pezet Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Nie jestem teraz pewien, ale "kiedyś, gdzieś" chyba czytałem, że dniówki opłaca się w "centrali" województwa. A jeśli odcinek no-kill jest poniżej Zwierzyńca, to ile on ma - kilometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Sorki jest powyżej, poniżej jest fajny odcinek lipieniowy i dalej jakiś taki mały zalewik. A odcinek no kill, jest taki na jeden dzień łowienia. Nawet może nie. Jest dość krótki. Spróbuj też okolice Bondyza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dzięki. Żeby doprecyzować - chodzi o Turzyniec koło Krasnobrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoin Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Dawid się chyba troszkę zamotał, więc ja spróbuję. - czy opłatę należy robić na konto okręgu Zamość, czy na konto PZW Lublin?Zamość. To inny okręg, inny zarząd, inny prezes, inne wody, inne przepisy. - czy rejestr połowów* jest wymagany też na odcinku no-kill?Rejestr połowów jest wymagany wszędzie, na każdej wodzie PZW. Niezależnie od wiarygodności zbieranych w ten sposób danych i ich późniejszego wykorzystania, prowadzenie rejestracji połowów jest dla PZW obowiązkiem ustawowym. - gdzie znajduje się dokładnie odcinek no-kill? W regulaminie jest napisane: na rzece Wieprz od jazu w m. Turzyniec do mostu w m. Żurawnica. Tylko że Wieprz przepływa przez DWA Turzyńce - jeden powyżej Zwierzyńca, a drugi poniżejChodzi o ten Turzyniec poniżej Zwierzyńca. Patrząc po mapie w dół od tej miejscowości, będziesz miał przy rzece Wywłoczkę, Bagno, a następnie ten Turzyniec o którym mówimy. Jest tam spory jaz i od niego właśnie zaczyna się odcinek no-kill. Kończy się drewnianym mostem w okolicach Żurawnicy. jedna i druga budowla są na tyle charakterystyczne że na pewno nie przeoczysz granic odcinka. -Nie jestem teraz pewien, ale "kiedyś, gdzieś" chyba czytałem, że dniówki opłaca się w "centrali" województwa.Źle doczytałeś, źle pamiętasz, lub ktoś nawypisywał bzdur. Podział na okręgi PZW odpowiada (z wyjątkami) dawnemu podziałowi administracyjnemu na województwa. Okręgi mają swoją osobowość prawną. Okręgi PZW Zamość i PZW Lublin leżą w tym samym województwie i graniczą ze sobą, mają też porozumienie na wody nizinne, ale to w sumie tyle jeżeli chodzi o cechy wspólne z perspektywy wędkarza. -A jeśli odcinek no-kill jest poniżej Zwierzyńca, to ile on ma - kilometr?Trochę więcej. Co nie zmienia faktu że z perspektywy trzeźwo myślącego wędkarza i uwzględniając długość/wielkość rzeki, jest zdecydowanie za krótki. Nie jest jednak tajemnicą że zdaniem bardzo wielu zamojskich wędkarzy i tak powinien przestać istnieć. -Jeżdżę w różne części kraju, kupując dniówki. jak tak dalej pójdzie z mnożeniem biurokracji, to niebawem najcięższym elementem zestawu wędkarskiego będzie segregator z pozwoleniami i regulaminami. Absurdalne...W przypadku zezwolenia okresowego na wody "górskie" PZW Zamość, zarówno regulamin jak i rejestr powinny się zawrzeć na bodaj 2 stronach A4. Myślę że dasz radę to ogarnąć bez segregatora. Podmiotem właściwym do roszczenia pretensji o mnożenie biurokracji będzie w tym przypadku (jak i w niemal każdym innym) ustawodawca. Powodzenia. Edytowane 5 Lutego 2017 przez hoin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dzięki hoin już sam się zastanawiałem który to Turzyniec, haha ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Hoin dobrze to napisał. Ja dodam tylko, że jadąc drogą ze Zwierzyńca do Szczebrzeszyna (tą drogą mnie uczęszczaną znajdującą się po lewej stornie rzeki i biegnącą właśnie przez Turzyniec) skręcasz koło remizy strażackiej w Turzyńcu (w każdym razie kiedyś była tam remiza) i zjeżdżasz do samego jazu. W tych warunkach proponuję zostawić auto przy ulicy i nie pchać się niżej. No i choć jaz w Turzyńu jest rozpiętrzony to dalej jest to budowla piętrząca i jeśli nie zachowamy 50 m odstępu możemy się nieźle zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Na rybach dzisiaj nie byłem ale polazłem na spacer nad lubelską rzeczką płynącą przez Niedrzwicę, dopływ Krężniczanki. Biedna uregulowana nosi nazwę Nędznica lub Sobieszczanka. Niestety i tutaj wszędzie widać świeże ślady wędrujących wydr z tym, że ryby już się skończyły :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 To dobrze że ryb nie ma.Bo wydry się wyniosą i ryby będą znowu Zima piekna, ale rzeka strasznie zmasakrowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Widocznie jeszcze coś tam pływa skoro wydry są.Mam nadzieje, że na Bystrzycy takiej sieczki nie zrobią.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Widocznie jeszcze coś tam pływa skoro wydry są.Mam nadzieje, że na Bystrzycy takiej sieczki nie zrobią.... Obawiam się że już robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 To by było bardzo przykre...Bardzo lubię klimat Bystrzycy z meandrami i starymi młynami.Szkoda by było, żeby ktoś ją zniszczył.Zdaje się, że w Lublinie jest jakieś "towarzystwo miłośników" Bystrzycy - może coś by podziałali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menduza Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Na śniegu widać że pstrągi są a raczej były. Smutny widok bo na krótkim odcinku rzeczki kilka takich miejsc zbrodni.... to wydra. Edytowane 11 Lutego 2017 przez menduza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymi132 Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Bylem tydzien temu w kiełczewicach,kontrol byla takze fajnie wszystko gra ale miejsca zbrodni tez byly.na odcinku kilkuset metrow kilka plam po wydrzanej uczcie...osobiscie jeszcze zimno wiec odpuszczam jeszcze troche niech rybki wigor lapia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomass Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Panowie orientujecie się czy idzie pośniegowa woda i czy jest sens jechać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Bylem tydzien temu w kiełczewicach,) W Kiełczewicach byłem w lecie, to na łąkowym odcinku prawie nie było wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Co prawda nie byłem dziś nad wodą ale patrząc na pogodę za oknem wczoraj i dziś to raczej wszystko topnieje i spływa tak więc zimna i beztlenowa nie wróży sukcesów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 niestety bywam z doskoku i nie mam możliwości obserwacji procesu "czyszczenia" , więc pytanie jakie są Wasze doświadczenia na rzekach o bogatych źródliskach jak Por lub Bystra po roztopach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Bystrzyca jest w miarę czysta i wcale nie widać szczególnie w górnym odcinku żeby wody przybyło po roztopach. Ktoś może wie o co chodzi z wycinką drzew przy samej rzecze w Kiełczewicach Maryjskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Ależ ja nie pisałem że jest wysoka i brudna. Dziś byłem sprawdzić i paru kolegów też. No i miałem rację, choć jest czysta to znacznie zimniejsza i ryby są bardzo chimeryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) na wysokości Bystrzycy Starej i Nowej było dużo mokrych nawisów lodowo-śniegowych, pewnie wszystko już w wodzie i w krótkim czasie, więc pewnie masz rację Edytowane 19 Lutego 2017 przez BazyL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menduza Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Wczoraj na Bystrej woda delikatne podniesiona. No i chyba chłodna a kormoranom łatwiej było pstrągi ścigać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Pomimo tego, że jak podają snoptycy, tegoroczną zima była najbardziej mroźna i śnieżna od 7 lat to nie wydaję mi się, żeby jakoś znacząco wpłynęło to na poziom wody na Bystrzycy chyba, że przedwiośnie i wiosna będą deszczowe to jest szansa, że poziom wody się podniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 dziś woda na Bystrzycy przed Zalewem nie była mętna, ale zimna, topiący się śnieg robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 No w dolnym odcinku przed Zalewem Zemborzyckim trochę lepiej to wygląda niż pod Zakrzówkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Kilka zdjęć z roztopów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi