Skocz do zawartości

Rzeki Lubelszczyzny

malcz

Rekomendowane odpowiedzi

Woblery jp?:D Ostatnio troche brak czasu ale musze właśnie uzupełnić asortyment i ruszam nad rzekę, wieczorami od czasu do czasu 2 godzinki się znajdą, trzeba wkońcu trochę popraktykować więcej a nie sama teoria. Z opinii bardziej doświadczonych wędkarzy wyczytałem, że narazie trzeba odpuścić powierzchniowe wobki, a szukać czegoś ciut głębiej schodzącego. Tym mam zamiar się kierować na zakupach, choć podejrzewam, że wpadną chociaż ze 2 pozycje powierzchniowe, bo jak oczami wyobraźni widzę zebranie mojego wabika z powierzchni przez przyzwoitą rybkę to od razu buzia się cieszy:) Odnośnie miejsc to zatoczki, spowolnienia, cofki, zalane trawy itp? Na poszukiwania w mocniejszym nurcie jeszcze za wcześnie?

Wytypuj odcinki o których pisze Skałka, a potem wybierz się późnym wieczorkiem na spacerek nie koniecznie z wędką. Jest duża szansa, że jazie się ujawnią. Zobaczysz jednego - będzie ich tam więcej.

Nadchodzące dni sprzyjać będą takim obserwacjom.

Edytowane przez siatkaz
  • Like 1

Tam gdzie najczęściej łowię to akurat prawie wszędzie jest płytko wiec wygląda na to, że miejsc będzie pod dostatkiem (choć zbyt pochlebnej opinii o tych stronach z ustach wędkarzy usłyszeć nie można:D), ten malec z przed kilku dni właście przy wpływie rowu na płytkiej wodzie wziął:) A mam jeszcze pytanie odnośnie końca zestawu, mianowicie czy wiążecie przynęty tylko na żyłce, czy też używacie agrafek lub krętlików z agrafką? Jakieś spostrzeżenia odnośnie łowności danych rozwiązań. Kilka lat temu chodząc w maju za szczupakiem na niewielkie wyblery używając "chamskiego" zielonego metalowego przyponu trafiłem jaśka dobrze ponad kilogram, ale to uznaję jednak za fart tudzież desperację tej rybki:D

Gumy wiążę bezpośrednio do żyłki, do woblerków używam zapinek lub agrafek Grześka Odoleckiego do obrotówek z krętlikiem :) . Parę lat temu na zawodach mój kolega Tomek namierzył polującą rybę święcie przekonany, że to szczupak założył kopyto z przyponem już w pierwszym rzucie ryba uderzyła i był to ponad 40 cm jaź. Nad wodą różne cuda się zdarzają trzeba tylko tam być najczęściej jak się da ;)  

• Like 2

Gumy wiążę bezpośrednio do żyłki, do woblerków używam zapinek lub agrafek Grześka Odoleckiego do obrotówek z krętlikiem :) . Parę lat temu na zawodach mój kolega Tomek namierzył polującą rybę święcie przekonany, że to szczupak założył kopyto z przyponem już w pierwszym rzucie ryba uderzyła i był to ponad 40 cm jaź. Nad wodą różne cuda się zdarzają trzeba tylko tam być najczęściej jak się da ;)  

Witam . Do obrotówek ja nie stosuje agrafek ale łowie na obrotówki Manyfika które swietnie rozwiazały problem ze skrecaniem żyłki przez nie symetryczny korpus warto spróbować . Sporo łowie na nie pstrągi ;) a bez przewiązywanie zestawu zakładam woblera . pozdrawiam

Witam serdecznie.

Mam pytanie do kolegów może wy wiecie co się dzieje z rzeką wieprz na roztoczu? Mam dziwne wrażenie, że ryby gdzieś wyparowały.

Na wieprzu niestety te pstragi sa zdeptane ogrom ludzi a juz niebawem kajaki zaczną pływać to juz całkiem masakra 

• 8 miesięcy temu...

Wczoraj od obrębu ochronnego w Kielczewicach w dół rzeki do pierwszego młyna dało się łowić. Byłem wczoraj, woda trącona, płynie dużo zielska i woda niska. A nie wiecie jak sytuacja z lodem w osmolicach i niżej. Trochę jestem zaskoczony tym, że Bystrzyca zamarzła, byłem w niedzielę na Wieprzu i Porze i tam woda płynęła. Było trochę lodu, ale tylko gdzieniegdzie przy brzegu.