Skocz do zawartości

Rzeki Lubelszczyzny

malcz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DAWIDspinn

Sorki jest powyżej, poniżej jest fajny odcinek lipieniowy i dalej jakiś taki mały zalewik. A odcinek no kill, jest taki na jeden dzień łowienia. Nawet może nie. Jest dość krótki. Spróbuj też okolice Bondyza.

Dawid się chyba troszkę zamotał, więc ja spróbuję.

- czy opłatę należy robić na konto okręgu Zamość, czy na konto PZW Lublin?

Zamość. To inny okręg, inny zarząd, inny prezes, inne wody, inne przepisy.

- czy rejestr połowów* jest wymagany też na odcinku no-kill?

Rejestr połowów jest wymagany wszędzie, na każdej wodzie PZW. Niezależnie od wiarygodności zbieranych w ten sposób danych i ich późniejszego wykorzystania, prowadzenie rejestracji połowów jest dla PZW obowiązkiem ustawowym.

- gdzie znajduje się dokładnie odcinek no-kill? W regulaminie jest napisane:  na rzece Wieprz od jazu w m. Turzyniec do mostu w m. Żurawnica.  Tylko że Wieprz przepływa przez DWA Turzyńce - jeden powyżej Zwierzyńca, a drugi poniżej

Chodzi o ten Turzyniec poniżej Zwierzyńca. Patrząc po mapie w dół od tej miejscowości, będziesz miał przy rzece Wywłoczkę, Bagno, a następnie ten Turzyniec o którym mówimy. Jest tam spory jaz i od niego właśnie zaczyna się odcinek no-kill. Kończy się drewnianym mostem w okolicach Żurawnicy. jedna i druga budowla są na tyle charakterystyczne że na pewno nie przeoczysz granic odcinka.

-Nie jestem teraz pewien, ale "kiedyś, gdzieś" chyba czytałem, że dniówki opłaca się w "centrali" województwa.

Źle doczytałeś, źle pamiętasz, lub ktoś nawypisywał bzdur. Podział na okręgi PZW odpowiada (z wyjątkami) dawnemu podziałowi administracyjnemu na województwa. Okręgi mają swoją osobowość prawną. Okręgi PZW Zamość i PZW Lublin leżą w tym samym województwie i graniczą ze sobą, mają też porozumienie na wody nizinne, ale to w sumie tyle jeżeli chodzi o cechy wspólne z perspektywy wędkarza.

-A jeśli odcinek no-kill jest poniżej Zwierzyńca, to ile on ma - kilometr?

Trochę więcej. Co nie zmienia faktu że z perspektywy trzeźwo myślącego wędkarza i uwzględniając długość/wielkość rzeki, jest zdecydowanie za krótki. Nie jest jednak tajemnicą że zdaniem bardzo wielu zamojskich wędkarzy i tak powinien przestać istnieć.

-Jeżdżę w różne części kraju, kupując dniówki. jak tak dalej pójdzie z mnożeniem biurokracji, to niebawem najcięższym elementem zestawu wędkarskiego będzie segregator z pozwoleniami i regulaminami. Absurdalne...

W przypadku zezwolenia okresowego na wody "górskie" PZW Zamość, zarówno regulamin jak i rejestr powinny się zawrzeć na bodaj 2 stronach A4. Myślę że dasz radę to ogarnąć bez segregatora. Podmiotem właściwym do roszczenia pretensji o mnożenie biurokracji będzie w tym przypadku (jak i w niemal każdym innym) ustawodawca. Powodzenia.

Edytowane przez hoin

Hoin dobrze to napisał. 

Ja dodam tylko, że jadąc drogą ze Zwierzyńca do Szczebrzeszyna (tą drogą mnie uczęszczaną znajdującą się po lewej stornie rzeki i biegnącą właśnie przez Turzyniec) skręcasz koło remizy strażackiej w Turzyńcu (w każdym razie kiedyś była tam remiza) i zjeżdżasz do samego jazu. W tych warunkach proponuję zostawić auto przy ulicy i nie pchać się niżej. No i choć jaz w Turzyńu jest rozpiętrzony to dalej jest to budowla piętrząca i jeśli nie zachowamy 50 m odstępu możemy się nieźle zdziwić.  

Na rybach dzisiaj nie byłem ale polazłem na spacer nad lubelską rzeczką płynącą przez Niedrzwicę, dopływ Krężniczanki. Biedna uregulowana nosi nazwę Nędznica lub Sobieszczanka. Niestety i tutaj wszędzie widać świeże ślady wędrujących wydr z tym, że ryby już się skończyły :-(
5b96af9073e7c496med.jpg
012734fb8877bec2med.jpg
096546c490d0735cmed.jpg

Pomimo tego, że jak podają snoptycy, tegoroczną zima była najbardziej mroźna i śnieżna od 7 lat to nie wydaję mi się, żeby jakoś znacząco wpłynęło to na poziom wody na Bystrzycy chyba, że przedwiośnie i wiosna będą deszczowe to jest szansa, że poziom wody się podniesie.