Skocz do zawartości

DAIWA FREAMS A

lenti20

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz napisać coś więcej o tym " stukaniu" gdzie i jak to czuć ? Noszę  się z zamiarem zakupu wielkości 3000 i teraz nie wiem

Najlepiej pomacać i zakręcić przed zakupem, nawet jeśli trzeba parę km zrobić. Z resztą przy kołowrotku za ponad 400 zł, którym chcemy łowić kilka sezonów to już się chyba kalkuluje. Swojego Freamsa 2508 wybrałem z kilku egzemplarzy i odpukać od pół roku śmiga elegancko. Hamulec bardzo mocny i długi. Nawój nie jest idealnie równy, ale nie ma to dla mnie większego znaczenia ponieważ nie robią się brody. Lekko kręci, łożysko w rolce trochę szumi, ale zimą zostanie wymienione na nierdzewkę, razem z plastikowymi tulejami i powinno ucichnąć. Młynek mimo małych rozmiarów ma szeroką szpulę, dzięki czemu rzuty są dalekie. Bezproblemowo zwija gumy 10 cm na główkach 10-15 gr. W przyszłym roku jeszcze test na słonej wodzie, do której podobno jest przystosowany, chociaż szczerze mówiąc nie przekonuje mnie to olejowe uszczelnienie... Generalnie jak za tą cenę moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić. A felerne egzemplarze zdarzają się w każdym modelu. Większość opinii jest pozytywna.

• Like 1

Przy zwijaniu przynęty (nie musiała być ciężka np alga1) czuć było pukanie na korbie i na blanku.Nie było to nawet jakieś delikatne stukanie tylko konkretnie napier.....o .Poza tym  miały jakiś dziwny luz na korbie,ok 0.5 cm może nawet więcej (mam nagranie jak to wyglądało) , taki jakby gumowy podobno zastosowany jest tam jakiś oring czy coś tam już nie pamiętam,(tak twierdził sprzedawca),który ma na celu eliminacje odgłosów pukania kołowrotka :) Nie wiem, być może trafiły mi się wadliwe sztuki,bo widać są też zadowoleni z tego młynka.Szkoda bo ładny był i na sucho kręcił elegancko :)

Edytowane przez norbas29

• 2 tygodnie później...

11x7x2.5   te dwie sztuki w szpulę

3x6x2.5 rolka

4x7x25 razy dwa w knoba

nabyć wszędzie można od allegro po sklepy stacjonarne

Kupiłem kręcioła i wymieniam, ale czy tu nie ma przekłamania?

3x6x2,5 - ok

4x7x2,5 - ok

11x7x2,5 nie mogę namierzyć a 7x11x2,5 jest bez problemu.

Ktoś coś?

• 2 tygodnie później...

Powiem Wam, że może popłynąłem z rozmiarem, ale ten 2500A idealnie leży do mojej wędki pod opad. Drugi sezon ciorania tym kołowrotkiem i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony.
Obciążenia zazwyczaj 7-12g + guma 3-4 cale, aczkolwiek kilka dni w sezonie Freams pracuje ostro z główkami 25-30g i nie narzeka. Ostatnio kapnąłem mu trochę oliwki i tyle, żadnego smarowania, czyszczenia itp.
Chciałem kupić nowego Stradica pod taki rzeczny, mocny zestaw sandaczowy, ale moim wyborem będzie właśnie Freams, tyle, że adekwatnie większy.
Znam kilka osób, które używają tych kołowrotków w różnych rozmiarach i większość jest zadowolona. Mój ojciec też go używa, ale on nie wędkuje zbyt często, więc ciężko coś powiedzieć.
Za to kolega zakupił 2508A do wędki pstrągowej i miał problemy z plączącą się linką. Przy luźnym hamulcu szpula telepała się na boki, co powodowało taki a nie inny nawój, a przy wyrzucie... no sami wiecie co :/
W moim przypadku, hamulec skręcony jest na beton, więc nie jestem w stanie potwierdzić. Plecionki PP i PP S8S 0,15 nawinął prawidłowo, nie ma mowy o brodach i inszych gniazdach.

Także jestem zdania, że w tym segmencie cenowym to dobry wybór.

• Like 2

Kupiłem wersję 3515 PE HA i tu zonk. Nie można wymienić łożyska w szpuli, bo go nie ma, a na pinionie są dwa duże białe łożyskopodobne z tworzywa o rozmiarze większym niż w postach wyżej. Udało się komuś ustalić ich wielkość? Takie same są w rozmiarze 4000.

• Like 1

.

Za to kolega zakupił 2508A do wędki pstrągowej i miał problemy z plączącą się linką. Przy luźnym hamulcu szpula telepała się na boki, co powodowało taki a nie inny nawój, a przy wyrzucie... no sami wiecie co :/

To łowienie przy luźnym hamulcu to jakaś nowa metoda? Nigdy o niej nie słyszałem :)

Mam 2508A, był na pstrągach, zero problemów ale hamulec dokręcony był :)

• Like 1

Przy zwijaniu przynęty (nie musiała być ciężka np alga1) czuć było pukanie na korbie i na blanku.Nie było to nawet jakieś delikatne stukanie tylko konkretnie napier.....o .

U mnie podobnie... Daiwa Freams 2500A która w sklepie kręciła naprawdę fajnie, po testach nad wodą okazuje się, że już tak fajnie nie jest. Problem identyczny jak wyżej opisany przez kolegę @norbas29. Szkoda, bo zapowiadała się bardzo fajna maszynka... A tak zakończy żywot jako kręcioł do feedera, bo po przeczytaniu wątku o serwisie Daiwy nie chce mi się tracić nerwów...

Edytowane przez v3ctor

Mój zaprzyjaźniony sprzedawca stacjonarny z Torunia mówił mi, że serwisu w Polsce niet.

I nawet takich młynków jak freams (z tej półki cenowej) daiwa nie naprawia tylko wymienia na nowy.

Jeśli gwarancja jest uznana.

Bo nie opłaca im się wysyłać do Niemiec (bo ponoć tam ma daiwa serwis)

tam naprawiać i odsyłać.

Koszt naprawy czyli roboczogodzina serwisanta plus części plus wysyłka w dwie strony

przewyższa wartość nowego młynka.

• 2 miesiące temu...

Kupiłem wersję 3515 PE HA i tu zonk. Nie można wymienić łożyska w szpuli, bo go nie ma, a na pinionie są dwa duże białe łożyskopodobne z tworzywa o rozmiarze większym niż w postach wyżej. Udało się komuś ustalić ich wielkość? Takie same są w rozmiarze 4000.

Suwmiarka w dłoń i po prostu je zmierz, dobierz takie same łożyska.