francisco scaramanga Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Hej Mam pytanko, czy zna ktoś jakieś dobre sposoby zabezpieczenia silnika spalinowego w łodzi? Znalazłem coś takiego: http://www.mazuria.com/zabezpieczenie-silnika-zaburtowego-smartlock.html Zastanawiam się czy są to dobre rozwiązania czy zupełnie się nie sprawdzą?!? Wiadomo...... na złodzieja lekarstwa nie ma tak jak na raka, ale często zapobieganie może w jakimś wymiarze pomóc. Dzięki za info. Edytowane 12 Lutego 2015 przez francisco scaramanga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Na szczęście takie ubezpieczenia nie są przymusowe. Nikt nikomu tego nie zabrania. Ja też. Skąd 99,9999% ?Proste. Z własnego doświadczenia i doświadczenia moich bliskich i znajomych. To jest nawet 100%.Mam prawie 60 lat i doświadczenia mi nie brakuje. Widzę, żeś z Holandii, brat inna część Europy - zapewne też zachodnia. Być może tam u Was są uczciwsi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Nigdzie nie napisałem, że nie dostaniesz odszkodowania !Dostaniesz, tylko że w 99,9999% nie tyle, na ile LICZYSZ, kiedy się ubezpieczasz.Bez względu na to czy to PZU czy AXA czy NN.Zapytaj brata, chociaż brat bratu może - jak to się mówi - pójść na rękę.Na Twoim miejscu też bym się ubezpieczył (u brata).Ukradli mi auto, dostałem 100% ubezpieczenia. Pewnie powinni dać 100,0001 % - taki tok rozumowania sobą zaprezentowałeś.Czym się równi AC auta od AC łódki?Jaką polisę wykupisz i jeszcze ją przeczytasz i się zastosujesz do warunków przed podpisaniem, tak będziesz miał. Pewnie Ci się ciężko żyje myśląc na każdym kroku że ktoś chce Cię wy....ać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ukradli mi auto, dostałem 100% ubezpieczenia. Pewnie powinni dać 100,0001 % - taki tok rozumowania sobą zaprezentowałeś.Czym się równi AC auta od AC łódki?Jaką polisę wykupisz i jeszcze ją przeczytasz i się zastosujesz do warunków przed podpisaniem, tak będziesz miał. Pewnie Ci się ciężko żyje myśląc na każdym kroku że ktoś chce Cię wy....ać. Żyje mi się bardzo dobrze Szanowny Kolego, nie jesteś zbyt grzeczny.Nikogo nie obraziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Żyje mi się bardzo dobrze Szanowny Kolego, nie jesteś zbyt grzeczny.Nikogo nie obraziłem.Wybacz, ale nie lubię jak ktoś banialuki pisze i jeszcze ich broni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Na szczęście takie ubezpieczenia nie są przymusowe. Nikt nikomu tego nie zabrania. Ja też. Skąd 99,9999% ?Proste. Z własnego doświadczenia i doświadczenia moich bliskich i znajomych. To jest nawet 100%.Mam prawie 60 lat i doświadczenia mi nie brakuje. Widzę, żeś z Holandii, brat inna część Europy - zapewne też zachodnia. Być może tam u Was są uczciwsi. Pracuję w przedsiębiorstwie, które jest beneficjentem odszkodowań wypłacanych z tytułu ubezpieczeń komunikacyjnych. Mogę jedynie powiedzieć, że podejście ubezpieczycieli do wypłat odszkodowań korporacjom i osobom fizycznym różni się (niestety na korzyść tych pierwszych), ale zdecydowanie nie mogę potwierdzić Twoich rewelacji.Rynku ubezpieczeń środków pływających nie znam, a Ty? Chętnie poczytam o Twoich doświadczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Wybaczam.Słowo przeciwko słowu. I co ? Będziemy się tak okładać ?Dla Ciebie banialuki, bo raz dostałeś 100% sumy ubezpieczenia za pojazd? Może to była nówka ?Nie będę się pytał o szczegóły Twojego przypadku odszkodowania, bo to nie ma nic do rzeczy. Miałem w swoim życiu kilka szkód z samochodami, dwie z mieszkaniem. Nie będę wyliczał spraw znajomych. Raz poszedłem do sądu z PZU. Bez skutku. Odpowiedz mi na jedno proste pytanie: Jak 1 stycznia 2018 roku ubezpieczysz swój samochód (nie nóweczka z salonu) na kwotę 30.000 wg jakiegoś tam Eurotaxu i Ci go ukradną to ile dostaniesz 1 lipca 2018 roku ? Poza tym: nikomu nie zabraniam się ubezpieczać i nic mi do tego. Każdy robi to na swoją odpowiedzialność i ja to rozumiem. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez bankroot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Pracuję w przedsiębiorstwie, które jest beneficjentem odszkodowań wypłacanych z tytułu ubezpieczeń komunikacyjnych. Mogę jedynie powiedzieć, że podejście ubezpieczycieli do wypłat odszkodowań korporacjom i osobom fizycznym różni się (niestety na korzyść tych pierwszych), ale zdecydowanie nie mogę potwierdzić Twoich rewelacji.Rynku ubezpieczeń środków pływających nie znam, a Ty? Chętnie poczytam o Twoich doświadczeniach.kolega @Pietruk niedawno napisał: czym się różni AC auta od AC łódki ?Chcesz naprawdę poczytać o moich doświadczeniach z Ubezpieczycielami ?Możemy się spotkać, mam - nie wiem czy jesteś w stanie uwierzyć - papiery z wszystkich spraw. Cóż, wygląda na to, że rzeczywiście jestem ( i znajomi) wyjątkiem. Poddaję się. Motorowodniacy wszystkich krajów - ubezpieczajcie się ! Przepraszam za zamieszanie i wprowadzenie fermentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Otóż różni się zasadniczo, ponieważ przy szkodzie kradzieżowej samochód jest wyceniany wg. notowań Infoexpert na dzień zdarzenia. To mniej więc połowa Eurotax sprzedaż/zakup. Rynek wtórny na auta istnieje, na łódki jest śladowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 https://www.jachting.com/artykul/07-12-2017/pantaenius-nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Otóż różni się zasadniczo, ponieważ przy szkodzie kradzieżowej samochód jest wyceniany wg. notowań Infoexpert na dzień zdarzenia. To mniej więc połowa Eurotax sprzedaż/zakup. Rynek wtórny na auta istnieje, na łódki jest śladowy.Mylisz się. Ubezpieczenie było na określoną kwotę w dniu ubezpieczenia, zgodziłem się na nią.Taką mi też wypłacono, mimo ze minęło kilka miesięcy od daty początku ubezpieczenia. Łódź ma wartość np. wg faktury, tak samo jej wyposażenie. Ostatecznie można wziąć rzeczoznawcę do wyceny. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Otóż kolega @krzysiek się wcale nie myli. Jest dokładnie tak jak napisał. @Pietruk To Ty się mylisz. Raz piszesz, że AC łódki i samochodu się niczym nie różni, a potem to negujesz.Odpowiadam sam sobie na pytanie, które zadałem Tobie (nie wiem czy Ci umknęło czy było niewygodne): 1 lipca jak Ci ukradną samochód dostaniesz nie 30.000 a kwotę równą (pi razy drzwi) połowie różnicy tych 30.000 i wartości samochodu, która byłaby w grudniu tego roku.Samochód też ma wartość wg. faktury i co z tego ? Fakt, że po paru miesiącach oddali Ci kwotę ubezpieczenia jest darem niebios. Ubezpieczyciel musi zakładać ryzyko nieuczciwości klienta i dzielić to ryzyko. czysto HIPOTETYCZNIE można w ten sposób kupować sobie co roku nowszy silnik/łódkę - prawda ? PS. Nie mam nic przeciwko DOBROWOLNEMU ubezpieczaniu się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 @bankroot chyba nie do końca dobrze napisałeś. Z twoich słów wynika, że jeżeli samochód był ubezpieczony na 45000 a wg. wartości rynkowej oszacowanie na koniec roku jest 30000, to dostajesz 7500. Podejrzewam, że chodziło ci o wartość z końca roku, powiększoną o połowę różnicy między pocżatkiem a grudniem - czyli w sumie 37500 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 @psulek Dokładnie tak. Pomerdało mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Otóż kolega @krzysiek się wcale nie myli. Jest dokładnie tak jak napisał. @Pietruk To Ty się mylisz. Raz piszesz, że AC łódki i samochodu się niczym nie różni, a potem to negujesz.Odpowiadam sam sobie na pytanie, które zadałem Tobie (nie wiem czy Ci umknęło czy było niewygodne): 1 lipca jak Ci ukradną samochód dostaniesz nie 30.000 a kwotę równą (pi razy drzwi) połowie różnicy tych 30.000 i wartości samochodu, która byłaby w grudniu tego roku.Samochód też ma wartość wg. faktury i co z tego ? Fakt, że po paru miesiącach oddali Ci kwotę ubezpieczenia jest darem niebios. Ubezpieczyciel musi zakładać ryzyko nieuczciwości klienta i dzielić to ryzyko. czysto HIPOTETYCZNIE można w ten sposób kupować sobie co roku nowszy silnik/łódkę - prawda ? PS. Nie mam nic przeciwko DOBROWOLNEMU ubezpieczaniu się. Auto miałem ubezpieczone we wrześniu na kwotę XXX, ukradli mi w lutym, wypłacili w marcu kwotę XXX.To nie "dar niebios" taką miałem polisę AC. I teraz też taką mam. Kwota składki AC jest od wartości przedmiotu - auto może być z faktury wycenione lub wg Eurotaxu, łódka czy inny przedmiot może być z faktury lub rzeczoznawcy. W każdym wypadku szacują ryzyko i Twoje wymagania i podają Ci kwotę do zapłaty.Chciałem ubezpieczyć swoja Skylle i silnik (mam faktury) - ocena ryzyka po moich wskazaniach była taka że nie kupiłem go, było drogo. Ale jest to możliwe. Kobiety cycki ubezpieczają, a co to taka łódka. Żadna filozofia. A to że czegoś nie dopatrzyłeś/nie doczytałeś i podpisałeś taką umowę, a teraz wymagasz od ubezpieczyciela odszkodowania które Ci się nie należny (przegrałeś w sądzie z PZU) to chyba coś jest nie tak z Twoim tokiem myślenia. Za darmo nic nie dają, żeby dostać w mordę też czasami trzeba zasłużyć EOT Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Po moich ostatnich, przykrych doświadczeniach (skradziono mi silnik Honda BF6 z 2017r), kombinuję, jakie stosować rozwiązanie, kiedy łódź stoi na wodzie na noc. Blokada na motylki silnika i cuma przedzikradzieżowa do pomostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 ... nie takie rzeczy kradną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 ... nie takie rzeczy kradną naprawdę dowcipne i pocieszające . