Skocz do zawartości

Rzeki Lubelszczyzny

malcz

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety górna Krzna tak wygląda. A właściwie to nie górna, a prawie cała tak wygląda. To co pokazałeś na zdjęciach lotniczych to akurat mały fragment rzeki i to ten najbardziej malowniczy. 

W moim mieście rodzinnym czyli Łukowie to nawet nie kanał a rów. Kiedyś rybki były i można było na wędkę łowić teraz można zapomnieć. 

Chociaż jest jedno miejsce w okolicach łukowa gdzie do dziś zdarza mi się z wędką zajrzeć :)

Edytowane przez siatkaz

Witam

Czy może ktoś orientuje się czy już Bystra nadaje się do łowienia?

W zeszły piątek płynęła kawa z mlekiem + wysoki stan wody.

Również takie samo pytanie o Bystrzycę.

Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam

Edytowane przez Pawelek#LPU

• 5 tygodni później...

Witam!

Łowił ktoś w rzece Por w okolicach Turobina? Jak tam jest z jej dostępnością? Dba ktoś o nią? Z tego co widzę to była meliorowana. Łowi tam ktoś?

Pozdrawiam

Ja łowiłem w Porze w okolicach Turobina. Rzeka jest dostępna choć w tej chwili zarośnięta. Dba o nią PZW Zamość. Rzeka została uregulowana jakieś 50 lat temu, a w ostatnich latach prowadzone były prace regulacyjne. Jest jednak odcinek w miarę dziki (łatwo znaleźć go na mapach). Przy okazji przypominam, że zostało kilka dni w tym roku aby łowić pstrągi ... chyba, że ktoś zamierza łowić na odcinku nizinnym.

Edytowane przez Flame

• 1 miesiąc temu...

Ktoś jest w stanie mi łopatologicznie wyjaśnić czemu ta melioracja ma służyć (że business ktoś zrobi, to wiem). A czy rzekę taki zabieg udrażnia? Zielsko i tak potem rośnie jak cholera i skutecznie hamuje prąd rzeki.

Sławku odczułeś to pogłębianie? Bo ja w Górce Kockiej (i nie tylko) ni chuchu.

Edytowane przez Młody wędkarz
  • Like 1

Są "fundusze", samorząd długi zaciągnął, łapówki rozdysponowane, przetargi "wygrane" - trzeba kopać!

A rzeka?

A kogo obchodzi jakaś tam "rzeka"?

Dokładnie mam takie same odczucia. Rozumiem, że "grzebanie w rzece"  służy bezpieczeństwu, żegludze, etc. Ale Tyśmienica i wpadająca do niej Bystrzyca są najlepszym dowodem, że są to totalnie bezsensowne inwestycje. Już rok , maksymalnie dwa po koparkowym szaleństwie przeciągnięcie woblera, czy gumki bez zahaczenia o jakieś zielsko graniczy niemalże z cudem. 

Edytowane przez Młody wędkarz

Ja łowiłem. Szału z rybami nie ma chociaż jakieś maluszki trafiłem. Natomiast rzeka pachnie tak jak dwadzieścia lat temu. Jest czysta i piękna. Myślę, że teraz na odcinkach leśnych musi być bajecznie pięknie. Zatem wyjazd po wrażenia estetyczne jak najbardziej wskazany.

e92f94d083cff4f6med.jpg

• Like 4

Ja łowiłem. Szału z rybami nie ma chociaż jakieś maluszki trafiłem. Natomiast rzeka pachnie tak jak dwadzieścia lat temu. Jest czysta i piękna. Myślę, że teraz na odcinkach leśnych musi być bajecznie pięknie. Zatem wyjazd po wrażenia estetyczne jak najbardziej wskazany.

Dzięki. Czyli przyszły rok zaczynam nad Tanwią w zimie. I może wiosną się zajrzy...

Edytowane przez bartsiedlce