Skocz do zawartości

Rzeki Lubelszczyzny

malcz

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś w Niewęgłoszu prawie co roku tak to wyglądało...

A no zgadza się. 

Nawet przy takiej wodzie stawało się przy mostku i na spławiczek jakieś rybki się wyciągało. 

Miły widok i aby jak najdłużej ta sytuacja trwała - wodzie się to przyda. 

A no zgadza się. 

Nawet przy takiej wodzie stawało się przy mostku i na spławiczek jakieś rybki się wyciągało. 

Miły widok i aby jak najdłużej ta sytuacja trwała - wodzie się to przyda. 

A w Piwonii Karasie  ;)

Swoją drogą to nawet nie wiem czy w Piwonii jest jeszcze jakaś woda czy już całkiem krzakami zarosła bo już kiedyś była niewiele większa od rowu melioracyjnego. 

I rzeczka przed tą mini tamą. Kiedyś podtruwana, aktualnie od ładnych kilku lat już nie, ale problemem był i jest niski stan wody. Gdyby było tak jak teraz to można powiedzieć, że i rybki by były :) W zeszłym roku całkiem fajne okonie i płotki połowiłem.

post-65395-0-06970600-1488373920_thumb.jpg

A w Piwonii Karasie  ;)

Swoją drogą to nawet nie wiem czy w Piwonii jest jeszcze jakaś woda czy już całkiem krzakami zarosła bo już kiedyś była niewiele większa od rowu melioracyjnego. 

Aktualnie w Piwonii spora woda. Jak będę mieć czas to podjadę w weekend i fotki zrobię :)

A tak panowie wygląda zapomniana już przez wielu Białka. Mini tama za miejscowością Paszki Duże.

Wcale nie zapomniana :) Przepływa prze moje rodzinne miasto Radzyń Podlaski. W tym roku największą atrakcją było powstanie lokalnego Klubu Morsów w Radzyniu Podlaskim i kąpiele były w Białce na tamie przy Zalewie (Cegielni).  ;)

I rzeczka przed tą mini tamą. Kiedyś podtruwana, aktualnie od ładnych kilku lat już nie, ale problemem był i jest niski stan wody. Gdyby było tak jak teraz to można powiedzieć, że i rybki by były :) W zeszłym roku całkiem fajne okonie i płotki połowiłem.

No swego czasu pewna wytwórnia zrobiła swoje na tej rzece. Nie tylko okonie i płacie ale klenie też można trafić. A kiedyś to i szczupaka nawet  ;)

No swego czasu pewna wytwórnia zrobiła swoje na tej rzece. Nie tylko okonie i płacie ale klenie też można trafić. A kiedyś to i szczupaka nawet  ;)

Dobrze napisane, ale z roku na rok jest coraz lepiej. A klenie ponoć pokazały się w samym Radzyniu Podlaskim.

Chodziło mi o to, że zapomniana przez wędkarzy. W zeszłym roku byłem kilka razy i nikogo nie widziałem.

Tak.Zrozumiałem o co Ci chodzi  ;) Jak jetem u rodziców to czasem wpadnę na chwilę nad Zalew na którym też nie specjalnie coś się dzieje poza spławikami. Ale faktyczni, nad Białką to już dawno nikogo nie widziałem. 

@sslonio

Ostatni raz na Piwonii wędkowałem w grudniu zeszłego roku w okolicach gdzie łączy się z Tyśmienicą. Fakt, że rozmiarami nie powala ale woda jest, dostęp miejscami utrudniony ale nie jest źle. Siedzieli wędkarze więc ryba pewnie brała. U mnie tylko drobne Okonie.

@sslonio

Siedzieli wędkarze więc ryba pewnie brała. U mnie tylko drobne Okonie.

Nie łowiłem bo wolę na Tyśmienicę podjechać albo na Żeliznę jak mam czas połowić, ale słyszałem, że jak trafisz na tzw. dobry dzień to piękne rybki można połowić.

Orientuje się ktoś jaka jest sytuacja na Bystrzycy poniżej Lublina, jest sens jechać w weekend.

Jeśli chodzi o poziom, to tylko 20-kilka może 30 cm wyżej niż przed roztopami, także śmiało atakuj...daj znać jeśli pojedziesz, czy coś się działo. Pozdrawiam.

Chyba zezwolenia okresowe można przez neta wykupić. Chociaż nie wiem czy to tylko wód górskich nie dotyczy. 

No chyba że całoroczne to pewnie w sklepach wędkarskich nie będzie problemu.

Co do samej Bystrzycy to jeszcze wczoraj była strasznie brudna - Zalew brudzi bo powyżej jest ok. 

Co do rybostanu to jazia jest tam trochę z kleniem gorzej, ale za sporadycznie trafi się pstrąg.