Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator do rozruchu silnika

francisco scaramanga

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy taki akumulator - wyłącznie używany jako rozruchowy - to dobry pomysł do silnika 9,9 kM (Mercury 9,9 EH)? https://mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-22ah-p-815.html

Mam na łódce drugi LiFePo4 60aH, więc chciałbym coś lekkiego tylko do rozruchu. A waga jest dla mnie kluczowa z racji ograniczeń zdrowotnych

Pomóżcie, bo prąd to wiem, że kopie i tyle...

Nie, kup zwykłego kwasiaka, jak do rozruchu samochodu. Może być w sklepie z częściami samochodowymi. Pojemność 44Ah, czy jaką tam będą mieli najmniejszą.

• 0

Jak wiemy nie od dziś to aby naładować akumulator to musimy mieć odpowiednią ładowarkę . Albo jedną gdzie wybieramy odpowiedni typ akumulatora - kwasiak - Gel -AGM .

Silnik zapewne ma ładowanie pytanie jakie tam są parametry i jaki typ akumulatora może ładować aby go nie uszkodzić ? 

I jak już wiemy to wtedy kupujemy odpowiedni aby służył nam  latami . 

• 0

Jak wiemy nie od dziś to aby naładować akumulator to musimy mieć odpowiednią ładowarkę . Albo jedną gdzie wybieramy odpowiedni typ akumulatora - kwasiak - Gel -AGM .

Silnik zapewne ma ładowanie pytanie jakie tam są parametry i jaki typ akumulatora może ładować aby go nie uszkodzić ? 

I jak już wiemy to wtedy kupujemy odpowiedni aby służył nam  latami . 

Odkrywcze. Nic nie pomogłeś. Dlaczego zapytałem? Bo taki akumulator (parametry) przewiduje instrukcja:

"465 Marine Cranking Amps (MCA) lub 350 Cold Cranking Amps (CCA)"

Edytowane przez tryt

• 0

Witam Kolegów.

Mam silnik MERCURY EFI 20 KM alternator 11 A.  Jaki rodzaj akumulatora (kwasiak, AGM, żelowy, litowy) będzie najbardziej właściwy mając na uwadze ładowanie go za pośrednictwem alternatora. Pływam na dużych dystansach, tak więc ładowanie z silnika będzie dla akumulatora istotne.  Jak nam wiadomo każdy rodzaj akumulatora wymaga odmiennej ładowarki, jakie więc jest to ładowanie z silnika???

Pozdrawiam Paweł