Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie Viking

niedzwiedz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Oglądałem na Targach. Łodzie na wystawie pozostawiały wiele do rzeczenia w kwestii spawów , położenia równo silikonu czy też malowania. Strach pomyśleć jak wygląda łódź dla klienta gdyż na targi zazwyczaj idzie sprzęt dopieszczony. Może i konstrukcyjnie są bez wad lecz co do wykonania to sam lepiej pospawałem ramę od roweru o malowaniu nie wspomnę.

• Like 1

• 0

Oglądałem na Targach. Łodzie na wystawie pozostawiały wiele do rzeczenia w kwestii spawów , położenia równo silikonu czy też malowania. Strach pomyśleć jak wygląda łódź dla klienta gdyż na targi zazwyczaj idzie sprzęt dopieszczony. Może i konstrukcyjnie są bez wad lecz co do wykonania to sam lepiej pospawałem ramę od roweru o malowaniu nie wspomnę.

Też widziałem i potwierdzam opinie w 100 %.

• 0
Gość outsider

To tak jak porównać łodzie Lund do Tracker i jedna i druga pływa i sprawdza się w każdych warunkach z tym że Lund cena x3.

Pozostaje jedynie podejście do estetyki wykonania i zasobności portfela.

Osobiście jak bym miał wybrać kupiłbym Vikinga i resztę przeznaczył na elektronikę i akcesoria.

Łodzie aluminiowe nie muszą być estetyczne lecz praktyczne, może producent zamaskuje spawy w inny sposób i będzie po problemie.

• 0

Viking 550 to dla mnie kopia norweskich łodzi kverno na których miałem okazję wielokrotnie pływać w różnych miejscach w Norwegii. Fajna dzielna na fali łódka. Ale czy konstrukcyjnie i jakościowo są to podobne łodzie to trudno mi powiedzieć. Jeżeli producent maluje łodzie aluminiowe to raczej robi to z jakiegoś powodu, najczęściej stara się czegoś nam nie pokazać  ;)

• 0

Dokładnie. Znajomy zakupił łódź u tego producenta. Długo by opowiadać ile przejść miał. Właściciel na pierwszy rzut oka wydaje się być kompetentny, miły jednak po czasie okazuje się, tak nie jest. Łodzie są bardzo niskiej jakości klepane w szopie, producent nie widzi jednak w tym żadnej wady/winy.

• 0

Wczoraj oglądałem wyrób tego producenta na żywo i moim zdaniem nieco kaszanka. Stoi na sąsiedniej kei. Ja rozumiem że blacha ma prawo popracować, ale są sposoby częściowego panowania nad tym procesem, ewentualnie jego redukcji. Najwidoczniej producent ich sobie nie przyswoił.  Łodź, pomimo że spawane migomatem, który wprowadza mniej ciepła niż TIG, dosyć mocno popracowała. Spawy oględnie mówiąc niechlujne, kilka sporych "zapadlisk" na burtach. Technicznie pewnie bez większego znaczenia, jednak skromnie zauważę, że jak robiliśmy pierwszą łódkę, też migomatem i prawie bez żadnego doświadczenia, to wyszła dużo lepiej, a spawane miała dużo więcej elementów i prawie wszystko spawem ciągłym- np. pokład słoneczny. Podsumowując - pływać będzie, ale producent niezbyt się przykłada.  Użytkownicy tej łodzi zażartowali, że jak mam jakieś kompleksy związane z wykonaniem mojej, to zapraszają na Vikinga żebym się podbudował. Najbardziej podobały mi się nie nadlany spory krater na końcu spawu :)

Edytowane przez psulek
  • Like 1