Skocz do zawartości

Rzeki Lubelszczyzny

malcz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

jaki stan Bystrzycy i Bystrej?

Podniesiona woda? Mocno trącona? Da się komfortowo łowić?

Było troszkę śniegu, dziś 2 dzień odwilży. Coś takiego musi obniżyć temperaturę wody w tak małych ciekach, a jak wiadomo pstrąg poniżej pewnej temperatury nie żeruje. Ale jeśli pytasz czy jest mocno trącona/podniesiona, to nie. Nie jest.

A czy da się komfortowo łowić? No cóż, zależy co się rozumie przez komfort. Cieki jako się rzekło są malutkie, a od początku sezonu dość trudno wybrać się na którąś z tych rzek i na nikogo nie wpaść. Przez weekend przejdzie po nich pewnie dobra setka wędkarzy. Czy to są komfortowe warunki do łowienia pstrągów? Dla mnie nie bardzo, ale wszystko zależy od poczucia komfortu.

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Ja byłem w niedzielę na Bystrzycy i Ciemiędze. Ludzi sporo na obu rzekach ale z wynikami bardzo słabo. Było w miarę ciepło, z rana trochę słońca nawet, stan wody bliżej zalewu lekko podwyższony ale im bardziej w górę rzeki tym coraz mniejszy. Woblery i obrotówki - tragednia. Sytuację trochę ratowały jigi ale też bez rewelacji. Wrzucajcie czasem trochę info co się dzieje na ten wątek. Napewno kilka jak nie kilkanasice osób z naszego terenu się znajdzie co jeździ regularnie ;)

• 3 tygodnie później...

W planach był miejski czyli nizinny ale z uwagi na pogodę plany się zmieniły i być może i odcinek zmienimy - zobaczymy.

W zeszłym roku sprzątaliśmy okolice Prawiednik - czyli górski. Jak coś to będzie info na naszej stronie klubowej www.klubfenix.pl

Panowie moglibyście polecić jakieś wobki na Wieprz/Tyśmiennice, które wam się sprawdzają przy połowach jazi o tej porze roku? Chodzi mi o gotowce bo niestety talentu do dłubania bozia mi poskąpiła, a chciałbym spróbować swoich sił w potyczkach z tymi rybkami na w.w. rzekach mimo, iż jestem w tej kwestii kompletnie zielony...