sslonio Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Ja dzisiaj byłem na Bystrzycy w górnym odcinku nie jest tak źle. Woda jest trącona ale nie ma kawy z mlekiem. Bardzo niski stan wody w górnym odcinku ale da się łowić. Szału nie było ale jakiś kontakt z rybą był. Jak inne rzeki nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Ja dzisiaj byłem na Bystrzycy w górnym odcinku nie jest tak źle. Woda jest trącona ale nie ma kawy z mlekiem. Bardzo niski stan wody w górnym odcinku ale da się łowić. Szału nie było ale jakiś kontakt z rybą był. Jak inne rzeki nie wiem.No i co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Na Bystrej da sie lowic woda w miare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seru33 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam. Wybieram się w sobotę nad Por, da się łowić? ma ktoś informacje jaki kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muczos83 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 tez mnie ten tema interesuje ? z tego co mapy pokazują to woda podwyższona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Ktoś z was zapuszcza się trochę dalej nad Tyśmienicę? Bardzo lubię tą rzeczkę. Jakieś wieści z nad wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Jeśli chodzi o Tysmienice to cisza, ale polecił bym koledze starorzecza połączone z rzeką, można podlubać okonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Narazie okonie jeszcze nie gryzą na starorzeczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Panowie można prosić o jakiś update sytuacji? Woda już w normalnym kolorze, można planować małą wycieczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogun10 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Witam wszystkich miłośników Lubelskich rzek pstrągowych. Nazywam się Mirosław Sagan jestem zapalonym pstrągarzem od kilkudziesięciu lat. Jednak dla mnie i moich kolegów miano pstrągarz to nie tylko osoba która łowi te piękne i szlachetne ryby. Należę do grupy "Przyjaciół Bystrzycy" którzy od kilku lat budują tarliska, miejscówki dla ryb, dbają o rzekę mamy własne Koło "Stoczek" które zrzesza około 80 pstrągarzy, oraz własną straż która patroluje rzeki. Podobne grupy miłośników są na rzekach Chodelce czy Bystrej. Mam apel do wszystkich miłośników naszych rzek pstrągowych którego treść zamieściłem na fb. Z góry zaznaczam że nie wklejam tego apelu po to że traktuje kogokolwiek z tego forum na takim lub innym poziomie. Wklejam go z troski o nasz rzeki i o to co udało się zbudować przez ostanie 10 lat. Na moim profilu oraz Koła Stoczek możecie zapoznać się z wszelkimi pracami które wykonywaliśmy przez lata na naszych wodach. W roku bieżącym mamy ogromne przedsięwzięcie budowy tarlisk na naszych rzekach Chodelce i Bystrzycy jeśli ktokolwiek chciałby dołożyć choćby małą "cegiełkę" do tego przedsięwzięcia serdecznie zapraszamy. Będę informował o planach pracy na forum. Jeśli to możliwe proszę o promowanie i udostępnianie mojej odezwy . Pozdrawiam i do zobaczenia nad wodą.https://www.facebook.com/mirekspzoz/posts/937813542940703?pnref=storyhttps://www.facebook.com/stoczekpzw/?fref=ts Edytowane 18 Lutego 2016 przez szogun10 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 nie trzeba mnie przekonywać do tego , aby Wam/Nam nie zabierać ryb z lubelskich rzeczek, nad tym przechodzę od razu i pytam w jaki sposób można dorzucić swoją praktyczną cegiełkę jako wędkarz zamiejscowy ? i to nie jest ironia poważnie pytam , bo miło jest mieć też swój udział 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 W tym roku realizujemy duży projekt odbudowy tarlisk. Będziemy zapraszać do prac przy sypaniu żwiru a pomoc bardzo się przyda. Problem jednak w tym, ze nasze rzeczki za sprawą internetowej nagonki przeżywają totalny najazd a w związku z tym poza odcinkami no kill wymiarowe pstrągi już się skończyły. Powoli te prace zaczynają tracić sens bo gdy tylko uda się wychować troszkę ryb to natychmiast pojawia się mnóstwo chętnych na tatara. W każdym razie ja to się kompletnie załamałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 to faktycznie ja chyba żyję w innej rzeczywistości, bo ani ja ani moi znajomi nie zabraliśmy nigdy żadnej ryby, więc jeśli jakaś pomoc fizyczna (budowa, pilnowanie tarlisk itp.), czy nawet finansowa będzie potrzebna, to ja się piszę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 W tym roku realizujemy duży projekt odbudowy tarlisk. Będziemy zapraszać do prac przy sypaniu żwiru a pomoc bardzo się przyda. Problem jednak w tym, ze nasze rzeczki za sprawą internetowej nagonki przeżywają totalny najazd a w związku z tym poza odcinkami no kill wymiarowe pstrągi już się skończyły. Powoli te prace zaczynają tracić sens bo gdy tylko uda się wychować troszkę