raven88 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Możesz napisać coś więcej o tym " stukaniu" gdzie i jak to czuć ? Noszę się z zamiarem zakupu wielkości 3000 i teraz nie wiem Najlepiej pomacać i zakręcić przed zakupem, nawet jeśli trzeba parę km zrobić. Z resztą przy kołowrotku za ponad 400 zł, którym chcemy łowić kilka sezonów to już się chyba kalkuluje. Swojego Freamsa 2508 wybrałem z kilku egzemplarzy i odpukać od pół roku śmiga elegancko. Hamulec bardzo mocny i długi. Nawój nie jest idealnie równy, ale nie ma to dla mnie większego znaczenia ponieważ nie robią się brody. Lekko kręci, łożysko w rolce trochę szumi, ale zimą zostanie wymienione na nierdzewkę, razem z plastikowymi tulejami i powinno ucichnąć. Młynek mimo małych rozmiarów ma szeroką szpulę, dzięki czemu rzuty są dalekie. Bezproblemowo zwija gumy 10 cm na główkach 10-15 gr. W przyszłym roku jeszcze test na słonej wodzie, do której podobno jest przystosowany, chociaż szczerze mówiąc nie przekonuje mnie to olejowe uszczelnienie... Generalnie jak za tą cenę moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić. A felerne egzemplarze zdarzają się w każdym modelu. Większość opinii jest pozytywna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbas29 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Przy zwijaniu przynęty (nie musiała być ciężka np alga1) czuć było pukanie na korbie i na blanku.Nie było to nawet jakieś delikatne stukanie tylko konkretnie napier.....o .Poza tym miały jakiś dziwny luz na korbie,ok 0.5 cm może nawet więcej (mam nagranie jak to wyglądało) , taki jakby gumowy podobno zastosowany jest tam jakiś oring czy coś tam już nie pamiętam,(tak twierdził sprzedawca),który ma na celu eliminacje odgłosów pukania kołowrotka Nie wiem, być może trafiły mi się wadliwe sztuki,bo widać są też zadowoleni z tego młynka.Szkoda bo ładny był i na sucho kręcił elegancko Edytowane 28 Października 2016 przez norbas29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szawli Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 11x7x2.5 te dwie sztuki w szpulę3x6x2.5 rolka4x7x25 razy dwa w knoba nabyć wszędzie można od allegro po sklepy stacjonarne Kupiłem kręcioła i wymieniam, ale czy tu nie ma przekłamania?3x6x2,5 - ok4x7x2,5 - ok11x7x2,5 nie mogę namierzyć a 7x11x2,5 jest bez problemu.Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Na pinionie można jeszcze dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 7x11x2.5 . Literówke Łukasz strzelił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Powiem Wam, że może popłynąłem z rozmiarem, ale ten 2500A idealnie leży do mojej wędki pod opad. Drugi sezon ciorania tym kołowrotkiem i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony.Obciążenia zazwyczaj 7-12g + guma 3-4 cale, aczkolwiek kilka dni w sezonie Freams pracuje ostro z główkami 25-30g i nie narzeka. Ostatnio kapnąłem mu trochę oliwki i tyle, żadnego smarowania, czyszczenia itp.Chciałem kupić nowego Stradica pod taki rzeczny, mocny zestaw sandaczowy, ale moim wyborem będzie właśnie Freams, tyle, że adekwatnie większy.Znam kilka osób, które używają tych kołowrotków w różnych rozmiarach i większość jest zadowolona. Mój ojciec też go używa, ale on nie wędkuje zbyt często, więc ciężko coś powiedzieć.Za to kolega zakupił 2508A do wędki pstrągowej i miał problemy z plączącą się linką. Przy luźnym hamulcu szpula telepała się na boki, co powodowało taki a nie inny nawój, a przy wyrzucie... no sami wiecie co :/W moim przypadku, hamulec skręcony jest na beton, więc nie jestem w stanie potwierdzić. Plecionki PP i PP S8S 0,15 nawinął prawidłowo, nie ma mowy o brodach i inszych gniazdach.Także jestem zdania, że w tym segmencie cenowym to dobry wybór. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szawli Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Kupiłem wersję 3515 PE HA i tu zonk. Nie można wymienić łożyska w szpuli, bo go nie ma, a na pinionie są dwa duże białe łożyskopodobne z tworzywa o rozmiarze większym niż w postach wyżej. Udało się komuś ustalić ich wielkość? Takie same są w rozmiarze 4000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 .Za to kolega zakupił 2508A do wędki pstrągowej i miał problemy z plączącą się linką. Przy luźnym hamulcu szpula telepała się na boki, co powodowało taki a nie inny nawój, a przy wyrzucie... no sami wiecie co :/ To łowienie przy luźnym hamulcu to jakaś nowa metoda? Nigdy o niej nie słyszałem Mam 2508A, był na pstrągach, zero problemów ale hamulec dokręcony był 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) Przy zwijaniu przynęty (nie musiała być ciężka np alga1) czuć było pukanie na korbie i na blanku.Nie było to nawet jakieś delikatne stukanie tylko konkretnie napier.....o . U mnie podobnie... Daiwa Freams 2500A która w sklepie kręciła naprawdę fajnie, po testach nad wodą okazuje się, że już tak fajnie nie jest. Problem identyczny jak wyżej opisany przez kolegę @norbas29. Szkoda, bo zapowiadała się bardzo fajna maszynka... A tak zakończy żywot jako kręcioł do feedera, bo po przeczytaniu wątku o serwisie Daiwy nie chce mi się tracić nerwów... Edytowane 19 Listopada 2016 przez v3ctor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Mój zaprzyjaźniony sprzedawca stacjonarny z Torunia mówił mi, że serwisu w Polsce niet.I nawet takich młynków jak freams (z tej półki cenowej) daiwa nie naprawia tylko wymienia na nowy.Jeśli gwarancja jest uznana.Bo nie opłaca im się wysyłać do Niemiec (bo ponoć tam ma daiwa serwis)tam naprawiać i odsyłać.Koszt naprawy czyli roboczogodzina serwisanta plus części plus wysyłka w dwie stronyprzewyższa wartość nowego młynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzok Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 A moze ktos powiedziec jak freams 3000 ogarniałby gumy 35-40g masy całkowitej i woblery 11-12cm na wodzie stojacej??bo mam ryobi arctice 4000 od czerwca i zaraz chyba sie rozleci,3 razy smarowany smarem penn co na chwile dawało efekt ale po chili dalej stuki, trzeszczenie, chrobotanie itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Moim zdaniem spokojnie da radę. Sam używam 2508 i ogarnia luźno 25-30 gr masy całkowitej. 3000 jest sporo większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Ktoś ma jakieś spostrzeżenia jeszcze po sezonie ? Który brać pod szczupaka na lekko - maks 10 gr plus guma 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Moim zdaniem powinien wystarczyć 2500. Większy nie potrzebny mam Revrosa E 2500 wielkościowo porównywalny z Zauberem 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Właśnie się zastanawiałem Revros / Freams ... to chyba warto tą stówkę dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc89 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Kupiłem wersję 3515 PE HA i tu zonk. Nie można wymienić łożyska w szpuli, bo go nie ma, a na pinionie są dwa duże białe łożyskopodobne z tworzywa o rozmiarze większym niż w postach wyżej. Udało się komuś ustalić ich wielkość? Takie same są w rozmiarze 4000.Suwmiarka w dłoń i po prostu je zmierz, dobierz takie same łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Niewątpliwą zaletą jest aluminiowa obudowa. W Shimano chyba dopiero Twinek ma body w całosci z alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Mój typ nr 1 aktualnie w tym przedziale cenowym pod esoxy na lekko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Do jakich przynęt stosujesz młynek. Ma moc na korbie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Planuję stosować bo sam szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Do jakich przynęt stosujesz młynek. Ma moc na korbie?Lowilem Freams 2500 i 3000 A jest moc na korbie. W obydwu przypadkach bylo lowione na koguty do 25g i 25 g olowiu plus guma,daja rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Prawdą jest że oznaczenie 08 np. 2508 oznacza że korpus jest od rozmiaru 2500 ale z bebechami od 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Pytanko do posiadaczy.Czy 3000 da radę na łosiosiowatych z mojej rzeki ? Fajnie jak by popracowała ze 2 sezony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Dzisiaj dojechał do mnie w rozmiarze 2500.Na sucho kręci bardzo dobrze. Ogólnie sprawia wrażenie delikatnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Jak pisałem powyżej, na sucho kręci bardzo dobrze, natomiast pod obciążeniem ( guma 7cm + główka 7g ) stuka niemiłosiernie. U znajomego podobna przypadłość. Chyba podziękuje Daiwie.Może wersja LTD była by lepsza, nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi