Skocz do zawartości

Rzeki Lubelszczyzny

malcz

Rekomendowane odpowiedzi

Jeeezu, a ja się w niedzielę wybierałem - na 3 dni...........

To na Wieprzu taka woda?

Aa, jak Niedrzwica - to pewnie Bystrzyca :)

A panowie, jaka woda na Wieprzu?

Nie chcę kupować 3-dniówki, jeśli nie da się łowić - bo nikt mi jej nie zwróci :)

Edytowane przez pezet

Właściwie wszystkie rzeki wyszły  z brzegów i prowadzą brudną, śniegową wodę. Troszkę odzwyczailiśmy się od zimowych roztopów. Myślę, ze rzece dobrze to zrobi ale do łowienia to trzeba będzie jeszcze długo poczekać tym bardziej, że leje. Dzisiaj woda jest jeszcze wyższa niż wczoraj.

No faktycznie i ja byłem i widziałem miły dla mnie widok. Woda podniesiona i brudna. Powodzi nie ma ale łąki tu i tam zalane. 

Pewnie mrozek nadchodzący w nocy trochę przyśpieszy oczyszczanie ale na pewno parę ładnych dni trzeba będzie odczekać - i dobrze. 

No juz od ładnych kilku lat nie było takiego przedwiośnia jak w tym roku żeby kawa z mlekiem płynęła przez Bystrzycę - ostatnio chyba 4-5 lat temu na wiosnę. Fajnie będzie pojechać na stare dołki jak się woda oczyści. A na niedziele jeszcze opady śniegu nadają.

Edytowane przez sslonio

dla mnie to, albo kompletnie olewcze podejście, albo świadome "zaniedbanie"

Nie tylko dla Ciebie. To oczywiste. Albo nie przeczytał przepisów, choć miał obowiązek, albo przeczytał, ale się nie zastosował, choć miał obowiązek.

A zapis o podbieraku nie znalazł się w zezwoleniu przez przypadek, a właśnie po to żeby tych pstrągów tak po brzegu nie ciorać.

Inna sprawa że w tym druku zezwolenia okresowego co jest na stronie mamy oczywiście stary zapis: Obowiązek posiadania podbieraka.

Został on zmieniony ze 2 sezony temu, właśnie dlatego że ludzie nierzadko podbieraków nie używali, a wręcz chodzili z jakimiś dużymi, poskładanymi przy plecakach, ponieważ w ogóle nie zamierzali ich używać.

Obowiązująca wersja (ta z zezwolenia rocznego) brzmi: Obowiązek używania podbieraka.

Niby subtelna różnica, ale jednak znacząca.

Tak czy inaczej, nawet jeśli gość co nakręcił ten filmik ma tylko zezwolenie okresowe, to przecież oprócz tego że ma mieć podbierak, jest tam napisane również: Na odcinku ,,Złów i Wypuść" (no kill) wędkarz nie może posiadać przy sobie pstrągów , a ryby złowione należy możliwie szybko wypuścić unikając kontaktu . Filmik jest oczywiście z odcinka no-kill, więc chyba jednak powinien wpaść na to co oznaczają w sumie te dwa uzupełniające się zapisy.