ryb to natychmiast pojawia się mnóstwo chętnych na tatara. W każdym razie ja to się kompletnie załamałem.Szczerze, mam to samo, cała praca idzie na marne. Wstyd że żyjemy w kraju w którym ludzie tak bezczelnie podchodzą do przyrody i mają totalnie gdzieś czyjąś pracę. To co się dzieje teraz u nas to prawdziwy horror, szkoda wychodzić nawet nad wodę, tak samo jak Ty Piotrze ja jestem kompletnie załamany i nie wiem czy coś zmotywuje mnie do jakichkolwiek dalszych działań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlikowski Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Panowie WASZA praca nie idzie na marne !!! Rozmawiając z moimi kolegami często słyszę opinie "Chłopaki z lubelskiego zrobili kawał dobrej roboty ..." To co teraz się dzieje jest zapewne ciężkie bo pewna grupa ludzi robi coś żeby było lepiej, a inni wykorzystują to na swój sposób. Niestety limity są nadal zbyt łaskawe ... , a wędkarzy, którzy nie przestrzegają regulaminu jak widać nie brakuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 ...Wstyd że żyjemy w kraju w którym ludzie tak bezczelnie podchodzą do przyrody i mają totalnie gdzieś czyjąś pracę... Niestety nie tylko do przyrody i czyjejś pracy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 To róbcie zdjęcia , zamieszczajcie je na forach piszcie gdzie złowione itp itd. A ryb przybędzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Panowie, czy ktoś próbował przeforsować w PZW "NO Kill" na całym górskim odcinku Bystrzycy lub innych lubelskich rzekach? Jakie są na to szansę i od czego to zależy? Myślę, że tylko to i dotkliwe kary finansowe mogą powstrzymać mięsiarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Na wszystkich rzekach lubelskich obowiązuje całkowity zakaz zabijania lipieni. Nie wolno zabijać pstrągów w styczniu i maju. Na wszystkich rzekach są odcinki no kill o różnej wielkości. Wolno zabić cztery pstrągi miesięcznie a limit dzienny to dwie sztuki. To oczywiście daleko wykracza po za możliwości łowiska a presja nie jest limitowana w ogóle. Wprowadzenie całkowitego no kill na wszystkich lubelskich rzekach jest tymczasem nie do przyjęcia przez ZO. Usiłowaliśmy kilkukrotnie wprowadzić jedną rybę z jednej rzeki rocznie ale nie przeszło. Istotna jest wielkość rzeczek oraz ograniczona pojemność łowiska. Wprowadzenie całkowitego zakazu zabijania nawet gdyby się w końcu udało wcale nie musi się okazać zbawiennym bo trzeba też brać pod uwagę stale rosnącą presję. Tymczasem pozostaje liczyć na rozsądek wędkarzy i samoograniczanie, taką wstrzemięźliwość. Ale ja chyba tego nie dożyję.Żeby dobrze zrozumieć skalę zjawiska to wygląda to tak jakby mieć trzysta dorosłych jeleni upchanych w malutkim lesie i tysiąc sprawnych myśliwych uzbrojonych po zęby. Jednocześnie myśliwym wolno zabić po cztery jelenie miesięcznie. Tu potrzeba Chrystusa i cudu rozmnożenia. Naszych pstrągów wystarczyło na dwa tygodnie sezonu To tyle co mam do napisania w temacie.Jak dla mnie można spokojnie zamknąć niepotrzebny wątek lubelskich rzek pstrągowych. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 ja bywam w tygodniu, ostatni raz na Bystrzycy w okolicy gdzie chodziłem "przy rzece" stały trzy samochody, poniżej widziałem dwa i oczywiście wędkarze w zasięgu wzroku na Bystrej dwa auta i dwóch wędkarzy, poniżej Iłek jedno auto wszytko na lubelskich blachach, rozumiem, że ten najazd zamiejscowych mięsiarzy, co się pierwszy raz dowiedzieli o lubelskich rzekach ..... z tego właśnie wątku, to w weekendy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ostatni raz jak byłem naliczyłem 35 osób na 4 odcinkach, które normalnie może zrobić jedna osoba. Tragikomedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Trudno mi pojąć że większość wędkarzy woli mieć bezrybie z którego wolno zabierać ryby których niema niż rybną wodę z zakazem zabierania. To tak jak z górnymi wymiarami 95% jest przeciw a większość w swych połowach pewnie się nawet nie otarła o górny wymiar, za to narzekać na kormorany i kłusowników to każdy potrafi. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ostatni raz jak byłem naliczyłem 35 osób na 4 odcinkach, które normalnie może zrobić jedna osoba. Tragikomedia. w tygodniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 W weekend. W środe np. "tylko" 17 osób Dalej już nie wiem, odpuszczam. Są inne ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 fakt, że ja przyjeżdżam rzadko, ale na ostatnie 3 wypady nad Bystrą, raz to co napisałem powyżej, raz widziałem jedno auto, ale wędkarza nie spotkałem i raz nie widziałem nikogoza każdym razem miałem kontrol ostatni wypad na Bystrzycę, poszedłem trochę wyżej i łowiłem SAM to chyba nie może być jakiś straszny przypadek, bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi