to nie wkładalbym nic mniejszego niż 60Ah, dlatego warto zajrzeć do dokumentacji silnika, w mojej np napisali aby aku był mniejszy niż 30Ah (silnik 20hp) a używam 75Ah. Kolejna rzecz to sytuacja gdy podczas rozruchu silnika echo podpięte pod aku potrafi się wyłączyć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lexi Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Na 25hp można sobie tak. Jak nie odpali, to polecisz z szarpanki. Na 50hp jak aku nie zagada, to albo wiosła albo linka i zestaw awaryjny. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka. ....onegdaj tak”lecialem z szarpanki” cale wakacje na Chorwacji Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nodan Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Jaki minimalny muszę mieć akumulator , który będę używał do rozruchu silnika Tohatsu 30km?Wiadomo im mniejszy tym waga mniejsza tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Według serwisówki: 12V 70AH (350CCA or 465MCA) to 12V 100AH(775CCA or 1000MCA at below freezing temperature) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Trochę Tohatsu przesadziło z tym w instrukcji. Ja mam 60Ah do Hondy BF60 998cm i spokojnie starcza, zalecany 65, ładowanie max 17A. Do tych 500cm to 50Ah będzie świat i ludzie. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysiu Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 (edytowane) Witam Szanowne Grono , odświerze temat potrzebuje coś do rozruchu spaliny 30-40 km chciałbym również aby aku było na tyle mocne żeby obsługiwał światła nawigacyjne do Łodzi w tym dodatkowo dwa reflektory led i lądowanie USB ( telefon ) i w sumie to zastanawiałem się czy nie podpiąć jeszcze pod to echo 9 cali z panoptixem No i pompa tylko tu znowu nasuwa się pytanie czy nie będzie zakłóceń na ekranie jak to wszystko odpalę i czy po prostu nie zamontować osobno do echo osobno do reszty .No i jak to jest z tymi akumlatorami amg , żel kwasiak jak z tym ładowaniem .Zielony jestem w temacie do tej pory pływałem pontonem i do wszystkiego miałem osobne baterie ładowane w garazu bo silnik nie miał alternatora .Myślałem ze wsadzę mojego starego 75 agm ale problem polega na tym ze elektryka w postaci kabli i separatora jest tak zamontowana ze po prostu go nie zmieszczę .Dodam również ze na Łodzi jest silnik dziobowy który zamierzam podpiąć pod osobny akumlator w części dziobowej. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Krzysiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zwykly kwasiak 75-80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Kwasiakp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Kwasiak 75 rozruch navigation,spotlight i dwa hds 9" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Kup akumulator 80-100Ah zasilająco-rozruchowy. Panoramix bierze sporo prądu. Np. Exide Dual 80Ah. Do samego rozruchu i korzystania z echo mi wystarcza 60Ah. Pompa zęzowa ma pobór pomijalny. Jeżeli trzymasz łódkę na wodzie, to lepiej ją podpiąć pod aku od dziobówki. To są silniki ~800cc. W autach do rozruchu takich gówienek wystarcza 40Ah na rozruch. Edytowane 20 Stycznia 2023 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartekmaj Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Panowie Jaki aku ( ile Ah ) polecicie do rozruchu Mercury 2-suw 50 KM ELPTO ?Sam rozruch + pompa zęzowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 50+ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiplo Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Tak się zastanawiam nad tymi akumulatorami do rozruchu silników zaburtowych. Mam hondę 15hp i wg instrukcji zalecane jest 35ah. Silniczek niewielki pojemność 350cm - tyle co kosiarka a akumulator jak do małego samochodu.Dla porównania w litrowym motocyklu 100hp mam fabryczne malutkie i leciutkie aku 9ah i kręci rozrusznikiem jak szalone, do tego obsługuje światła, licznik i całą elektronikę. Z czego to wynika? Nie można do zaburtowego zastosować małego aku? Na dobrą sprawę takie 9ah możnaby schować pod pokrywą silnika - odpadły by również kable itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ostlander Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Z czego to wynika? Nie można do zaburtowego zastosować małego aku? Na dobrą sprawę takie 9ah możnaby schować pod pokrywą silnika - odpadły by również kable itp.Wynika to z bezpieczeństwa łodzi na wodzie, świateł nawigacyjnych, radia, nawigacji, echosondy itd. Duża pojemność akumulatora, mimo rozładowania dodatkowymi odbiornikami prądu pozwala na wystarczającą ilość energii by uruchomić silnik zaburtowy. W przypadku złej pogody, brak napędu oznacza brak sterowności i możliwość zatonięcia. W małym silniku w którym jest szarpak, rozładowanie aku nie stanowi większego problemu ale w 30KM i więcej już przestaje być zabawnie bo niema szarpaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Ostlander, Nie do końca. Niektóre marki mają awaryjny szarpak pod czapą aby w razie rozładowania akumulatora odpalić. W moim 40 hp jest awaryjny sznurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 W niektórych jest. Tylko ze w chujowej