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 ... tu nie ma sarkazmu i nie chciałem być dowcipnym , pisze jak jest.Nie ma takiego środka , można jedynie utrudnić kradież i nic poza tym. Skoro zajumali ci silnik z magazynu , to tym bardziej mogą to zrobić gdy łódka będzie na wodzie.Niestety nie jesteś Tu pierwszym i nie takie rzeczy kradli w marinach zabezpieczone (paru znajomych z forum się już niestety przekonało) .Przykro mi , ale niestety prawda jest okrutna na dzień dzisiejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Przeczytałem 3 strony tematu i właściwie niewiele konkretów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Przeczytałem 3 strony tematu i właściwie niewiele konkretów ...Niestety nie ma konkretów. Zabezpieczysz silnik, to ci wytną z pawężą - znam przypadki.Od jesieni śpię spokojnie - sprzedałem zestaw.Ale to akurat metoda, którą średnio polecam :-) PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 ... to jest tak samo jak z samochodami, nie ma na To złotego środka. Najlepszym rozwiązaniem by coś odzyskać / zrekompensować stratę jest ubezpieczenie sprzętu , ale niestety cholernie drogie - wszystko inne jest do "obejścia". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Złoty środek - przechowywać w marinie która pilnuje sprzętu i ma wykupione OC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.Bart Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Witam osobiście silnik mam przykrecony śrubami na specjalne torksy ,a na czas postój na marinie wkładam lokalizator GPS zasilany na baterie od zegarka czas czuwania około 30 dni.W ten sposób chociaż wiem gdzie obecnie się znajduje. W zeszłym roku na jesieni koledze ukradli łódkę na Dadaju .Lokalizator sprawdził się wielkie zdziwienie złodzieja jak kolega pojawił się z policją .Więc lepiej wydać około 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Jaki masz ten lokalizator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Współczuje Romanowi tej straty z całego serca. A wracając do wątku to też poważnie myślę o tym aby lokalizator GPS zamontować . Tylko pytanie, jaki byłby odpowiedni ? Nie będziemy wskazywać konkretnego miejsca w którym go zainstalujemy z wiadomych względów . Czy między skorupami w łodzi dwu płaszczowej będzie on działał ?Jeśli ma ktoś z Was wiedzę na ten temat jaki lokalizator byłby odpowiedni i jakie funkcję powinien posiadać to zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
francisco scaramanga
Hej
Mam pytanko, czy zna ktoś jakieś dobre sposoby zabezpieczenia silnika spalinowego w łodzi?
Znalazłem coś takiego:
http://www.mazuria.com/zabezpieczenie-silnika-zaburtowego-smartlock.html
Zastanawiam się czy są to dobre rozwiązania czy zupełnie się nie sprawdzą?!?
Wiadomo...... na złodzieja lekarstwa nie ma tak jak na raka, ale często zapobieganie może w jakimś wymiarze pomóc.
Dzięki za info.
Edytowane przez francisco scaramangaOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
12
11
7
7
Popularne dni
13 Lut
20
16 Kwi
16
17 Lis
15
15 Gru
14
Top użytkownicy dla tego pytania
bankroot 12 odpowiedzi
psulek 11 odpowiedzi
miramar69 7 odpowiedzi
Robert Crocker 7 odpowiedzi
Popularne dni
13 Lut 2015
20 odpowiedzi
16 Kwi 2018
16 odpowiedzi
17 Lis 2017
15 odpowiedzi
15 Gru 2017
14 odpowiedzi
Popularne posty
pepe_79
po polskiemu -> uj_bać
trout master
Najprostszym sposobem i jest stary sposób, obcięcie ręki za pierwszym razem. Drugiego razu prawdopodobnie nigdy już nie będzie. Chyba że trafi się desperat któremu ręce nie są już potrzebne. A tak, ka
thug
Idealne byłoby: W miejscu niestrzeżonym żadne zabezpieczenia nie pomogą jak znajdzie się 'zapaleniec'. Inna sprawa, że strzeżone miejsca nie gwarantują niczego...
Opublikowane grafiki
194 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi