Skocz do zawartości
  • 0

Najlepsze sposoby na złodzieja / zabezpieczenia przed kradzieżą

francisco scaramanga

Pytanie

Hej

Mam pytanko, czy zna ktoś  jakieś dobre sposoby zabezpieczenia silnika spalinowego w łodzi?

Znalazłem coś takiego:

http://www.mazuria.com/zabezpieczenie-silnika-zaburtowego-smartlock.html

Zastanawiam się czy są to dobre rozwiązania czy zupełnie się nie sprawdzą?!?

Wiadomo...... na złodzieja lekarstwa nie ma tak jak na raka, ale często zapobieganie może w jakimś wymiarze pomóc.

Dzięki za info.

Edytowane przez francisco scaramanga

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gdzieś w necie widziałem zabezpieczenia branderupa na przyczepkę w dwóch rozmiarach.

takie... AUTOBOXY - bagażniki, łańcuchy, akcesoria, sprzęt sportowy - P.P.H.U. Miłecki: Zabezpieczenie zaczepu przyczepy Thule Brenderup 38787 uniwersalne

Edytowane przez giaur27

• 0

sporo z tych abezpieczen jest fajne jak zlodziej "idzie na pale". jak wie co robi to obejdzie wszystko. np moze wziasc swoj element mocujacy przyczepe do haka i 2 klucze "17" czy jakie tam sa. odkreca element z zabezpieczeniem i dokreca swoj. blokada "motylka" na silniku? obcinasz srube i "po ptokach". Dopuki nawet "zlodziejska" cena za ukradziony element jest wyzsza niz wynagrodzenie za uczciwa prace proceder nie zniknie. jedynie trzymac na lodzi psa z za dlugim lancuchem/zamknac lodz w garazu. Ja bym bardziej stawial na wymyslanie wlasnych rozwiazan zupelnie nieszablonowych  - nietypowe klodki i zabezpieczenia/przyspawanie srub na stale etc... legalnemu wlascicielowi "odspawanie" do sprzedazy zajmie nawet niechby kilka godzin (nie sprzedajesz silnika chyba co 3 miesiace) to juz sie zlodziejowi moze srednio oplacac bo rosnie ryzyko, ze go ktos upatrzy.

• Like 1

• 0

Gdzieś w necie widziałem zabezpieczenia branderupa na przyczepkę w dwóch rozmiarach.

takie... AUTOBOXY - bagażniki, łańcuchy, akcesoria, sprzęt sportowy - P.P.H.U. Miłecki: Zabezpieczenie zaczepu przyczepy Thule Brenderup 38787 uniwersalne

Najprościej to ubezpieczyć.

Moja kalkulacja z zeszłego roku. Wartość przyczepy 3 tys, wariant serwisowy, nowe części, 60% zniżek, do zapłaty 70 pln/rok (PZU).

Też myślałem, że zapłacę niewiadomo ile.

• 0

Hej

Mam pytanko, czy zna ktoś  jakieś dobre sposoby zabezpieczenia silnika spalinowego w łodzi?

Znalazłem coś takiego:

http://www.mazuria.com/zabezpieczenie-silnika-zaburtowego-smartlock.html

Zastanawiam się czy są to dobre rozwiązania czy zupełnie się nie sprawdzą?!?

Wiadomo...... na złodzieja lekarstwa nie ma tak jak na raka, ale często zapobieganie może w jakimś wymiarze pomóc.

Dzięki za info.

Widziałem dwa przypadki kradzieży silnika (jeden  w Darłowie drugi na j. Miedwie ) w których to rozwiązanie  by się nie sprawdziło. Złodzieje wycieli silnik razem z pawężą. Pewnie stwierdzili, że jego odkręcanie to starta czasu. Dziwi mnie tylko, że nie bali się hałasu jaki musieli powodować podczas wycinania.

• 0

..ja miałem ukryty alarm 100dB, zabezpieczenie antykradziezowe na motylkach, kłódki na zaczepie itp, itd..a i tak zestaw odjechał - w całości...

Ubezpieczenie jest dobre, ale w chwili podpisywania polisy..znajomemu ukradli Mercurego 150KM, wartości ponad 60tyś PLN..nie odzyskał złotówki!!!

• 0

Powiem tylko jedno , jak upatrzą sobie twój silnik lub łódź , to tylko kwestia czasu kiedy zmieni właściciela. Dotknęło mnie to osobiście, ale bardziej to jak od stróża prawa usłyszysz " trzeba było nie zostawiać na wodzie " to ręce opadają. Gdyby był normalny, legalny obrót silnikami nie byłoby tyle kradzieży, a dzisiaj mamy silniki używane niby Francja, Włochy, / Szwecja , Norwegia już się skończyła teraz celnicy pilnują  /  brak tabliczek znamionowych i numerów, większość bez faktur i umów.

I może pytanie, komu szanowna Policja sprawdzała legalność silnika powiedzmy przez ostatnie 2 lata, na wodzie czy może podczas jazdy nad wodę ???

Mnie to nie zdarzyło się nigdy, gaśnica data ważności tak , ale silnik po co sprawdzać ?? może kradziony i narobić sobie roboty ??

• 0

Niekoniecznie :), ja za każdym razem woduję łódź i zabieram ze sobą do domu, stoi na mojej posesji jest przy tym więcej roboty i zachodu z jej wożeniem, ale mam święty spokój, i nie martwię się o złodziei :)

Edytowane przez mariuszwf

• 0

Niekoniecznie :), ja za każdym razem woduję łódź i zabieram ze sobą do domu, stoi na mojej posesji jest przy tym więcej roboty i zachodu z jej wożeniem, ale mam święty spokój, i nie martwię się o złodziei :)

Tak Ci się wydaje. 

Znajomy miał łódź z hondą 150. Stała na prywatnej posesji, dobrze ogrodzonej. Silnik zdjęli, a ubezpieczyciel się wypiął bo nie było zabezpieczeń lub monitoringu. 

Także uważajcie jak ubezpieczacie swoje dobro i czytajcie dobrze drobny druczek.

• 0

Koleżance kiedyś odjechał samochód, z za zamkniętej bramy. Spod domu w którym była. Ot obudziła się rano, a samochodu brak. Żeby było ciekawiej był to mocno nietypowy sprzęt. Jeden z dwóch w tamtych latach (~96/98) takich w Polsce. Pojazd się nie odnalazł.

Tak więc niestety nie wierz że u Ciebie jest bezpiecznie :(

• 0

z policja to jest tak jak w moim przypadku:

- zglasza Pan kradziez silnika Yamaha bla bla bla.....(pisze protokol)

- A jesli znajdziecie taki sam motor o tym samym numerze ale w protokole bedzie wpisana inna nazwa (yamaha)

- no to Panu silnik nie zostanie zwrocony

- no to niech pan poprawi bo pan napisal Yamaha przez CH

Miesiac pozniej przyszlo pismo o umorzenie.