francisco scaramanga Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Witam Chciałbym zapytać bardziej zorientowanych użytkowników. O jakich parametrach powinienem zakupić akumulator do rozruchu silnika Honda 20 PS? Tyle się nasłuchałem, że już nie wiem co to trzeba kupić.... Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Czy taki akumulator - wyłącznie używany jako rozruchowy - to dobry pomysł do silnika 9,9 kM (Mercury 9,9 EH)? https://mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-22ah-p-815.htmlMam na łódce drugi LiFePo4 60aH, więc chciałbym coś lekkiego tylko do rozruchu. A waga jest dla mnie kluczowa z racji ograniczeń zdrowotnychPomóżcie, bo prąd to wiem, że kopie i tyle...Nie, kup zwykłego kwasiaka, jak do rozruchu samochodu. Może być w sklepie z częściami samochodowymi. Pojemność 44Ah, czy jaką tam będą mieli najmniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Hm... dotąd czytałem, że musi być AGM. I to minimum 35 aH. Ktoś inny mi powiedział, że wystarcz taki, jak do kosiarki. Mam mętlik w głowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 kupiłem taki https://www.hermesplus.pl/pl/p/Akumulator-Volt-OPTI-VRLA-AGM-12V-33-Ah/23122271 autoryzowany przedstawiciel twierdzi, że wystarczy. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Jak wiemy nie od dziś to aby naładować akumulator to musimy mieć odpowiednią ładowarkę . Albo jedną gdzie wybieramy odpowiedni typ akumulatora - kwasiak - Gel -AGM .Silnik zapewne ma ładowanie pytanie jakie tam są parametry i jaki typ akumulatora może ładować aby go nie uszkodzić ? I jak już wiemy to wtedy kupujemy odpowiedni aby służył nam latami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Jak wiemy nie od dziś to aby naładować akumulator to musimy mieć odpowiednią ładowarkę . Albo jedną gdzie wybieramy odpowiedni typ akumulatora - kwasiak - Gel -AGM .Silnik zapewne ma ładowanie pytanie jakie tam są parametry i jaki typ akumulatora może ładować aby go nie uszkodzić ? I jak już wiemy to wtedy kupujemy odpowiedni aby służył nam latami . Odkrywcze. Nic nie pomogłeś. Dlaczego zapytałem? Bo taki akumulator (parametry) przewiduje instrukcja:"465 Marine Cranking Amps (MCA) lub 350 Cold Cranking Amps (CCA)" Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez tryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AngusCK Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2024 Witam Kolegów.Mam silnik MERCURY EFI 20 KM alternator 11 A. Jaki rodzaj akumulatora (kwasiak, AGM, żelowy, litowy) będzie najbardziej właściwy mając na uwadze ładowanie go za pośrednictwem alternatora. Pływam na dużych dystansach, tak więc ładowanie z silnika będzie dla akumulatora istotne. Jak nam wiadomo każdy rodzaj akumulatora wymaga odmiennej ładowarki, jakie więc jest to ładowanie z silnika???Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 20 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2024 Tylko kwasiak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
francisco scaramanga
Witam
Chciałbym zapytać bardziej zorientowanych użytkowników.
O jakich parametrach powinienem zakupić akumulator do rozruchu silnika Honda 20 PS?
Tyle się nasłuchałem, że już nie wiem co to trzeba kupić....
Dzięki za info.
Top użytkownicy dla tego pytania
8
5
4
4
Popularne dni
11 Lut
9
31 Gru
7
12 Lut
7
14 Sie
4
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 8 odpowiedzi
womaly23 5 odpowiedzi
francisco scaramanga 4 odpowiedzi
tryt 4 odpowiedzi
Popularne dni
11 Lut 2015
9 odpowiedzi
31 Gru 2018
7 odpowiedzi
12 Lut 2015
7 odpowiedzi
14 Sie 2023
4 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Mam Hondę 60 w podobnym układzie, tzn echo i spalina na rozruchu, elektryk dziobowy i deckhand + oświetelenie i inne sprawy bytowe na zasilającym. Spokojnie wystarcza kwas 60-70Ah do echa i rozruchu.
toom_ek
do samego rozruchu to można ostatecznie zwykły aku samochodowy tzw. rozruchowy około 60ah.
newrom
panowie, trzeba dobrać akumulatory do potrzeb. Żelowy działa tak samo i też ma określone parametry. Prąd ładowania, maksymalny pobór prądu (przy rozruchu). Akumulator żelowy ładował mi prostownik co
57 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi