bomber Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Prawdą jest że oznaczenie 08 np. 2508 oznacza że korpus jest od rozmiaru 2500 ale z bebechami od 3000?Nie,jest to roznica w glebokosci szpuli miedzy tymi oznaczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Różnica między 3515 a 4000...Korpus ten sam ale pojemności szpul inne i przez to podana różnica w przełożeniu (podobno) Edytowane 3 Marca 2017 przez STREMER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polifem8 Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Pojemność szpuli nie ma wpływu na przełożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 W praktyce nie ma ale tak powiedział sprzedawca w jednym - z najbardziej znanych sieci - sklepie wędkarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly83 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Panowie a zastanawialiście się jak potem z samodzielnym serwisowaniem tego młynka, MAG SEALED robi różnicę przy rozkręcaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Mam pytanie do posiadaczy Freamsa w rozmiarze 3000. W jaki sposób jest podparty pinion w tylnej części. Bezpośrednio w obudowie, czy na plastikowej tulejce, a może jest możliwość włożenia tam łożyska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M60 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 (edytowane) W marcu minęły dwa lata od zakupu, ubiegły sezon dawała radę nawet sandacze na ciężko do30 gram plus guma.Nie była zbyt często używana,może 20 wypadów za jesiennym sandaczem.W maju tego roku trochę używana za zębatym tak na lekko do 10 gram plus gumki, wszystko Ok, ale przedwczoraj było jezioro też szczupak na lekko 7-10 gram plus gumki do 3 cali i w pracy zaczyna przypominać Slammera ,ten stuk występuje tylko pod obciążeniem na sucho jest niewyczuwalny.Pozdrawiam. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez M60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Od grudnia mam Frimsa 4000 i łowię nim w morzu trocie. Przynęty raczej nie stawiają większego oporu ale kołowrotek cały czas pracuje - rzut 70-100m i szybkie ściąganie. I tak od rana do wieczora. Na godzinę wychodzi około 60 rzutów. Na pewno w ciągu dnia wyjdzie około 300-600 rzutów/ściągnięć w zależności od długości dnia.Na początku coś klekotało ale przestało. Zadowolony jestem bardzo, bo ani razu nie splątał mi plećki 0,10mm Daiwy Tournamenta, która faktycznie jest bardzo cienka.Po każdym lowieniu płukanie w wodzie i smarowanie rolki oliwką Abu Gacia. Dbać trzeba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 A ja jestem pozytywnie zaskoczony serwisem Daiwy. Jakieś 3 tyg temu oddałem do reklamacji Freamsa 2500. Powodem było mocno wyczuwalne stukanie po blanku. Problem pojawił się przy pierwszym wypadzie na ryby i całkowicie zniechęcił mnie od dalszego używania. Dziś odebrałem fabrycznie nowy kołowrotek Mam tylko nadzieję, że nie będzie powtórki z rozrywki i tym razem kołowrotek będzie działał bez żadnych problemów. Pierwsze testy w weekend! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Życzę Ci aby wszystko było ok z kołowrotkiem lecz jest duże prawdopodobieństwo że historia się powtórzy. W tych mlynkach jest to wada fabryczna na większą skalę. Kupiłem 3szt i wszystkie stukały. Mają za luźno spasowaną ośkę z pinionem dlatego na sucho kręcą ładnie a pod obciążeniem pukają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Jeśli sytuacja się powtórzy będę reklamować do skutku, albo do zwrotu kasy co w sumie najbardziej by mi pasowało, bo i tak planuje zmianę "stajni" na shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur.piwo73 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 A ja jestem pozytywnie zaskoczony serwisem Daiwy. Jakieś 3 tyg temu oddałem do reklamacji Freamsa 2500. Powodem było mocno wyczuwalne stukanie po blanku. Problem pojawił się przy pierwszym wypadzie na ryby i całkowicie zniechęcił mnie od dalszego używania. Dziś odebrałem fabrycznie nowy kołowrotek Mam tylko nadzieję, że nie będzie powtórki z rozrywki i tym razem kołowrotek będzie działał bez żadnych problemów. Pierwsze testy w weekend!Cześć Mam freams 3000 i pod 15g stuka jak diesel.Zastanawiam się nad reklamacją. Napisz czy jest sens czy ten nowy nie stuka.Pozdrawiam. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 CześćMam freams 3000 i pod 15g stuka jak diesel.Zastanawiam się nad reklamacją.Napisz czy jest sens czy ten nowy nie stuka.Pozdrawiam. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Powiem tak... Na razie jestem mega zadowolony, z tym że kręciołek był testowany na wodzie stojącej i łowiłem okoniówką. Na agrafce zawiesiłem największa obrotówkę jaką znalazłem w pudełku rozmiar 3 i kręcioł pracował tak jak powinien, a wcześniej stuki pojawiały się przy mniejszych rozmiarach. Pracuje gładko i nic nie stuka. Jutro, o ile pogoda pozwoli, będę dalej testować kręciołek pod większymi woblerami i obrotówkami i jak tylko wrócę, dam znać jak się sprawował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 czy ktoś z Was potwierdził kompatybilność szpul od Freams z kołowrotkami Real Four (po 2010 roku) ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) Testowałem kompatybilność szpul Freamsa z Caldią i okazuje się, że szpule pasują wymiennie. Szpule wyglądają na identyczne. A poniżej tak to wygląda w praktyce. Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez v3ctor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 zamówiłem sztukę, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej2401 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 A z którego roku jest ta Caldia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 A z którego roku jest ta Caldia ? Moja Caldia to model z roku 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej2401 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 o.k. dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamis Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Ja swojego Freams-a 3000 A zakupiłem 2 lata temu , i było to pierwsze wydania tego modelu . Ale Daiwa była podpięta nie pod spinning a pod feedera. Ostro ją katowałem i masę ryb wyholowałem przez te dwa sezony , przeważnie ryby w granicach 2 - 5 kg z bonusami w granicach 8 kg . Najdłuższy hol+walka pod brzegiem trwała ok. 40 min, a najwięcej ryb podczas jednej sesji to ok . 30/35 sztuk. Przez te 2 lata nic kompletnie z Daiwa się nie działa , zero jakichkolwiek problemów , pukania czy stukania . Dopiero w tym roku/sezonie zamierzam "ją" wyczyścić i na smarować oraz dodać parę łożysk . Stąd moje pytanko : w jakim sklepie najlepiej kupować łożyska i na co zwracać uwagę przy zakupie , po za rozmiarem ? Edytowane 11 Lutego 2018 przez Adamis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwcowy0520 Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Witam, Zastanawiam się właśnie nad freamsem a, ale mam mały dylemat odnośnie rozmiaru. Kręcioł chce podpiąć pod kijek 2,75 do 25 g 12 lb typowo pod nocne sandacze. Łowię na małej rzece i zbiornikach głównie na wobki 7-11 cm. Wagowo i pojemnościowo bardziej odpowiada mi 2500, 3000 wydaje mi się trochę za ciężki. Ma ktoś może jakieś porównanie freamsa 2500 do np zaubera 3000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Uzywałem freamsa 2500 i w porównaniu z zauberem3000 jest dosc znacznie mniejszy.Do zastosowania twojego brałbym 3000 .Tamten 2500 to rozmiar pstragowy bardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwcowy0520 Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Uuuu to jak mniejszy od zaubera to odpada na starcie bo sam zauber jest troche przymały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Freams 2500 nie jest mniejszy, a już na pewno nie znacznie mniejszy od Zaubera 3000. To kołowrotki o bardzo zbliżonej wielkości i mocy. Freams ma trochę szerszą szpulę, a Zauber korpus. Jeśli to sandaczowe wąskie wobki to 2500 spokojnie Ci je obsłuży, a będzie nawet lepszy od Zaubera, bo ma trochę mniejsze przełożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwcowy0520 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Kurde...już zamówiłem 3000 Nie masz może fotki porównawczej jak to wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi