Skocz do zawartości

Rzeki Lubelszczyzny

malcz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest że często da się słyszeć ; "panie 20 lat temu to było eldorado" a te 20 lat wcześniej ( kiedy w myśl tego co mówią dziś ) ci sami rozmówcy mówili że "u 20 lat temu to były dopiero ryby" ?

Czy za 20 lat usłyszę że dziś mamy eldorado ?

Informacje nie napawają optymizmem jednak cóż jest piękniejszego jak poznanie nowej wody. Poczekam na stabilną pogodę i jadę. Czyli zapewne końcówka przyszłego tygodnia.

Próbuj w Tchórzewie albo od łączenia rzeki z Wieprzem w górę rzeki. W Wieprzu są  to i w Tyśmienicę  weszły.

• Like 1

Właśnie odcinek bliżej ujścia wytypowałem. Przejdę kilka kilometrów to może coś znajdę.

Tam trochę ciężko z przejściem bo najciekawsze miejsca zakrzaczone i nie dojdziesz. Od mostu w górę rzeki ale to nie to samo co od "chłopskich porów" Łódkę mam to mogę użyczyć to od mostu w do Wieprza albo na odwrót. W oba miejsca dojedziesz. 

Tam trochę ciężko z przejściem bo najciekawsze miejsca zakrzaczone i nie dojdziesz. Od mostu w górę rzeki ale to nie to samo co od "chłopskich porów" Łódkę mam to mogę użyczyć to od mostu w do Wieprza albo na odwrót. W oba miejsca dojedziesz.

Wielkie dzięki. Pierwszy raz zrobię sobie z brzegu. Jak woda się spodoba to łódka będzie świetnym rozwiązaniem. Widzę że jeśli uda się zrobić odcinek od Tchórzewa do ostatniego mostu to będzie super. Po mapie zaplanowałem postoje w trzech punktach. Tchórzew, Górka i przy moście z tego co pamiętam Lubartowska.

Wielkie dzięki. Pierwszy raz zrobię sobie z brzegu. Jak woda się spodoba to łódka będzie świetnym rozwiązaniem. Widzę że jeśli uda się zrobić odcinek od Tchórzewa do ostatniego mostu to będzie super. Po mapie zaplanowałem postoje w trzech punktach. Tchórzew, Górka i przy moście z tego co pamiętam Lubartowska.

Górka przy Kocku. Górka  Lubartowska  to Wieprz, a nie Tyśmienica.  W Siemieniu dobre miejsce od śluzy w dół. 

Edytowane przez biturbo

• 3 tygodnie później...

Witam, wybieram się na majówkę do Nałęczowa. Z uwagi na to że będę pierwszy raz w tamtych okolicach mam prośbę. Mogę prosić o jakieś informacje odnośnie Bystrej lub Bystrzycy, gdzie warto teraz pochodzić za kropkiem, jeżeli ktoś chciałby pomóc prosiłbym o informacje na priv.

Na całym odcinku bystrej masz mega dużo pstrągów. Od samego Nałęczowa w dół masz piękną rzeczkę. Ostatnio praktycznie tylko tam jeżdżę i widzę że są kontrole i że ktoś o te rzeki dba. Złowienie 40 + nie stanowi żadnego problemu a 50 + już mi się trafiały. 

• Like 1

Na całym odcinku bystrej masz mega dużo pstrągów. Od samego Nałęczowa w dół masz piękną rzeczkę. Ostatnio praktycznie tylko tam jeżdżę i widzę że są kontrole i że ktoś o te rzeki dba. Złowienie 40 + nie stanowi żadnego problemu a 50 + już mi się trafiały.

Dziękuje.

Edytowane przez daczsan

Wreszcie trochę ładnej pogody było. Wyskoczyłem na kilkugodzinny wypad na Bystrą . Wyniki średnie kilka ryb w przedziale 35-40 plus jeden fajny który spadł około 45 cm. Chyba szczupakowa gorączka dopadła niedzielnych łowców pstrągów bo i zrobiło się nad rzeką dużo lużniej.  Pogoda super rybki są ludzi mniej kormoranów zero kłusoli zero. 

Gdyby ryby zjadły kormorany byłoby całkiem w porządku :) Gorzej jak to kormorany jedzą ryby..

Nie ma co być złośliwym, niestety dużo Polaków i Polek mówi i pisze po polsku po prostu kiepsko  :huh:

Sam też tak mam, żeby nie było.

Edytowane przez Mariusz1000

Jakby nie patrzeć czuję się wywołany do tablicy. Zgodzę się z powyższym wpisem pod warunkiem, że zamieniony zostanie na czas przeszły :(

Niestety Bystrej kormorany nie oszczędziły. Są odcinki wyzerowane, dosłownie. O ile z wodą póki co jest lepiej, choć nie wiem na jak długo, to z rybami tam gdzie czarnuchy nocowały fatalnie. Bystra ma jeszcze jeden problem - bezpośrednie ujście do Wisły. Futrzaki ciągną na potęgę w zimnych porach roku i żniwa trwają rok w rok. To moje podwórko, wiem co piszę.

Tak czy siak rzeka jest piękna i dzika. Warta odwiedzenia nie dla wyników, ale napojenia duszy ;)

• Like 10

• 2 tygodnie później...