Skocz do zawartości

DAIWA FREAMS A

lenti20

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem wątek i wychodzi na to, że nikt nie używa kołowrotka do łowienia w morzu.

Pytanie do doświadczonych Kolegów...

Czy polecilibyście ten kołowrotek do spinningowania za morską trocią?

Wydaje mi się, że wielkości 3000 i 4000 powinny być OK. Z "opowieści" sprzedawcy wynikało, że:

- jest szczelny, więc nie zardzewieją łożyska wewnętrzne;

- bardzo dobrze nawija plecionkę = dalekie ruty;

- dobry hamulec;

- szeroka szpula (najszersza w porównaniu do innych firm) = dalekie rzuty;

- duży nawój za jednym obrotem = szybki kontakt z przynętą po zarzuceniu (przynęta nie grzęźnie w zaczepach na płytkim łowisku) + wolniejsze zużycie mechanizmu (nie trzeba tyle kręcić, żeby przynęta pracowała) + lepsza kontrola nad rybą, która płynie w naszą stronę;

- mocna spręźyna kabłąka = nie zamknie się kabłąk podczas zarzucania i nie urwie plecionki;

- zapasowa szpula w cenie potrzebna na łowisku w razie urwania dużego odcinka plecionki.

O co chodzi z tym kołowrotkiem 3515 PE HA? Ten jest troszkę cięźszy (400g) od 4000 (395g) i ma większe przełożenie 5,7:1 a 4000 4,9:1. Nawija też dużo więcej (3000-79cm, 4000-87cm, 3515-97cm).

Kołowrotek nie będzie pracował pod dużymi obciążeniami tak, jak przy łowieniu troci w rzece na woblery/wahadłówki. Morskie przynęty stawiają raczej niewielki opór.

Jeżeli zdecyduje się na ten kręciął, to kupię 3515 pod warunkiem, że będzie dobrze wyważał zestaw

Z tego co czytałem to LTD ma dokładniejszy hamulec, więc ten model byłby dobry do łowienia na cieńsze żyłki. Na trocie hamulec nie musi być raczej superfinezyjny.

Z góry dzieki za info.

Pozdrawiam

Fakt. Jest tańszy i lżejszy ale musiałbym oba do kija przywiązać i zobaczyć czy go wyważają

Czy lepiej nawija plećkę od Daiwy?

Jaką ma średnice szpuli?

Ile nawija za jednym obrotem korby? Przełożenie ma mniejsze i - chyba - średnice szpuli też, więc mniej nawinie ale to są moje przypuszczenia

Pytam o to wszystko, bo potrzebuję kołowrotka do dalekich rzutów

Dzieki za odpowiedź

Pozdrawiam

PS. Chyba nim kręciłem w Centrum Wędkarstwa i z tego, co pamietam, to nie chodził tak płynnie, jak Daiwa. Ta biła na łeb wszystkie kręcioły pod względem pracy

Edytowane przez STREMER

Odebrałem dzisiaj tą maszynkę w rozmiarze 2500 . Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.W ostatnim czasie to mój trzeci kołowrotek kupiony bez oglądania ''osobiście'' z rzędu i pierwszy , któremu dam szanse wykazania się.Spasowanie poprawne , jedynie rotor sprawia wrażenie nieco zabawkowego . Co do pracy to totalne masło bez żadnego stukania , delikatnie szumi ( ciszej niż Emblem ) , ale miękkość podczas kręcenia i tak największym zaskoczeniem.Na chwilę obecną bez podniecania się zobaczę jak w boju po kilku wypadach ...

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Przepraszam , że post pod postem...

Nawijałem wczoraj plecionki - niestety szybko sprowadziła mnie ta Daiwa na ziemię.Stuka , po blanku aż czuć pod byle obciążeniem.Spakowana , wraca tam skąd przyszła.To tyle :(

A masz za swoje :) byłeś na dobrej drodze ale zabladziles.Przecież wiesz czego szukać.

Pzdr.

Edytowane przez adriano
  • Like 1

Szymon ale Ty masz pecha :( . Pamiętam, że wcześniej biomek Ci przyszedł terkoczący a teraz freams. Moje chodzą jak ta lala, żadnych stuków puków ani na sucho ani pod obciążeniem. Chyba podjadę do Ciebie jak będę w Łodzi żebyś pokręcił i nie stracił wiary :)

A swoją drogą.....czego masz szukać ? :)

Edytowane przez sajdol1

Czego szukać ? Starego Shimano lub Daiwe ;)

Pech mnie nie opuszcza , ale człowiek sobie pokręci przynajmniej :D

Co najlepsze , zawsze kiedy kupowałem kołowrotek na giełdzie był ok .Teraz trzeci ze sklepu z wysyłką i klapa.

Edytowane przez Szymon82

• 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc temu...

To ja trochę z innej beczki zadam pytanie, czy jest jakiś sklep internetowy PL który ma na stanie wielkości 2000 tej daiwy ??? 

Zamów sobie u Mefisto ten model http://www.mefistofishing.pl/daiwa-freams-2508-jdm-model-p-1322.html przełożenie niskie to i przekładni nie zamęczysz i hamulec 7 kg.  

Zamów sobie u Mefisto ten model http://www.mefistofishing.pl/daiwa-freams-2508-jdm-model-p-1322.html przełożenie niskie to i przekładni nie zamęczysz i hamulec 7 kg.  

Zamówienie nie wchodzi w grę bo chodzi mi tylko i wyłącznie o szpulkę ;), a muszę ją sprawdzić przed zakupem czy będzie pasować bo pewny nie jestem, a szukam czegoś z "normalną" w miare ceną. Bo oczywiście, są nówki szpulki rcs ale cena też jest niezła. 

Mateusz mam 14 km od siebie sklep zajmujący się sprzedażą Daiwy, jako jeden z partnerów handlowych Daiwy, mają chyba całą paletę kołowrotków, mogę podjechać i zobaczyć czy i co do czego pasuje tylko napisz konkretnie o co chodzi, nie to że pojadę specjalnie, zajrzę tam bo zapytam o dostępność Cadii Z bo taką chcę kupić sobie w rozmiarze 3000 a przy okazji mogę zorientować się o twoją sprawę, jak będzie do załatwienia to się załatwi.

Do certaty 2000 granatowej szukam szpulki od jakiegoś czasu i dostałem cynk żeby poszukać własnie tego freamsa i zobaczyć czy szpulka od niego podejdzie. Oczywiście przy okazji jakbyś mógł się zorientować byłoby super. Bo u mnie w promieniu 20-30 km ciężko o dobry sklep wędkarski, ale i tak jutro wyruszam na poszukiwania może coś sie znajdzie. 

Edytowane przez MATIG

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Zdecydowałem się na zakup Daiwy Freams, ale w rozmiarze 2508 z płytką szpulą. Jutro kurier powinien mi ją dostarczyć i chętnie podzielę się  moimi spostrzeżeniami na sucho i znad wody. Zaznaczam, że będą to wrażenia użytkownika, który do tej pory miał styczność jedynie z tańszymi i "mniej wypasionymi" kręciołami. Może komuś taka opinia się przyda :) 

• Like 1

Ja ją posiadam od lipca, zaliczyła kilka wypadów w tym czasie. A ostatnio zawłaszczyła sobie ją moja córka.

Za te "piniądze", to nie narzekam. U mnie pracuje z plecionką 0,12 mikado octabraid.

Powiem tak, na razie nie mam zastrzeżeń. Nic nie skrzypi, nie rzęzi, nie hałasuje, jakiś większych luzów też nie wyczuwam.

Na razie nie mogę narzekać. Raz była nad jeziorkiem, reszta to Wisła. Pracuje z główkami 5-12 gram + gumiś 2-3 calowy.

Mam wersję 2508. Mam jeszcze zaubera CF 3000 i red arc'a 4000 i w porównaniu do nich kręci jak dla mnie lepiej.

Jestem zadowolony. Co będzie dalej, czas pokaże.

Edytowane przez graf74
  • Like 1

Zdecydowałem się na zakup Daiwy Freams, ale w rozmiarze 2508 z płytką szpulą. Jutro kurier powinien mi ją dostarczyć i chętnie podzielę się  moimi spostrzeżeniami na sucho i znad wody. Zaznaczam, że będą to wrażenia użytkownika, który do tej pory miał styczność jedynie z tańszymi i "mniej wypasionymi" kręciołami. Może komuś taka opinia się przyda :)

Kurier dostarczył przesyłkę, a kołowrotek był już na rybach.

Po rozpakowaniu, można od razu powiedzieć, że kołowrotek jest wykonany i spasowany naprawdę bardzo dobrze i estetycznie. Tak jak można przeczytać, raczej bliżej mu wielkością do 3000 Shimano. Plus za aluminiową szpulę zapasową (szkoda, że czarną). Nawój bez zarzutu - nawinięta żyłka 0,20. Nie wiem, czy szpula (2508) zmieściłaby opisane 150m 0,23... Generalnie 0,20 (150m) nawinięta jest praktycznie pod rant (chyba, że dragon tak przegrubia :D). 

Daiwa, podpięta pod kij do 20g, radziła sobie bardzo ze wszystkimi rodzajami przynęt: gumy na główkach do 8g i 3", woblery 3,5-10cm; obrotówki rozm. 0-2. Rzuty są dalekie, a żyłka ładnie schodzi ze szpuli. Pod wszystkimi opisanymi przynętami pracuje bardzo płynnie, pewnie i cicho. Tak jak wcześniej pisałem, miałem styczność z kołowrotkami z niższej półki cenowej. Jeśli odniosę się do odczuć z używania Catany 300SFC czy Zaubera CF 2000, to mogę śmiało powiedzieć, że Freams jest kołowrotkiem lepszym pod każdym względem. Kabłąk zbija się bardzo lekko, choć muszę przyznać że troszkę głośniej niż w Zauberze CF. Hamulec, jaki ma Daiwa Freams 2508A (moc: 7kg)  nie ma chyba żaden inny kołowrotek w tym rozmiarze, na tym pułapie cenowym (podobny hamulec ma Stradic 3000 ale to już sprzęt za raczej 700 niż 500zł). Dla porównania Zaubery w rozm. 3000 - moc hamulca: 5kg. 

Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Może koledzy, którzy kręcą na co dzień bardziej wypasionymi maszynkami stwierdzą, że to tylko Exceler z Magsealedem. Jednak ci, którzy wcześniej nie mieli styczności ze sprzętem za 450-500 zł, na pewno nie będą żałować zakupu Freamsa. Myślę, że to jedna z ciekawszych propozycji jeśli chodzi o kołowrotki do 500zł. Może komuś taki opis pomoże w decyzji ;)

Edytowane przez sooroof
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Przepraszam , że post pod postem...

Nawijałem wczoraj plecionki - niestety szybko sprowadziła mnie ta Daiwa na ziemię.Stuka , po blanku aż czuć pod byle obciążeniem.Spakowana , wraca tam skąd przyszła.To tyle :(

Potwierdzam, u mnie było to samo i to dwa razy. Za pierwszym razem pomyślałem,że może trafił się jakiś felerny egzemplarz, więc odesłałem niestety z drugim było to samo. Ale na sucho pracowała bardzo ładnie :)

Potwierdzam, u mnie było to samo i to dwa razy. Za pierwszym razem pomyślałem,że może trafił się jakiś felerny egzemplarz, więc odesłałem niestety z drugim było to samo. Ale na sucho pracowała bardzo ładnie :)

Możesz napisać coś więcej o tym " stukaniu" gdzie i jak to czuć ? Noszę  się z zamiarem zakupu wielkości 3000 i teraz nie wiem