pogodzie lepiej żeby było prądu do oporu żeby mieć czas na ucieczkę. Do 40-50 już zalecana jest 70ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ostlander Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Ostlander, Nie do końca. Niektóre marki mają awaryjny szarpak pod czapą aby w razie rozładowania akumulatora odpalić. W moim 40 hp jest awaryjny sznurek. A próbowałeś nim odpalić swój silnik gdy jest zimny i akumulator wyzionął ducha? A spróbował byś odkręcić osłonę koła magnesowego i odpalać taki silnik na fali gdy majta całą łodzią? Na pewno nie jest to sprawą prostą, a im większa moc silnika, tym trzeba więcej siły do rozruchu. Jedni wolą mieć sprawny układ rozruchowy z dużym akumulatorem, drudzy sprawny sznurek ukryty pod czapą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiplo Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 A próbowałeś nim odpalić swój silnik gdy jest zimny i akumulator wyzionął ducha? A spróbował byś odkręcić osłonę koła magnesowego i odpalać taki silnik na fali gdy majta całą łodzią? Na pewno nie jest to sprawą prostą, a im większa moc silnika, tym trzeba więcej siły do rozruchu. Jedni wolą mieć sprawny układ rozruchowy z dużym akumulatorem, drudzy sprawny sznurek ukryty pod czapą. Trochę masz rację ale trochę też nie masz racji . Moc silnika ma się nijak do potrzebnej siły rozruchu. Przykładem każdy motocykl - pojemność powyżej litra - moc nawet 150 KM i akumulatorek 9Ah.A jeżeli chodzi o bezpieczeństwo - skoro to aku rozruchowy to nie podłączasz pod niego całej elektryki statku tylko dokładasz drugi, większy w ramach potrzeb. Nie na każdej łódce masz dodatkowe 100W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Ja szarpałem kiedyś z ciekawości Eteca 30, ten silni nie miał odprężnika i przyjemne to nie było. Na szczęście był rozrusznik. Hondę 60 to już chyba by trzeba trochę "z krzyża". @adiplo To nie łódka ma dużą baterię, tylko motocykl ma małą. Wyobrażasz sobie motocykl z aku 45-50Ah? Gdzie to upchnąć? Na łódce czy w samochodzie nie ma z tym problemu. Odwiedź na twoje pytanie nazywa się odprężnik/zawór/mechanizm dekompresyjny który zmniejsza kompresję na czas startu. Dzięki temu rozrusznik ma stosunkowo lekko i nie potrzebuje dużo prądu. Inna konstrukcja głowicy/rozrządu, komplikacja oznacza dodatkowy koszt produkcji i ewentualny serwis. Spróbuj z tych 9Ah odpalić choćby matiza i polegniesz. Taki zawór jest też w mniejszych silnikach z rozruchem ręcznym, z założenia do pływania po mniejszych wodach lub stosowanych jako napęd pomocniczy. W większych (40hp wzwyż) go nie uświadczysz. Z założenia takie silniki nadają się do pływania po wodach większych lub trochę dalej w morze, są też montowane w większych łodziach, gdzie miejsca na aku jest dużo. Taki dodatkowy element/mechanizm po pierwsze kosztuje, po drugie zawsze może się zepsuć. Więc po co go robić. Edytowane 3 Marca 2023 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 carlek Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Chłopaki podpowiedzcie, czy do rozruchu yamahy 50 + zasilanie HDS 12 + active target ale sporadycznie, jak już to przy włączonym silniku spalinowym. Dodatkowo nmea2000. Starczy exide dual Agm rozruchowo - zasilający ep600 760A 70ah ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Kup oddzielny aku do wszystkiego innego niż silnik. Hds bierze trochę ponad 2A i trzeba odłączać black boxa bo bierze dodatkowo 1.5A. Pewnie dwa aku 50A wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Czy taki akumulator - wyłącznie używany jako rozruchowy - to dobry pomysł do silnika 9,9 kM (Mercury 9,9 EH)? https://mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-22ah-p-815.htmlMam na łódce drugi LiFePo4 60aH, więc chciałbym coś lekkiego tylko do rozruchu. A waga jest dla mnie kluczowa z racji ograniczeń zdrowotnychPomóżcie, bo prąd to wiem, że kopie i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
francisco scaramanga
Witam
Chciałbym zapytać bardziej zorientowanych użytkowników.
O jakich parametrach powinienem zakupić akumulator do rozruchu silnika Honda 20 PS?
Tyle się nasłuchałem, że już nie wiem co to trzeba kupić....
Dzięki za info.
Top użytkownicy dla tego pytania
8
5
4
4
Popularne dni
11 Lut
9
31 Gru
7
12 Lut
7
14 Sie
4
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 8 odpowiedzi
womaly23 5 odpowiedzi
francisco scaramanga 4 odpowiedzi
tryt 4 odpowiedzi
Popularne dni
11 Lut 2015
9 odpowiedzi
31 Gru 2018
7 odpowiedzi
12 Lut 2015
7 odpowiedzi
14 Sie 2023
4 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Mam Hondę 60 w podobnym układzie, tzn echo i spalina na rozruchu, elektryk dziobowy i deckhand + oświetelenie i inne sprawy bytowe na zasilającym. Spokojnie wystarcza kwas 60-70Ah do echa i rozruchu.
toom_ek
do samego rozruchu to można ostatecznie zwykły aku samochodowy tzw. rozruchowy około 60ah.
newrom
panowie, trzeba dobrać akumulatory do potrzeb. Żelowy działa tak samo i też ma określone parametry. Prąd ładowania, maksymalny pobór prądu (przy rozruchu). Akumulator żelowy ładował mi prostownik co
57 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi